Het Belang van Limburg

Zonhovense ‘groene corridor’ na 22 jaar van de kaart

Bizarre omleiding tussen snelwegen door Zonhoven is geschrapt

- Toon ROYACKERS

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar na een strijd van 22 jaar is de ‘groene corridor’ die dwars door het oude gewestplan van Zonhoven liep, eindelijk geschrapt. Die groene lijn was destijds een reservatie­zone voor de geplande oostelijke omleidings­weg, een weg die er nooit zou komen. Alleen kreeg de gemeente hem maar niet van het plan geveegd, met grote gevolgen voor de eigenaars van de betrokken percelen. “Zelf heb ik 17 jaar gewerkt aan het Ruimtelijk Uitvoering­splan Zonevreemd­e Woningen”, blikt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Jules Achten (Open Vld) terug “En die groene corridor door Zonhoven, dat was inderdaad een heel vreemd verschijns­el. In 1979 was hij bij het opstellen van het gewestplan plots een feit. De weg liep van noord naar zuid dwars door Zonhoven, en een twintigtal eigenaars waren er het slachtoffe­r van. Plots lag hun grond of huis in natuur- of landbouwge­bied en mochten ze niet meer bouwen en amper verbouwen. Ook al stond op enkele van die percelen al jaren een woning. Die werden plots allemaal zonevreemd.”

“De reden? We vermoeden dat de toenmalige overheid vooral goedkoop wilde onteigenen, om zo die A24 – de oostelijke omleiding – mogelijk te maken. Maar zo ver is het gelukkig nooit gekomen. Van een nieuwe A24 dwars door Zonhoven is vandaag geen sprake meer.”

We vermoeden dat de toenmalige overheid vooral goedkoop wilde onteigenen, om zo de oostelijke omleiding mogelijk te maken

Legaal zonevreemd

Maar die weg ook definitief van de kaart geveegd krijgen, was een ander paar mouwen. Het kostte de gemeente uiteindeli­jk maar

schepen Jules ACHTEN liefst 22 jaar. “Het heeft inderdaad heel veel moeite en onderhande­lingsijver gekost”, beaamt schepen Achten. “Nu hebben we als eerste Limburgse gemeente een ‘ruimtelijk uitvoering­splan zonevreemd­e woningen’. Voor de ruim twintig eigenaars die in de groene corridor door Zonhoven wonen, hebben we bereikt dat ze nu terug in woongebied leven. Een ware opluchting na die jarenlange procedures­lag. De eigenaars van de bewuste percelen zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Sommigen waren tot tranen toe bewogen.”

Ook ten huize van Koen Vanduffel gaf dat grote opluchting. “Zelf heb ik dit huis in 1991 gekocht, en even later kreeg ik te horen dat er “een probleempj­e was”. Kennelijk woonde ik in natuurgebi­ed. Bizar, want dit is een van de oudste huizen uit de straat en links en rechts werd er duchtig bijgebouwd. Eigenlijk had de A24 door mijn woonkamer moeten lopen, maar hij komt er dus niet. Ik ben blij dat ik nu zoals al mijn buren gewoon in woongebied leef.”

 ??  ??
 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Het huis van Koen Vanduffel ligt na al die jaren opnieuw in woon- in plaats van natuurgebi­ed. De ‘groene corridor’ die vrijgehoud­en werd voor de omleidings­weg is op het plan duidelijk te zien.
FOTO TOON ROYACKERS Het huis van Koen Vanduffel ligt na al die jaren opnieuw in woon- in plaats van natuurgebi­ed. De ‘groene corridor’ die vrijgehoud­en werd voor de omleidings­weg is op het plan duidelijk te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium