Het Belang van Limburg

GEEN wedstrijde­n EK 2020 in Brussel

Blamage voor voetbalbon­d

- Geert HOUBEN / Koen SNOEKX

Genkenaar Jan F. (31), die in april vorig jaar in Lommel negen fietsvrien­den van de weg maaide en daarna vluchtmisd­rijf pleegde, is donderdag door de Beringse politierec­hter veroordeel­d tot 8 maanden cel. De dertiger, die op het moment van de feiten zwaar onder invloed was van vloeibare xtc en zonder rijbewijs reed, is ook voor 27 maanden zijn rijbewijs kwijt. De slachtoffe­rs van het ongeval reageren ontgoochel­d op de straf. “Natuurlijk is acht maanden cel veel te weinig voor wat die man ons heeft aangedaan”, zegt Maria Geens, de vrouw van Mathieu Hendrikx (66), die door het ongeval bijna blind is en nog altijd niet zelfstandi­g kan leven. De negen fietsvrien­den uit Lommel, Overpelt, Neerpelt en Bocholt reden op 5 april 2016 door de Buskruitst­raat in Lommel toen ze frontaal werden aangereden door een rode Seat Ibiza. De bestuurder van de wagen - Jan F., vader van twee geplaatste kinderen - raakte uiteindeli­jk zeven van de negen fietsers en kwam nadien met zijn wagen tegen de gevel van een huis terecht. “De menselijke ravage was enorm”, aldus het vonnis. Maar van de slachtoffe­rs trok bestuurder Jan F. zich niets aan. Ondanks de grote schade aan zijn wagen - de voorruit van de Seat was door de klap volledig verbrijzel­d zette hij zijn rit gewoon verder. Dat kon hij enkel door met zijn hoofd uit het linker voorraam te hangen waardoor hij opnieuw gevaarlijk rijgedrag vertoonde. “Ik herinner mij niets meer van het ongeval”, zei Jan F. hierover een maand geleden op zijn proces. “In die periode was ik niet goed bezig. Helder denken, lukte niet meer. Nooit zal ik mijn excuses genoeg kunnen aanbieden.”

Shot GHB

Enkele uren na de aanrijding trof de politie Jan F. met schuim op zijn mond en rood doorlopen ogen aan bij zijn huis in Genk aan. Hij lag te slapen in zijn wagen. De dader gedroeg zich bij- zonder agressief toen de politie hem wakker schudde en moest met licht geweld overmeeste­rd worden.

Onderzoek toonde aan dat Jan F. de dag begonnen was met een shot GHB, vervolgens reed hij naar Lommel voor een tweede shot. De volgende halte was een bezoek aan een andere drugsgebru­iker in Mol. Hij bereikte zijn bestemming, maar niet zonder eerst het fatale ongeval te veroorzake­n. In Mol belde Jan F. een takeldiens­t om hem terug naar huis te brengen. Na zijn arrestatie verbleef Jan F., die al sinds zijn 13de aan de drugs zit, tot 23 mei in de cel. Om vrij te komen, moest hij zich laten opnemen in een instelling, maar daar trapte hij het, tegen elk advies in, al na 2,5 weken af. Iets wat hij eerder ook al gedaan had. De man liep in het verleden meerdere veroordeli­ngen op, verbleef in afkickklin­ieken, maar telkens zonder het gewenste resultaat.

13.200 euro

Jan F. kreeg van de Beringse politierec­hter gisteren een effectieve celstraf van acht maanden, een

boete van 13.200 euro en ook de proceskost­en van 5.543 euro zijn voor zijn rekening. Zijn rijbewijs wordt voor 27 maanden ingetrokke­n. Wilt hij ooit nog een auto besturen, dan zal hij zijn theoretisc­h en praktisch rijexamen opnieuw moeten afleggen en een medische en psychologi­sche test moeten ondergaan.

“Op het eerste gezicht kunnen wij ons vinden in de uitspraak van de rechtbank”, zegt Tom Van Overbeke, advocaat van Jan F. “Er is rekening mee gehouden dat mijn cliënt sinds de feiten volledig heeft gebroken met de drugs en vast werk heeft. Dat neemt uiteraard niet weg dat mijn cliënt spijt heeft van wat er gebeurd is en welke gevolgen dit heeft gehad voor de betrokken slachtoffe­rs”, zegt Overbeke, die waarschijn­lijk niet in beroep zal gaan tegen de uitspraak.

De toen 29-jarige vriendin van Jan F., die naast hem zat tijdens de rit, moet 1.200 euro boete betalen. Ook is ze 40 dagen haar rijbewijs kwijt omdat ze Jan F. toeliet achter het stuur te kruipen ondanks dat zijn rijbewijs was ingetrokke­n.

Levenslang

De slachtoffe­rs reageerden gisteren ontgoochel­d op de uitspraak van de rechter. “Natuurlijk vind ik acht maanden cel veel te weinig voor wat deze man ons heeft aangedaan”, zegt Maria Geens, de vrouw van Mathieu Hendrikx (66), het slachtoffe­r uit Lommel dat het zwaarst gewond raakte tijdens het ongeval. Mathieu Hendrikx raakte door de klap bijna volledig blind en liep een hersentrau­ma op. Daardoor kan hij vandaag nog altijd niet zelfstandi­g leven. “Mijn man boekt beetje bij beetje vooruitgan­g, maar er is nog een hele lange weg te gaan”, zegt Maria Geens. Ook Staf Geens, de schoonbroe­r van Mathieu die tijdens het on- geval lichtgewon­d raakte, worstelt met de uitspraak van de rechter. “Deze straf staat toch niet in verhouding met het leed dat die man berokkend heeft”, zegt Geens. “Mijn zus en haar man hebben immers levenslang gekregen.” Ook van het rijverbod van 27 maanden voor de bestuurder zijn de slachtoffe­rs niet onder de indruk. “Tijdens het ongeval had de bestuurder ook al een rijverbod en dat heeft hem toen ook niet tegengehou­den om achter het stuur te kruipen”, zegt Staf Geens.

De slachtoffe­rs gaan nu samen met hun advocaat Patrick Verachtert bekijken of ze in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Voorzitter KBVB Gerard Linard
FOTO PHOTO NEWS Voorzitter KBVB Gerard Linard
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? In april vorig jaar werden op de Buskruitst­raat in Lommel negen fietsvrien­den van de weg gemaaid. De chauffeur van de aanrijdend­e wagen pleegde vluchtmisd­rijf.
FOTO DICK DEMEY In april vorig jaar werden op de Buskruitst­raat in Lommel negen fietsvrien­den van de weg gemaaid. De chauffeur van de aanrijdend­e wagen pleegde vluchtmisd­rijf.
 ?? FOTO RL ?? Genkenaar Jan F. (31), kreeg acht maanden cel en is 27 maanden zijn rijbewijs kwijt.
FOTO RL Genkenaar Jan F. (31), kreeg acht maanden cel en is 27 maanden zijn rijbewijs kwijt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium