Het Belang van Limburg

STVV wil scalp van Dury

Kunnen Kanaries eerste punten pakken tegen Zulte Waregem sinds promotie?

- Gunter SCHOOFS

STVV blijft hunkeren naar een eerste overwinnin­g sinds 26 oktober, zondag volgt een nieuwe kans thuis tegen Zulte Waregem. Opnieuw geen hapklare brok voor de Kanaries, want sinds de terugkeer in eerste klasse pakte STVV niet één punt tegen de mannen van Francky Dury. En toch zijn er redenen genoeg om vol te geloven in een driepunter. Een overzicht.

1. STVV hunkert volop

naar zege

De STVV-spelers hunkeren fors naar een nieuwe overwinnin­g. Op training werd afgelopen week opnieuw op het scherp van de snee gewerkt, iedereen beseft dat het hoog tijd is om met een overwinnin­g aan te knopen, na een schrale 3 op 15 en tussendoor de bekeruitsc­hakeling in Oostende. De laatste zege dateert al van 26 oktober, toen Goutas Moeskroen in blessureti­jd het genadescho­t gaf. Te lang geleden en dus is de honger naar een nieuwe zege groot. Die honger viel de hele week van de gezichten af te lezen. In Moeskroen kwam STVV al opnieuw scherper voor de dag, zo merkte Casper De Norre toen terecht op, maar de afwerking was nog niet naar wens.

2. Kanaries spelen thuis

Op Le Canonnier worstelden de STVV’ers vaak met de staat van het veld. In die zin zal het een verademing zijn dat er op het kunstgras van Stayen gevoetbald wordt zondag. Een biljart vergeleken met de drassige velden elders bij andere eersteklas­sers. Zeker in Moeskroen was het huilen met de pet op. Al vaker is dit seizoen gebleken dat STVV toch net dat streepje voor heeft op kunstgras tegenover de concurrent­ie. Spelers als een Asamoah zijn er toch een stuk wendbaarde­r op, al moeten Kaya en co dit weekend niet onderschat worden natuurlijk.

3. Concurrent­ie in de spits

verder aangescher­pt

Normaal gezien zijn ze alle drie vol inzetbaar: Yohan Boli, Babacar Gueye en Igor Vetokele, de drie spitsen van STVV. Laatstgeno­emde heeft er nu een volledige trainingsw­eek opzitten, waardoor Boli en Gueye de concurrent­ie in de spits nu helemaal voelen. Of Vetokele al in staat is om het verschil te maken? Dat zal moeten blijken, in Moeskroen was hij nog niet vlijmscher­p, maar Gueye en vooral Boli beseffen dat hun productivi­teit snel weer omhoog moet om niet voor weken naar de dug-out te verdwijnen.

4. Zulte Waregem zit in dip

Het kan een voordeel zijn voor STVV, maar even goed een nadeel. Het gegeven is dat Zulte Waregem 0 op 12 boekte. Cijfers die Francky Dury en zijn manschappe­n al lang niet meer gewoon zijn. De West-Vlamingen zullen er alles aan doen om de ommekeer in te luiden op Stayen, anderzijds is het duidelijk dat er twijfel in het team geslopen is, waar STVV dan weer vol moet proberen van te profiteren. Mits een zege nestelt Sint-Truiden zich weer steviger in de top zes. Als het plan opnieuw mislukt, komen er een hele resem concurrent­en in aanmerking om haasje over te spelen in de klassering. Zonder De Petter - Steven De Petter trainde gisteren niet mee, de aanvoerder kan ook niet aantreden tegen Zulte Waregem. De middenveld­er ondervindt nog te veel hinder na een contact in Moeskroen, waar hij een bloeding aan het scrotum opliep. Even werd zelfs getwijfeld of De Petter geopereerd moest worden. Ook Texeira verscheen gisteren niet op het oefenveld. Hij kreeg een infiltrati­e in de schouder. Allicht krijgt de medische staf hem wel fit voor zondag. Sinds de terugkeer in eerste klasse kon STVV nog niet één punt sprokkelen tegen Zulte Waregem. Met de bekeruitsc­hakeling meegeteld boekten de Kanaries een duidelijke 0 op 18 sinds de promotie en kan er heus wel van een zwart beest gesproken worden, zeker gezien telkens vrij duidelijke cijfers opgetekend werden. De laatste keer dat STVV Zulte Waregem kon kloppen was in het degradatie­seizoen 2011-2012. Op 3 maart 2012 maakte Dolly Menga de enige goal thuis tegen Zulte Waregem (1-0), in datzelfde seizoen hield STVV zelfs aan de Gaverbeek de 0-0 vast. Niet genoeg voor Franky Van der Elst om de degradatie te vermijden.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Babacar Gueye is volledig inzetbaar, maar krijgt in de spits tegen zijn ex-club concurrent­ie van Boli en Vetokele.
FOTO JEFFREY GAENS Babacar Gueye is volledig inzetbaar, maar krijgt in de spits tegen zijn ex-club concurrent­ie van Boli en Vetokele.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium