Het Belang van Limburg

De ruimtelijk­e ordening van de toekomst

- Kizzy VAN HORNE

Woensdag nog werd er zeer heftig gedebattee­rd in het Vlaams parlement over de Vlaamse bouwmeeste­r Leo Van Broeck. “Hij moet ophouden de vrijstaand­e woningen te viseren”, zo klonk het bij de CD&V. Als het op “mijn huis” aankomt, reageert de Vlaming emotioneel en overgevoel­ig. “My home is my castle”, en daar blijf je met je handen vanaf. Sommigen vinden Van Broeck een provocateu­r. Hij heeft in elk geval een uitgesprok­en visie en daar windt hij geen doekjes om: “Ons land heeft het record in uren file per werknemer, het hoogst aantal kilometers nutsvoorzi­eningen per woning en slecht openbaar vervoer, want als je zo versnipper­d woont is goed openbaar vervoer onmogelijk. Het is vijf voor twaalf om er iets aan te doen.”

De Vlaamse

bouwmeeste­r trekt wekelijks de boer op om de Vlaming duidelijk te maken dat er dringend iets gedaan moet worden aan ons ruimtegebr­uik. Wij legden hem een aantal stellingen voor.

LLeo Van Broeck: “Zo’n zeventig procent van de Vlamingen slaapt niet waar hij leeft. We wonen waar er geen openbaar vervoer is en van waaruit we dagelijks met de auto richting de crèche, school, het werk moeten rijden. In het weekend nog eens naar het voetbal en de scouts. De Lijn en de NMBS kunnen niet tot in elke straat in de verkavelin­g rijden om daar twee man op te pikken en met lege bussen doorheen ons versnipper­d landschap te rijden. We moeten gaan naar verdichtin­g, naar ministeden waar de crèche, school en de tram- en bushalte op wandelof fietsafsta­nd liggen. Waar om de tien minuten een bus vertrekt in plaats van om de twee uur. De bus vandaag rijdt langs te veel haltes waar te weinig mensen opstappen.”

L“Het is zeker niet zo dat we allemaal naar de stad moeten verhuizen. Maar we moeten op het platteland wel mini-stadjes creëren en ook daar gaan voor verdichtin­g. Een dorp van 100 woningen verdichten naar 150 woningen zal niet helpen, De Lijn komt nog altijd niet, de middenstan­d gaat nog steeds failliet. We moeten voldoende grote dorpen kiezen en enkel daar verdichten waar restaurant­s en cafés, samen met de crèches enz. kunnen overleven, met een school en een bushalte om de hoek.”

L“Het platteland bestaat niet meer, het moet opnieuw gemaakt worden. Wie op echt platteland wil wonen, moet na tien minuten stappen in het bos zitten. Vandaag zit je na tien minuten stappen bij de zoveelste villa in de verkavelin­g. We moeten kilometers wandelen door de verkavelin­g om een plukje van honderd meter bos te vinden. Daarna beginnen de verkavelin­gen van het volgende dorp al. Het platteland is op.” “Als we voortdoen zoals we nu bezig zijn, kunnen we binnenkort niet meer doen wat we graag doen. De Vlaming is zot van Toscane, maar in Toscane vind je geen enkele verkavelin­g. Daar liggen kleine stadjes en dorpen met een grote dichtheid en een enkele grote stad als Firenze. Daartussen liggen bossen, heuvels, velden en wijn-

We moeten op het platteland mini-stadjes creëren en ook daar gaan voor verdichtin­g.

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ??
FOTO GUY PUTTEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium