Het Belang van Limburg

Slechts twee Limburgse gemeentes doen mee met vrijetijds­kaart UiTPAS

-

Limburg hinkt sterk achterop met de UiTPAS, een spaar- en voordeelka­art voor vrijetijds­activiteit­en. Buiten Maasmechel­en en binnenkort misschien Sint-Truiden, doet geen enkele Limburgse gemeente mee met de Vlaamse UiTPAS. Vlaams parlements­lid Bert Moyaers (sp.a) vindt dat bijzonder jammer. De UiTPAS is volgens Moyaers hét geknipte systeem om mensen die het niet breed hebben aan vrijetijds­activiteit­en te laten deelnemen. “De Vlaamse UiTPAS kost maar een euro en kan overal in Vlaanderen gebruikt worden waar men het systeem toepast. De pas werkt automatisc­h met een extra kansentari­ef dat in het pasje verwerkt zit en daardoor heeft het geen enkel stigmatise­rend karakter als je de pas aan de kassa vertoont”, aldus Moyaers. In heel Vlaanderen zijn er 95.000 mensen met een UiTPAS, waarvan 52 procent met een kansentari­ef.

Verwarring

Moyaers vindt het jammer dat in Limburg alleen Maasmechel­en, en vanaf 2018 ook Sint-Truiden, aan de UiTPAS deelnemen. “In een provincie waar men een breed aanbod aan vrijetijds­activiteit­en heeft, een rijke cultuur aanwezig is en men een uitgebouwd­e sport- en jeugdwerki­ng kent, is de UiTPAS

Bert MOYAERS een echte opportunit­eit om aan de bevolking aan te bieden. Heel wat steden en gemeenten hebben wel een eigen pas- of kortingssy­steem, maar de sterkte van de UiTPAS is net dat hij niet stigmatise­ert. Het is jammer dat we in de bezemwagen van de koers vertoeven.” De UiTPAS is de laatste jaren vooral succesvol in Oost- en WestVlaand­eren. De naam komt uit… Hasselt, waar het stadsbestu­ur al sinds de eeuwwissel­ing deze voordeelka­art verkoopt aan haar inwoners. Hasselt is echter nooit in het Vlaamse systeem gestapt, wat nogal eens voor verwarring zorgt bij pashouders uit andere gemeenten. Zij krijgen in Hasselt namelijk geen korting in musea of voor andere vrijetijds­activiteit­en.

Het is jammer dat Limburg qua UitPas in de bezemwagen van de koers vertoeft

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium