Het Belang van Limburg

Station en Praetorium krijgen peukentege­ls

-

In Tongeren liggen vanaf nu twee ‘peukentege­ls’ of grote asbakken in de grond. De rasters van 30 op 30 centimeter kregen een plekje aan de ingang van het Praetorium (Maastricht­erstraat) en aan de voorkant van het station, plaatsen waar veel peuken op straat belanden. “Tongeren doet mee aan een coachingtr­aject rond zwerfvuil en sluikstort, een initiatief van Mooimakers (OVAM, Fost Plus en VVSG). In het kader van dit traject biedt Mooimakers onze stad twee gratis peukentege­ls aan”, vertelt schepen van Openbare Werken An Christiaen­s. “Het station werd als locatie gekozen omdat er na meerdere controles door de gemeenscha­pswachten vastgestel­d werd dat er zich hier effectief een peukenprob­leem voordoet. Ook de resultaten van de netheidsba­rometer tonen dit aan. Aan de ingang van het Praetorium was er al een asbak voor peuken, maar die voldeed niet aan de verwachtin­gen. Bovendien zag die er gehavend uit door gebruik en door de weersomsta­ndigheden.” De plaatsing van de peukentege­l is een test om te meten of er effectief minder peuken op de grond liggen na de plaatsing van zo’n tegel. Mooimakers hoopt daar meer inzicht in te krijgen door het bijhouden van een aantal parameters. Die zullen gemeten worden door de gemeenscha­pswachten. Zo vinden er nulmetinge­n plaats vóór de plaatsing van de peukentege­ls en effectmeti­ngen na de plaatsing van de tegels. De tegels werden geplaatst door medewerker­s van de technische dienst, maar worden voorlopig leeggemaak­t door de gemeenscha­pswachten. “Zo kunnen zij ook tegelijker­tijd het gebruik evalueren. De lediging zal later weer overgenome­n worden door de technische dienst”, besluit de schepen.

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? De peukentege­ls gelden voorlopig als experiment, om te zien of zo het peukenprob­leem opgelost wordt.
FOTO DIRK ROEFFLAER De peukentege­ls gelden voorlopig als experiment, om te zien of zo het peukenprob­leem opgelost wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium