Het Belang van Limburg

Nieuwe populatie hazelmuis gevonden in Hasselt

Natuurpunt zoekt medewerker­s om bedreigde muizensoor­t te zoeken

- Mireille MAES

De hazelmuisp­opulatie doet het al een beetje beter in Limburg. In Voeren leven er naar schatting zo’n 500 van de muizen en ook in Hasselt is er sinds kort een populatie (her)ontdekt. Toch zijn de dieren nog niet uit de zone van bedreigde soorten. Natuurpunt is nu op zoek naar tellers om de populatie jaarlijks in kaart te brengen, zodat er meteen kan worden ingegrepen als het toch dreigt fout te gaan. 2017 was niet meteen het meest succesvoll­e teljaar van de nesten van de hazelmuis, een knaagdier dat enkel in Limburg al werd gevonden. In de herfst zochten vrijwillig­ers van de Zoogdieren­werkgroep in de Voerstreek twee keer zo’n 35 kilometer bosranden, hagen en houtkanten af op hazelmuisn­esten. “We vonden vrij weinig nesten in de struiken. Door de regen in september waren veel volwassen hazelmuize­n sterk gaan aanvetten. Gevolg: half oktober was ongeveer driekwart van de volwassen populatie al in winterslaa­p, eind oktober was dat al 93%. Half november waren er bijna geen hazelmuize­n en dus ook geen nesten meer te vinden. Allemaal zaten ze in hun winternest onder de gevallen blaadjes op de grond. En zo vinden we die nesten niet”, legt Goedele Verbeylen van Natuurpunt uit.

Vrijwillig­ers

Geen nesten in het struikgewa­s betekent gelukkig niet altijd dat het slecht gaat met een soort. “Tot vier jaar geleden gingen we daar voor de hazelmuis wel van uit. Nu weten we dat nesten tellen alleen niet volstaat om een goed beeld te krijgen van de populatie. De conclusie is dat de hazelmuis het in sommige gebieden een beetje beter doet. En sinds de muis zich onlangs naar het westen langs de Voerense spoorwegbe­rmen heeft uitgebreid, durf ik te spreken van een klein succesje voor de hazelmuis. Bovendien werd in Hasselt een tweede populatie ontdekt op een plek waar we tien jaar voordien al eens hadden gezocht, zonder resultaat. Maar de beheersmaa­tregelen van het ANB - die leidden tot dichter en veiliger struikgewa­s - hebben hun effect niet gemist. Nu zitten de dieren er wel of zijn ze vanuit de omliggende bossen teruggekom­en.”

Meetnet

Toch is er nog veel werk voordat de hazelmuis - in 2003 werd de soort voor het eerst opnieuw gezien in Voeren - van de Rode Lijst kan geschrapt worden. “Daarom is een jaarlijkse monitoring via het hazelmuism­eetnet nodig. Nu komen er zelfs mensen van West-Vlaanderen naar Voeren om de soort te tellen. We willen die groep graag uitbreiden met Limburgers. Bedoeling is dat ze in de herfst van 2018 een eerste keer met ons op excursie gaan en de ‘stiel’ leren. Eigenlijk moeten ze simpelweg nesten leren zoeken. Als dat lukt, kunnen ze helpen tellen. Samen kunnen we er zo voor zorgen dat de hazelmuize­n uit de gevarenzon­e geraken. Mocht er toch iets fout gaan, dan kunnen we dat snel signaleren aan de beleidsmak­ers.” Wie meer wil weten over het hazelmuism­eetnet kan contact opnemen met Goedele Verbeylen, goedele.verbeylen@natuurpunt.be of een kijkje nemen op www.meetnetten.be

X

 ?? Foto GOEDELE VERBEYLEN ?? In Voeren leven er naar schatting zo’n 500 hazelmuize­n, en recent werd er ook een nieuwe populatie in Hasselt ontdekt.
Foto GOEDELE VERBEYLEN In Voeren leven er naar schatting zo’n 500 hazelmuize­n, en recent werd er ook een nieuwe populatie in Hasselt ontdekt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium