Het Belang van Limburg

“Jongeren eten uit zijn hand”

Vader en zoon Delsaux tegenover elkaar in derby

- Johnny PEETERS

Zaterdagav­ond geeft Stevoort de buren uit Nieuwerker­ken partij. Ten huize Delsaux in Kuringen staat deze match al lang met stip aangeduid. Zoon Zino staat als speler voor Stevoort tegenover zijn vader Patrick die coach is van Nieuwerker­ken. Moeder Christel doet de scouting voor de ploeg van haar zoon. “Twee uur elk voor zich, maar daarna primeert de familie weer”, klinkt het in koor. Stevoort is met slechts één overwinnin­g in de laatste zes wedstrijde­n gezakt in het klassement. “De ploeg dacht de vierde plaats van vorig seizoen zeker te evenaren”, aldus Zino. “Er vertrokken of stopten drie spelers en ik werd als enige versterkin­g gehaald. Dieter Vanbrabant begon opnieuw, maar is ondertusse­n gestopt. We kunnen dus moeilijker roteren en door die nederlagen is het vertrouwen weg. Ook al krijgen we veel vertrouwen van onze coach, toch twijfelen we te hard aan onszelf.” Het jonge Nieuwerker­ken staat, als nieuwkomer, verrassend op de zesde plaats. “Ook ik had dit niet verwacht”, geeft coach Patrick toe. “Vooral omdat ik vier spelers heb van 17 of 18 jaar. Zij hebben heel veel talent.” “De jonge spelers eten uit mijn papa zijn handen”, weet Zino. “Alles wat hij vraagt doen ze. Tactisch zijn ze heel sterk.”

“Met Hasevoets en Vanleeuw staan er twee ervaren spelers tussen die het vuile werk opknappen en heel goed passen bij de jeugd. Toch zijn we zaterdag de underdog tegen Stevoort. Ik weet wel wat ik moet doen om hen te stoppen, maar dat ga ik nu niet vertellen met Zino erbij (lacht).” “Ik heb zijn voorbereid­ing nog niet gevonden hier thuis, maar ik ken zijn plays wel al enkele jaren vrij goed”, reageert Zino. “Hij blijft mij wel nog tips geven zoals dat ik het van mijn snelheid moet hebben. Als ik het spel niet goed organiseer, doe ik mijn job als guard niet goed.” “We hebben allebei een profession­ele mentalitei­t met het oog op onze confrontat­ie”, bevestigt Patrick. “Het is de eerste officiële wedstrijd tegen elkaar. Gedurende twee uren zal het ieder voor zich zijn, daarna primeert de familie weer.” Patrick begon in Spa dt basketten en de voorbije twee seizoenen speelde Zino ook over de taalgrens in Awans. “Niet op aanraden van mijn papa, maar de coach (Nicolas André) van Awans speelde een drietal jaren geleden voor hem in Awans”, legt Zino uit. “Hij heeft mij gecontacte­erd. De taal was voor mij geen probleem. Het basket is daar veel ruwer. Je kan het vergelijke­n met pleintjesb­asketbal. De rivaliteit is er ook, maar enkel tussen de lijnen. Na de match drink je samen met de tegenstand­er een pint in de cafetaria. Ik was er de jongste speler en ben daardoor gegroeid qua maturiteit.”

X

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Nu zijn Patrick en Zino Delsaux nog lief voor elkaar, zaterdag staan ze even in vijandige kampen.
FOTO SVEN DILLEN Nu zijn Patrick en Zino Delsaux nog lief voor elkaar, zaterdag staan ze even in vijandige kampen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium