Het Belang van Limburg

“Een van de beste keepers

KEEPERSTRA­INER VEDRAN RUNJE STUWT SINAN BOLAT WEER NAAR ZIJN BESTE VORM

- Gert GYSEN

OOSTENDE - KV MECHELEN

ANTWERP - MOESKROEN

AA GENT - KORTRIJK Tot afgelopen zomer kende België twee versies van Sinan Bolat (29). De zelfverzek­erde topkeeper van bij Standard en de twijfelach­tige doelman van bij Club Brugge. Maar vorige zondag - op het veld van Standard, kan het symbolisch­er? - bevestigde hij het idee dat al een heel seizoen groeit: Bolat is één van de beste keepers in onze competitie. Met dank aan zijn keeperstra­iner Vedran Runje (41), ook al een icoon van de Rouches. Zes jaar geleden keepte Vedran Runje zijn laatste wedstrijd als prof bij het Franse Lens. Afgelopen zomer keerde hij terug uit zijn voetbalpen­sioen om keeperstra­iner te worden bij Antwerp. Na een telefoontj­e van Luciano D’Onofrio “Als Luciano je belt, dan zeg je niet neen. Zonder hem had ik niet zo’n mooie carrière gehad en was ik hier vandaag niet geweest.”

Gelukkig voor Sinan. Het lijkt goed te werken tussen jullie.

Vedran Runje: “Hij doet wat ik hem zeg dat hij moet doen. (lacht) Meer is het niet.”

Sinan Bolat: “Ik ben blij dat Vedran hier is. Dat was ook één van de redenen waarom ik voor Antwerp koos. De manier waarop hij werkt, is wat ik eigenlijk al jaren nodig had. Zware trainingen, constant hard werken. Hij is een ideale keeperstra­iner voor mij omdat hij goed aanvoelt wat ik wil.”

Hoe gaat dat dan op training? Met tussen een Limburgse Turk en een Kroatische trainer. Welke taal spreken jullie?

Runje: “Engels, Frans, Turks,... We kunnen kiezen. Al is mijn woordensch­at in het Turks beperkt tot de scheldwoor­den. Stilaan begrijp ik ook enkele woorden Nederlands.”

En mag de keeper ook zelf bepalen hoe er gewerkt wordt?

Runje: “Keepers hebben graag een vaste routine voor de wedstrijd. Op mijn eerste werkdag bij Antwerp heb ik Sinan gevraagd: ‘Wil je zelf bepalen hoe de opwarming eruitziet, of mag ik kiezen?’ Hij heeft gezegd dat we het op de Runje-manier doen. Dat is niets speciaals, hoor. Eerst wat warm draaien met ballen op de borst, wat kort voetenwerk, wat oefeninget­jes voor zijn positie in doel, enkele voorzetten en wat doorgedrev­en schietoefe­ningen. Tijdens zo’n

Vedran RUNJE opwarming probeer ik niet te veel te praten met hem. Ik laat hem een beetje in zijn cocon.”

Bolat: “Wat ik altijd probeer te doen voor een wedstrijd, is stoppen met een goede bal. Dus de laatste bal die ik pak voor ik naar de kleedkamer ga om mijn outfit aan te trekken, moet altijd een goede redding zijn. Nadien bid ik voor een goede wedstrijd

Kan je een keeper van 29 jaar zoals Sinan nog beter maken?

Runje: “Puur op keeperskwa­liteiten is hij een afgewerkt product. Hij heeft ook moeilijke periodes doorgemaak­t, dus mentaal weet hij hoe hij met tegenslage­n moet omgaan. Ik ga hem niet meer veranderen. Van trainers die dat probeerden, hield ik vroeger zelf niet. Ik probeer zijn sterke punten te verbeteren en ervoor te zorgen dat hij fysiek en mentaal top is. Hij moet rust voelen in zijn hoofd.”

Ik ga hem niet meer veranderen. Van trainers die dat probeerden, hield ik vroeger zelf niet

Is dat laatste het belangrijk­ste voor een doelman?

Runje: “Om goed te kunnen presteren, moet een doelman vrij zijn in zijn hoofd. Hij moet weten dat hij niet onmiddelli­jk uit de ploeg wordt gezet als hij een fout maakt. Natuurlijk, hij moet ook presteren. Maar vertrouwen voelen is erg belangrijk.”

Is Sinan momenteel de beste keeper van de competitie?

Runje: “Hij is absoluut één van de beste. Daar ben ik van overtuigd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium