Het Belang van Limburg

“Wie kocht de saxofoon van mijn bompa?”

-

“Wie kocht begin jaren 90 de saxofoon van mijn bompa?” Die vraag houdt Elke Klerkx (35) uit Bree al even bezig. Ze wil zich opnieuw met muziek bezighoude­n, en dan nog het liefst op het instrument van haar ondertusse­n overleden grootvader. Alleen weet niemand nog wie dat destijds gekocht heeft. Dilsenaar Hubert Schurgers was een begenadigd saxofonist. Begin jaren 90, de man was toen tachtig, verkocht hij echter zijn instrument. De microbe had hij ondertusse­n wel al doorgegeve­n aan zijn kleindocht­er Elke. “Mijn bompa had zijn instrument net verkocht toen ik begon te spelen”, zegt ze. “Ik ging als tien-, elfjarige bij de fanfare van Ophoven en kreeg daar dan een saxofoon. Dat heb ik een tiental jaar gedaan. Daarna ben ik even naar het buitenland verhuisd en raakte die passie wat meer op de achtergron­d.”

Zilverkleu­rig

Hubert overleed in 2003 op 90-jarige leeftijd. Vandaag is Elke zelf mama en kriebelt het om opnieuw met haar oude liefde te beginnen. Dat zou ze heel graag doen op het vroegere instrument van haar grootvader, een zilverkleu­rige altsaxofoo­n. Enig probleem: niemand in haar familie weet nog aan wie haar bompa het destijds verkocht. “We weten wel nog dat het iemand was uit Dilsen-Stokkem of omstreken, en we denken dat het een man was”, zegt Elke. “Maar daar houdt het dus op. Ik heb al een paar keer in die regio gevraagd of iemand meer weet, maar zonder resultaat.”

Elke hoopt alvast het instrument ooit te kunnen terugkopen. “Als iemand de saxofoon nog gebruikt, heb ik daar uiteraard begrip voor. Dan hoop ik gewoon dat de eigenaar het aan mij wil verkopen als hij het wegdoet. Wie weet ligt het ook maar ergens stof te vergaren op een zolderkame­r. Voor mij zou het in ieder geval veel betekenen om te kunnen spelen op de saxofoon van mijn grootvader.”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Elke Klerkx zou graag terug saxofoon spelen, en dat het liefst op het vroegere instrument van haar grootvader.
Foto RAYMOND LEMMENS Elke Klerkx zou graag terug saxofoon spelen, en dat het liefst op het vroegere instrument van haar grootvader.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium