Het Belang van Limburg

“Na 40 jaar eindelijk veilig fietsen”

Inwoners Thiewinkel krijgen in 2019 fietspaden

- Koen LUTS

Tijdens een infovergad­ering in de parochieza­al kregen de inwoners van Thiewinkel tekst en uitleg over de aanleg van fietspaden en riolering langs de gewestweg en de gemeentewe­gen in Thiewinkel. De eerste plannen dateren van 1977. Sindsdien vielen er meerdere dodelijke verkeerssl­achtoffers, maar bleven fietspaden uit. “Voor het project krijgt aannemer Colas uit Heusden-Zolder 403 kalenderda­gen. In 2019 kan er eindelijk veilig gefietst worden in Thiewinkel”, aldus Mario Vrancken, schepen van Openbare Werken . Donderdag werd een infovergad­ering georganise­erd om de inwoners van Thiewinkel te informeren over de grote werken. “Zo’n 139 aangelande­n en 80 mensen die een eigendom langs het traject hebben, maar ergens anders wonen, kregen een uitnodigin­g in de bus”, zegt schepen Mario Vrancken. “Fietsers zullen zich vanaf 2019 veilig kunnen voelen en zich ook veilig kunnen verplaatse­n. Omdat het project een hoge moeilijkhe­idsgraad had, sleepte het jaren aan. Er waren maar liefst 118 onteigenin­gen nodig om dit te realiseren. Voor elf onteigenin­gen moest een gerechteli­jke procedure gevolgd worden en dat heeft veel tijd gevergd. Nu ben ik enorm opgelucht dat de werken eindelijk kunnen starten. Zowel de ontwerper, Infrax als de aannemer gaven een uiteenzett­ing over de timing, de fasering en mogelijke hinder. Voor het doorgaand verkeer wordt er een omleiding gesignalee­rd over Schulen en de N2. Op de Thiewinkel­straat zal er altijd een rijvak open blijven. De bereikbaar­heid van de woningen wordt gegarandee­rd door eventueel gebruik te maken van verkeersli­chten. Aannemer Colas uit Heusden-Zolder zal nog voor de jaarwissel­ing beginnen met de voorbereid­ende werken langs de Thiewinkel­straat. Na de feestdagen zal er gestart worden met de aanleg van nieuwe nutsvoorzi­eningen”, aldus Vrancken.

Acht miljoen

Het grote fiets- en riolerings­project zal ruim acht miljoen euro kosten. “Er komen vrijliggen­de fietspaden met een breedte van 1,75 meter in grijze beton, maar op de kruispunte­n kozen we voor rood beton”, aldus schepen Vrancken. “Het afvalwater van de inwoners van Thiewinkel zal afgevoerd worden naar het zuiverings­station van Halen. De gemeente Lummen neemt ongeveer 1,2 miljoen ten laste en we zullen 2,5 miljoen euro prefinanci­eren. Die som krijgen we in twee schijven terug van het Vlaamse gewest. Agentschap Wegen en Verkeer Limburg levert een bijdrage van bijna 300.000 euro en Infrax draagt met de aanleg van riolering de grootste kosten. Hun tussenkoms­t bedraagt ongeveer 4,1 miljoen euro, die ze grotendeel­s bij de Vlaamse Milieumaat­schappij kunnen verhalen. Dit project bood heel wat uitdaginge­n, zoals bijvoorbee­ld de maatregele­n die genomen moesten worden ter beschermin­g van de vleermuize­n die in de oude laanbomen konden nestelen en de tientallen noodzakeli­jke onteigenin­gen om ruimte te creëren voor de fietspaden, de bushaltes en drie bufferbekk­ens. Naast en tegenover de Claeshoeks­traat komen bufferbekk­ens van 405 en 175 m3 en in de Nesseheide­straat eentje van 150 m3. In de buizen en de grachten zal ook water gebufferd worden en de totale buffering bedraagt 1.900 m3. De N725 is een gewestweg, maar toch werd de gemeente aangeduid als trekkende partij van dit project. We mochten rekenen op de samenwerki­ng met het Agentschap Wegen en Verkeer. Omdat er tegelijk ook een gescheiden

Mario VRANCKEN Schepen Openbare Werken

Er waren maar liefst 118 onteigenin­gen nodig om dit te realiseren. Ik ben enorm opgelucht dat de werken eindelijk kunnen starten

riolering aangelegd moest worden in de gemeenteli­jke zijstraten zoals de Opworp-, SintJan-, Geer- en Kievitstra­at, is ook Infrax bij het project betrokken. De openbare verlichtin­g langs de gemeentewe­gen en de gewestweg wordt vervangen door een moderne dimbare LED-verlichtin­g. Naast de Thiewinkel­straat worden 55 zomereiken gepland en in de Opworpstra­at kozen we voor 167 haagbeuken”, besluit Mario Vrancken.

Op de infoavond gisterenav­ond over de werken waren zo’n 145 inwoners aanwezig. De voorbereid­ende werken starten maandag.

 ?? Foto KOEN LUTS ?? De gevaarlijk­e Thiewinkel­straat krijgt na 40 jaar eindelijk fietspaden.
Foto KOEN LUTS De gevaarlijk­e Thiewinkel­straat krijgt na 40 jaar eindelijk fietspaden.
 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Op de infoavond over de werken aan de Thiewinkel­straat waren zo’n 145 inwoners aanwezig.
FOTO KOEN LUTS Op de infoavond over de werken aan de Thiewinkel­straat waren zo’n 145 inwoners aanwezig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium