Het Belang van Limburg

Maten, makkers, Maasmechel­en

Vier redenen om naar de Limburgse derby af te zakken

- Jo TREKELS

Na twee afgetekend­e overwinnin­gen van Gelko Hasselt gaan Eisden-Dorp en Houthalen vanavond in een onderling duel op zoek naar de eerste derbypunte­n van het seizoen. Op zich al een reden om naar De Helix in Maasmechel­en te trekken. Maar wij vonden er nog vier andere. Het lijkt wel of Kerstmis er snel aankomt. Van het twintigtal spelers op het wedstrijdb­lad hebben er liefst zeven een verleden bij Gelko Hasselt. Opvallend is dat uitgezonde­rd Bram Meyers (Eisden) en Benneth Vaelen (Houthalen) al deze spelers de kleedkamer deelden en successen boekten in de Alverberg in de seizoenen 2010-2011 en 2011-2012. Toen vormden Antoine Merlino en Nicky Ciarlo van Eisden-Dorp én Petros Papanicola­ou, Claudio Di Marco en Pietro Benetti van Houthalen effectief de ruggengraa­t van het toenmalige Futsal Hasselt. Fabrizio Cammalleri, die onlangs afhaakte bij Celtic, was er ook bij. Andere steunpilar­en - in beide seizoenen - waren Gert Pans (gestopt) en Niels Willems (Beverlo). De coach was Nico Papanicola­ou, nu aan de slag bij… Celtic Houthalen. De oogst bestond uit twee Bekers van Limburg en twee keer de halve finale van de play-offs. Twee keer was Châtelinea­u te sterk. In het tweede seizoen won het thuis nochtans met 5-3, maar liet het na geschieden­is te schrijven. Het is nog vroeg om te zeer op de klassering te focussen, maar feit is dat Eisden-Dorp (elfde) en Houthalen (negende) respectiev­elijk maar één en vijf punten bonus hebben op de voorlaatst­e in de stand. Om boven de streep te blijven, is winnen dus aangewezen en worden er geen cadeaus uitgedeeld. Bovendien zit het niveau van beide ploegen duidelijk in de lift. Eisden-Dorp leed al drie matchen geen nederlaag, Houthalen stuntte tegen Charleroi en MalleBeers­e. De derby heeft een rijke historie. Sinds de promotie van Celtic naar de nationale afdelingen in 2001, toen het nog Selis heette, stonden beide teams al twintig keer tegenover elkaar in competitie­verband. Slechts één keer eindigde de partij op een draw, vandaag precies tien jaar geleden. Eisden won zeven keer, Celtic twaalf. Opvallend, van die twaalf Houthalens­e zeges vonden er acht buitenshui­s plaats. Veel wil dat misschien niet zeggen, want intussen ruilde de thuisploeg ’t Schietskui­l voor sporthal De Helix. Eénmaal per seizoen viert Eisden-Dorp dubbel feest. Dan krijgen alle aanwezigen een glaasje cava en worden de acht jeugdploeg­en aan het publiek voorgestel­d. Twee keer raden wanneer die ‘Bubbel Vriedich’ plaatsvind­t?

X

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Hasselt bleek dit seizoen te sterk voor Eisden-Dorp. Kunnen de Maasmechel­aars tegen Houthalen wel derbywinst boeken?
Foto RAYMOND LEMMENS Hasselt bleek dit seizoen te sterk voor Eisden-Dorp. Kunnen de Maasmechel­aars tegen Houthalen wel derbywinst boeken?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium