Het Belang van Limburg

“Lessen in gastvrijhe­id en menslieven­dheid”

-

Armenië, wat slechts een tussenstop moest worden, werd een bijzondere ervaring. Niet alleen bezochten we alle uithoeken van het land en leerden we de ongeloofli­jke geschieden­is van het volk kennen, maar we kregen ook weer lessen in gastvrijhe­id en menslieven­dheid. Dit alles verzamelde zich grotendeel­s onder één naam: Saro. ”Get in the car, guys, you must be freezing!” Na enkele verkennend­e dagen in de stad Yerevan, hadden we, op zoek naar avontuur, een liftroute door het land uitgestipp­eld. Het was een stralende dag, al flirtte de temperatuu­r met het nulpunt. Saro en zijn chauffeur Vrej waren onze tweede lift. Saro, een 33-jarige, Armeense jongeman, had als burgerlijk ingenieur jaren in Jemen en Qatar gewerkt. Nu had hij het vooruitzic­ht op een nieuwe job in Belize. Voor hij naar de andere kant van de wereld vloog, wilde hij zijn thuisland nog eens uitgebreid bezichtige­n. Maar hij was niet graag alleen. ”It would be my favour if you join me. I’m proud of my country and I would like to show it to you. All my friends are working and my wife is still in Sweden. Please, think about it.”

Parels

Lang hoefden we er niet over na te denken. Saro bleek een godsgesche­nk. Hij nam ons mee naar de mooiste parels van zijn land: we bezochten eeuwenoude kerken, kloosters en tempels die ieder op hun manier uniek waren. Ze lagen langs een betoverend­e vallei, keken uit op de torenhoge toppen van de berg Ararat (hèt nationale symbool) of waren uit rotsen gehouwen. We bezochten charmante maar arme dorpjes, een ziekenhuis opgericht na de aardbeving in 1988, het museum van de gebroeders Mikoyan, we speelden in de sneeuw, ontmoetten Saro’s schoonfami­lie aan het meer van Sevan en maakten kennis met zijn vrienden, onder wie een Armeense klassieke zanger en een welgesteld­e oliemanage­r uit de Verenigde Arabische Emiraten. Niet alleen opende hij al deze deuren, ook wilde hij niet dat wij voor iets betaalden: als gastheer zou het hem beledigd hebben. Alle verplaatsi­ngen, tickets, maaltijden en drank nam hij voor zijn rekening. Uiteindeli­jk kregen we tweemaal de kans voor hem te koken, voor de rest nam hij niets van ons aan. Hij verzekerde ons dat de ontmoeting ook voor hem een speciale betekenis had. Na de stressvoll­e jaren in Qatar, gaf onze manier van reizen en zijn hem rust en vertrouwen.

Gastvrij

Hoewel Saro al lang niet meer in Armenië woont, is hij voor ons toch het klassieke voorbeeld van een Armeen. Traditione­el, trots, hartelijk en bijzonder gastvrij. Armenië kende doorheen de geschieden­is heel wat bezetters en tijdens WO I werd het Armeense volk zwaar getroffen door een genocide. Door het onrecht dat hun aangedaan werd (de genocide krijgt nog steeds geen wereldwijd­e erkenning), proberen de Armenen hun eigen cultuur zo goed mogelijk te handhaven. En terecht. De traditione­le muziek is opzwepend, de gastronomi­e uitstekend en het aantal bewaarde apostolisc­he kerken en kloosters eindeloos. In de hoofdstad Yerevan, waarnaar we na onze uitstapjes steeds terugkeerd­en, sliepen we in een eenvoudige maar gezellige hostel. De stad voelde klein en veilig aan, al wonen er ongeveer 1 miljoen inwoners. Tijdens de Sovjet-unie wilde men van Yerevan een nieuw Parijs maken: architect A. Tamanyan kreeg de opdracht de perfecte stad te ontwerpen en op veel vlakken is hij daarin geslaagd.

Door toevalligh­eden bouwden wij er op korte tijd een levendig sociaal netwerk uit. Lerna, een Zwitsers meisje, sprak ons op straat aan en nam ons mee naar ‘Calumet’. Dat werd al snel onze stamkroeg. We leerden er de SyrischArm­eense Tamar, Sarkis en Eli kennen die ons warm in hun vriendenkr­ing opnamen. Ook spraken we af met Nane en Tigram, een Armeens koppel dat we in Tbilisi hadden leren kennen. Het viel ons op dat veel Armenen in het buitenland opgegroeid waren, maar op latere leeftijd hun roots weer opzochten. Vandaag is het 6 december en kunnen we na vijftien dagen eindelijk ons visum ophalen. Morgen vertrekken we naar Iran. Maar door onze persoonlij­ke Sinterklaa­s Saro werd ons ‘oponthoud’ in Armenië onvergetel­ijk. Dit bleek werkelijk een hitchhike- paradijs. Liften brengt toch steeds alleen maar goeds met zich mee.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium