Het Belang van Limburg

8 bomen gekapt

VERPLICHT 275 NIEUWE TE PLANTEN

- Gunter WILLEKENS

HAMONT-ACHEL - Hamontenaa­r Benny Driesen moet op zijn stuk grond in Hamont-Achel maar liefst 275 nieuwe boompjes aanplanten, omdat hij er een jaar geleden acht bomen kapte. De grond staat ingekleurd als landbouwge­bied, “maar wel landschapp­elijk waardevol agrarisch gebied”, aldus Natuur en Bos. “Als ik die 275 bomen niet aanplant, riskeer ik zelfs een dwangsom”, zegt Driesen. Benny Driesen kocht in 2016 een stuk grond in De Beersen, een mooi stukje natuur achter een Hollandse villawijk in HamontAche­l. Om er geiten en gewassen op te zetten. “Er stonden wat bomen op, maar mooi bebost kon je het echt niet noemen”, zegt Driesen. “Voor ik de grond aankocht, vroeg ik daarom bij de notaris na of het bosgrond was. Ik kreeg het antwoord dat het geen bos was, maar landbouwge­bied. Ik heb daarop een firma aangezocht om de bomen en struikgewa­ssen te verwijdere­n.”

Hij herschiep het verwilderd stukje land in een weide die perfect past in het plaatje met alle stukken grond errond. De Hamontenaa­r dacht dat hij goed werk had verricht. “Maar enkele weken later, terwijl ik de laatste stronken aan het verwijdere­n was, kwam er een inspecteur van Natuur en Bos kijken. ‘Je hebt bomen omgedaan’, zei hij, en hij vroeg mijn kapvergunn­ing. Die had ik dus niet. ‘Dan zal ik eens foto’s maken’, zei hij. Er werd een pv opgemaakt, en ik kreeg een brief van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Ik moest 275 bomen terugzette­n, voor 1 april.” Benny dacht dat alles wel zou koelen zonder blazen, maar dat was niet het geval. “Op 1 april klopte de inspecteur opnieuw bij mij aan. Waarom ik die bomen niet had aangeplant. Hij zei dat ik nu ook nog eens het risico liep een zware boete te moeten betalen. Als de bomen tegen eind december niet zijn aangeplant, dan moet ik een dwangsom betalen die volgens de inspecteur zou kunnen oplopen tot 150 euro per dag.” “Sindsdien heb ik alle mogelijke instanties aangesprok­en. Zonder resultaat”, zegt Driesen. “De inspecteur heeft gezegd dat ik mijn land met die 275 bomen moet omzomen, maar dan kan ik er niets meer op doen. Ik geef grif toe dat ik een fout heb begaan. Ik had een kapvergunn­ing moeten aanvragen. Maar dat wist ik niet bij de aankoop. Kan ik die bomen niet elders zetten?”

Waardevol

“De grond van de heer Driesen beslaat iets meer dan 1 hectare, waarvan iets meer dan een vierde 28 jaar geleden door de vorige eigenaar was bebost met verschille­nde boomsoorte­n. Een dergelijk bos mag niet zomaar gekapt worden”, zegt ANB. “De percelen liggen in een landschapp­elijk waardevol agrarisch gebied. Ze zitten niet in een goedgekeur­d bosbeheerp­lan, maar dat betekent niet dat het geen bos is.”

“Aan het proces-verbaal is een besluit verbonden dat oplegt dat het ontboste grondgedee­lte moet herbebost worden met 275 jonge boompjes. Dat is het aantal boompjes dat nodig is om deze oppervlakt­e te kunnen bezetten met een aanplantin­gsverbandv­an 3 op 3 meter.” Het departemen­t Omgeving van de Vlaamse regering heeft nog niet beslist welke boete Benny Driesen moet betalen als hij het bos niet tegen 1 januari heeft hersteld.

Van Natuur en Bos moet ik mijn land met die 275 bomen omzomen, maar dan kan ik er niets meer op doen Benny DRIESEN

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ?? Foto DICK DEMEY ?? Benny Driesen haalde enkele bomen weg. Helaas deed hij dat zonder kapvergunn­ing.
Foto DICK DEMEY Benny Driesen haalde enkele bomen weg. Helaas deed hij dat zonder kapvergunn­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium