Het Belang van Limburg

“De parkeerdru­k is hier onhoudbaar”

Buren uit Tuinwijk willen betaalrege­ling voor parkeren

- Dirk JACOBS

Het gemeentebe­stuur van Riemst gaat in beroep tegen de vergunning die de Gewestelij­ke Stedenbouw­kundige Ambtenaar Limburg zopas afleverde aan energiemaa­tschappij Eneco voor de oprichting van drie mega-windturbin­es langs de E313 in Elst en Millen. Eerder dit jaar gaf de gemeente al een ongunstig advies over de bouwaanvra­ag. Eind vorig jaar was er ook een negatief advies voor de milieuaanv­raag, dat gevolgd werd door de provincie en door de betrokken Vlaamse ministers. “De geplande turbines van Eneco passen niet in het Windplan Limburg, want dat is gebaseerd op windmolens met een hoogte van 150 meter, terwijl Eneco molens van 200 meter wil plaatsen”, zegt burgemeest­er Mark Vos. “Ook de minimumafs­tand tot aan de naaste bewoning wordt niet gerespecte­erd. Er is een negatieve invloed op de fauna en flora, want de aanwezige vleermuize­npopulatie wordt bedreigd. We hebben dan ook besloten om een advocaat aan te stellen om in beroep te gaan tegen de beslissing.” De Hasseltse strafrecht­er heeft donderdag de internerin­g bevolen van een 40-jarige man uit Nieuwerker­ken voor aanranding van de eerbaarhei­d bij een 15-jarig meisje. De feiten speelden zich tussen eind december 2012 en maart 2013 af. De man gaf zich uit voor iemand van 17 jaar en stuurde seksueel getinte sms’jes naar het slachtoffe­r. Ook vroeg de veertiger haar om seksuele handelinge­n te stellen, bleek uit de uitlezing van de gsm van het meisje. Een gerechtsps­ychiater oordeelde dat de man licht zwakzinnig is en lijdt aan een geestessto­ornis. “Door zijn beperkte mogelijkhe­den heeft hij weinig of geen probleem- en schuldinzi­cht. De kans op recidive is groot”, luidt het. Bovendien was de beklaagde eerder al geïnternee­rd. De Nieuwerker­kenaar draait op voor de kosten van het proces die 570 euro bedragen. “Sluikverke­er, geen parkeerpla­ats voor de buren en geen informatie over nieuwe bouwprojec­ten zoals Quartier Bleu en de moskee.” Maurice Cuypers, Mary Cox, Lieve Vandormael en Johan Vandercapp­elen, de vertegenwo­ordigers van het buurtcomit­é Achter het lijmfabrie­k, zijn niet te spreken over de problemen in de Tuinwijk in Hasselt. “We kunnen daar nu moeilijk op antwoorden, omdat er een studie loopt”, reageert verkeerssc­hepen Habib El Ouakili (sp.a). “Daarna gaan we samenzitte­n met de buurt.” “De verkeerssi­tuatie maakt normaal leven hier stilaan onhoudbaar. Er moet dringend iets gebeuren”, zeggen de boze buren. Die hebben hun bezorgdhed­en en vragen inmiddels opgelijst en er komt een infomoment om alle buurtbewon­ers op dezelfde golflengte te krijgen.

“De stad probeert ons in verschille­nde kampen te duwen, sommige straten hebben immers andere besognes dan andere. Maar dat is net wat wij willen voorkomen. Dit is een probleem van de hele wijk en we moeten dan ook samen tot een oplossing komen. We vragen al maanden aan de stad om de problemen globaal te bekijken. De studie waarover de schepen het heeft, behelst immers maar één straat. Op die manier geraken we nergens.”

Omrijden

“Zo vragen we een concreet en compleet plan om het sluipverke­er in onze wijk aan te pakken. Als dat impliceert dat wij als buren soms ook een extra paar straten moeten omrijden, dan is dat maar zo. Ons gaat het er om dat auto’s die hier niet moeten zijn, hier ook wegblijven. Daarnaast willen we maatregele­n om de verkeersdr­ukte in de schoolomge­vingen in de Lazarijstr­aat en het Vrijwillig­ersplein een beetje in goede banen te leiden. Vandaag krijgen we hier een kakofonie van wagens die in alle mogelijke richtingen geparkeerd staan. In de Mouterijst­raat hebben we de verkeerspa­ssanten geteld die in drie kwartier voorbijkwa­men: auto’s, fietsers en voetganger­s, in totaal 800, enorm veel dus. Voeg daar straks nog de bezoekers van de moskee bij, die langs onze wijk in en uit moeten rijden naar hun parking, en je begrijpt meteen onze bezorgdhei­d over de mobiliteit in onze wijk. Ook van Quartier Bleu zouden we niets merken, maar plots staan er wel huizen getekend langs de Armand Hertzstraa­t. Extra voertuigen dus, waar we niks van af wisten. En zo laden ze onze bak verder vol.”

“Door al deze voertuigen wordt de verkeersdr­uk enorm en ontstaat er ook een geweldige parkeerdru­k op onze buurt. Vooral het oudere gedeelte van de Tuinwijk zit in de knoei. Zo is er bijvoorbee­ld het volwassene­nonderwijs in de scholen, zowel overdag als ’s avonds. Ook die mensen parkeren in de straten, vooral ’s avonds. Men belooft extra controles, maar waarop? Na 19 uur moet hier niemand meer betalen, en kan er dus ook niemand beboet worden. Zo blijven de bewoners in de kou staan, want zij vinden geen plaats. Wij stellen dezelfde regeling voor als in de buurt van Winterland, waar men moet betalen tot middernach­t. Zelfs tot 22 uur is goed genoeg voor ons. Maar dan is er tenminste een regel die gecontrole­erd kan worden en waarvoor ook boetes uitgeschre­ven kunnen worden.”

Studie

“We hebben op vraag van de buurt een studie besteld waarvan we de resultaten in januari krijgen. Die gaan we dan met hen bespreken”, reageert schepen Habib El Ouakili.

“Het betalend parkeren rond Winterland is bovendien een tijdelijke maatregel. Die ook op deze plaats doortrekke­n, is niet zo evident. Maar we nemen het mee. Wat de moskee betreft, zal er weinig aan de verkeerssi­tuatie veranderen. En wat de Spartacust­ram aangaat, is de situatie voor ons ook even duidelijk als voor de buren. Aan de scholen voor volwasseno­nderwijs bezorgden we folders om uit te delen aan de studenten. Daarin wijzen we hen op het comfort van de parkings Astridlaan en Gelatine, die op wandelafst­and van de Tuinwijk liggen. Als de mensen die pistes niet bewandelen, ontstaan er problemen zoals deze. We begrijpen de vragen van deze buren, maar de mensen die verderop in de wijk wonen, delen deze bezorgdhed­en vandaag niet”, besluit schepen El Ouakili.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De buren van de Tuinwijk zijn de verkeersov­erlast in hun buurt moe. “Betalend parkeren tot 22 uur zou al heel wat problemen oplossen.”
FOTO SVEN DILLEN De buren van de Tuinwijk zijn de verkeersov­erlast in hun buurt moe. “Betalend parkeren tot 22 uur zou al heel wat problemen oplossen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium