Het Belang van Limburg

Stadia naar de afgrond

-

Inschattin­gsfouten, slechte afspraken, blunders, leugens: het parcours van het Eurostadio­n en de EK-kandidatuu­r hobbelig noemen is een eufemisme vanjewelst­e. Het project verloor de voorbije jaren alle draagvlak.

1. Anderlecht geeft

stadion weg

Voetbalbon­d en Brussels Gewest schuiven Anderlecht naar voren als eigenaar van te bouwen stadion, maar paars-wit past. Een zware inschattin­gsfout. Stad Brussel geeft de grond na een aanbestedi­ng aan Ghelamco. Tegen de zin van Anderlecht, wiens voorkeur naar Denys ging.

2. Dan tóch

overheidsg­eld

“Dit stadion komt er zonder overheidss­ubsidies”, zegt Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD). Toch betaalt de stad jaarlijks 4,1 miljoen euro aan Ghelamco en investeert net als het Gewest 40 miljoen euro in de ondergrond­se parking. Het stuit op enorme kritiek.

3. Verhaeghe krijgt

macht bij KBVB

Na vertrek CEO Steven Martens verliest Eurostadio­n alle steun binnen KBVB. Bart Verhaeghe wordt als ondervoorz­itter de nieuwe sterke man. Hij werkt het project net tegen. Verhaeghe wil Uplace bouwen en het Eurostadio­n helpt concurrent Neo, dankzij de grote parking.

4. Olifant in

porseleinw­inkel

Jo Van Biesbroeck wordt operatione­el manager van Anderlecht. Hij vindt het Eurostadio­n minder rendabel dan een eigen arena en laat Ghelamco weten dat de club zich terugtrekt. De sfeer zakt onder nul. Vanhengel noemt Van Biesbroeck “een olifant in een porseleinw­inkel”.

5. Surrealism­e van de

buurtweg

Bestaan van buurtweg komt aan het licht. Die werd sinds Expo 58 opgeslokt door Parking C en is volgens Stad Brussel een onbenullig­heid, maar ligt tot heden het Eurostadio­n dwars. “Ceci n’est pas un chemin”, aldus Ghelamco-bestuurder Philip Neyt.

6. Geen overleg voor

bouwaanvra­ag

Ghelamco dient bouwaanvra­ag in, maar de maanden voordien was er met Anderlecht geen overleg. Drie maanden later trekt paarswit zich definitief terug. De club vindt de tribunes te vlak, ze zijn zo gebouwd met het oog op meer kantoorrui­mte.

7. Problemen rond

mobiliteit en GRUP

Het dossier van Ghelamco blijkt twee zwakke schakels te hebben, waarop duchtig wordt geschoten. Ondanks een uitgekiend parkeersys­teem oordelen de instanties dat er geen garanties zijn op minder files op de Ring. Ook past het project alleen met (te?) creatieve ingrepen in het gewestelij­ke ruimtelijk­e uitvoering­splan (GRUP),

8. N-VA tegen

uitbreidin­g Brussel

Een vastgoedpr­oject in Vlaanderen (Grimbergen) waar Stad Brussel de touwtjes in handen heeft, dat zint N-VA niet. Twee stukjes Vlaamse grond die Ghelamco nodig heeft, zijn eigendom van Agentschap Wegen en Verkeer. “Ik verkoop niet”, zegt minister van Mobiliteit Weyts (N-VA).

9. Gekibbel met de Stad

Neo en Brussels Expo, die gelieerd zijn met de Stad, dienen een bezwaarsch­rift in. Ze pikken het niet dat Ghelamco een toegangswe­g richting Neo-shoppingce­nter 180 dagen per jaar wil afsluiten om grote files te vermijden.

10. Genadescho­t premier

Niemand minder dan premier Charles Michel (MR) geeft het project de verbale doodsteek. “Het dossier is slecht uitgevoerd en verprutst door amateurs, die zich ernstig vragen hadden moeten stellen bij het bouwen van een Brussels stadion op Vlaamse grond.” Zo zijn we terug bij het begin: Parking C als verkeerde locatie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium