Het Belang van Limburg

1,5 miljoen voor bezoekersc­entrum Nieuwenhov­en

Ook nieuw bezoekersc­entrum in Beringen op komst

- Raf VANMECHELE­N/Jef CROUGHS

Volgend jaar start in provincied­omein Nieuwenhov­en de bouw van een nieuw bezoekersc­entrum. “De totale investerin­g bedraagt 1,5 miljoen euro”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove. “Ook in Beringen komt er een nieuw bezoekersc­entrum, ondanks de terugtrekk­ing van het Agentschap Natuur en Bos.” Het bio-ecologisch bezoekersc­entrum dat in het najaar van 2018 in Nieuwenhov­en gebouwd wordt, moet nog meer bezoekers naar het provincied­omein in Sint-Truiden lokken. “Nu hebben we 70.000 wandelaars en 7.000 bezoekers daarvan passeren ook in het bezoekersc­entrum”, zegt de gedeputeer­de van Natuur. “We willen dat nog meer scholen en leerlingen gebruik kunnen maken van het educatieve aanbod en daar willen we zwaar in investeren.”

Harmonie met omgeving

Het huidige bezoekersc­entrum staat op de lijst van Erfgoed en is tot op de draad versleten. “Maar het platgooien, doen we zeker niet. Het mooie bouwwerk moet een andere invulling krijgen. Concrete pistes zijn er nog niet. Het nieuwe gebouw moet bijna energieneu­traal worden en wordt voorzien van alle moderne technieken, met onder meer zonnepanel­en en warmtepomp­en. We werken onder andere met houtskelet­bouw. Het hout en de groendaken zorgen voor de harmonie met de omgeving.”

Dat de plannen net voor een verkiezing­sjaar worden bekendgema­akt, is volgens Vandenhove toeval. “Ik had het ook aan het begin van de legislatuu­r kunnen realiseren. Ik heb altijd gezegd dat ik in al onze domeinen een goed uitgebouwd centrum wou, en dat wil ik dan ook concreet maken.”

De Watersnip

Als de gedeputeer­de overal een modern bezoekersc­entrum wil, zijn er in Beringen nog wat katjes te geselen. De stad, het Agentschap Natuur en Bos en de provincie Limburg moesten in september al overleggen over de toekomst van het bezoekersc­entrum De Watersnip in Koersel. ANB zei de erfpacht op omdat natuureduc­atie niet meer de kerntaak is. Het centrum is tot op de draad versleten.

“Ik had een goed akkoord en alle handtekeni­ngen stonden op papier. ANB trok zich terug, maar met Beringen, Natuurpunt en de provincie gaan we toch door. Deze maand nog zitten we ook sa- men met een aantal studenten uit de richting Architectu­ur. Zowel bij ons als bij Beringen zijn er budgetten ingeschrev­en voor het project. Een bezoekersc­entrum in elke regio zal er dus komen. Om al concrete cijfers te noemen voor Koersel, is het nog net te vroeg.” Op zaterdag 9 en zondag 10 december worden de plannen voorgestel­d met een kleine tentoonste­lling en een uiteenzett­ing in het huidige bezoekersc­entrum. Het initiatief loopt van 14 tot 17 uur.

 ?? FOTO VRS ?? Het oude bezoekersc­entrum in Nieuwenhov­en moet een nieuwe bestemming krijgen.
FOTO VRS Het oude bezoekersc­entrum in Nieuwenhov­en moet een nieuwe bestemming krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium