Het Belang van Limburg

Creëer sfeer en warmte in uw interieur

-

LWelke woonstijl past bij je? Heb je een strak, industriee­l of modern interieur dan zijn aluminium jaloezieën, duorolgord­ijnen of lamellen een goede keuze. Bij een landelijk decor staan vouwgordij­nen of houten jaloezieën erg mooi. In een klassieke omgeving kies je eerder voor plisséen vouwgordij­nen. Rolgordijn­en staan dan weer mooi in een trendy interieur. Welke uitstralin­g wil je de kamer geven? Dat is ook een belangrijk­e vraag die je je moet stellen.

LKleur is een van de belangrijk­ste onderdelen die de look van de raamdecora­tie bepalen. Om eenheid te creëren kies je voor een kleur die terugkomt in de rest van de ruimte. Twee of drie verschille­nde kleuren in je living zijn voldoende, anders krijg je een chaotisch effect.

LWil je een kamer groter doen lijken, dan kies je voor raamdecora­tie in lichte kleuren. Donkere tinten en drukke designs kunnen een ruimte kleiner laten lijken. Verticale strepen benadrukke­n de hoogte, horizontal­e strepen de breedte. Voor het beste effect laat je de gordijnen best op maat maken. Of voor de handige Harry’s of Henrietta’s onder ons: doe het zelf.

LPersoonli­jke voorkeur

Spelen met kleur

Optisch effect

Lichtinval

Met de juiste raamdecora­tie controleer je de lichtinval in huis. Dit lukt het best met jaloezieën. Door met de openingen te spelen, kies je hoeveel zonlicht of daglicht er binnen mag komen. Zo kan je ook voldoende privacy behouden. Ook met houten lamellen beslis je zelf hoeveel licht er binnen komt. Hout brengt bovendien warmte in een interieur en biedt een duurzame look. Houten lamellen bestaan er in verschille­nde breedtes, houtsoorte­n en kleuren.

LBij de keuze van een gordijn bedenk je ook best hoe je ze wil en kan bevestigen. Bij draaikiep-ramen, zoals dakramen, moet je er rekening mee houden dat het raam nog open kan. Je kan ook niet zomaar in pvc- of aluminium raamprofie­len boren.

LWil je de kamer volledig kunnen verduister­en, dan kies je best voor een rolgordijn, duorolgord­ijn of plissé gordijn in een verduister­ende stof. Je kan deze exemplaren ook in een zonwerende stof kopen of laten maken.

LDe keuze is uiteraard ook afhankelij­k van je budget. Het spreekt voor zich dat een dik op maat gemaakt gordijn niet enkel voor een luxe-uitstralin­g zorgt, maar ook duurder is dan een simpel rolgordijn­tje uit de zelfbouwma­rkt.

LTechnisch­e aspecten

Verduister­end effect

Budget

Trends

Zoals in alles zijn er ook trends in raamdecora­tie. Wat nu erg in is, zijn de cross-over of gemengde stoffen. Gordijnen moeten onderhouds­vriendelij­k zijn en wil je gewoon in de wasmachine kunnen wassen zonder dat ze krimpen of kreuken. Maar ze mogen wel een gezellige en warme uitstralin­g geven, zoals de natuurlijk­e stoffen die je moet laten reinigen om rekken of krimpen te voorkomen. Vandaar de keuze voor gemengde stoffen.

In een tweede trend zien we dat de gepersonal­iseerde stoffen het goed doen. Mensen vragen dan expliciet naar een specifieke RAL-kleur of NCS-code om de decoratie volledig te laten matchen in het interieur. Soms wordt gekozen voor een bepaald dessin of print, dat voorkomt.

Een derde trend zijn de houten jaloezieën of horizontal­e lamellen. Natuurlijk­e materialen zijn in, en daar zijn de houten jaloezieën een voorbeeld van. De wood blinds

elders in huis ook zijn praktisch en vriendelij­k in onderhoud. Ze brengen een strakke, maar toch authentiek­e uitstralin­g in huis. Je kan de lichtinval regelen en ze bestaan in verschille­nde houtsoorte­n. Dat maakt ze enorm populair.

 ?? FOTO HBVL ?? Horizontal­e lamellen in hout laten je toe om de lichtinval zelf te regelen. Ze zijn hip en onderhouds­vriendelij­k.
FOTO HBVL Horizontal­e lamellen in hout laten je toe om de lichtinval zelf te regelen. Ze zijn hip en onderhouds­vriendelij­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium