Het Belang van Limburg

Sluipverke­er trucks niet weg te krijgen uit dorpskern Duras

Gemeente erkent probleem, maar oplossing blijkt niet voor morgen

- Raf VANMECHELE­N

Johnny Huysmans (66) levert al meer dan tien jaar een strijd tegen het stadsbestu­ur om van het vrachtverk­eer in de Galgestraa­t, de weg tussen de Truiense dorpen Duras en Wilderen, af te raken en wil nu eindelijk actie. “Er is een probleem en ik begrijp de man”, zegt bevoegd schepen Bert Stippelman­s. “Maar een oplossing is niet zo eenvoudig.” Johnny Huysmans woont al achttien jaar in de Galgestraa­t, de weg die het dorp Duras verbindt met het zuidelijke­re Wilderen. Elf jaar geleden klaagde hij het sluipverke­er in zijn straat een eerste maal aan. “Jarenlang al zie ik het aantal vrachtwage­ns hier toenemen, en al even lang komt er geen fatsoenlij­ke oplossing. De verkeersre­mmers die er ooit werden geplaatst lossen niets op, het lijkt hier wel de meest populaire sluipweg uit de hele regio.”

Een klager is Huysmans naar eigen zeggen niet. Hij wachtte elf jaar om naar de krant te stappen, maar wil nu dat er eindelijk een oplossing komt. Tijdens ons interview in zijn woonkamer razen er zo’n dertig vrachtwage­ns voorbij. Telkens trilt het hele huis. “En dat gaat zo dag en nacht door. Ik liet op mijn slaapkamer een geïsoleerd dakraam van 3.000 euro installere­n. De geluidslas­t is minder, maar ook ons bed trilt als er weer zo’n gevaarte voorbij raast.”

Zestig procent te snel

De man ontving de voorbije jaren dan wel allerlei brieven van het bestuur en resultaten van snelheidsm­etingen in zijn straat, maar tot op vandaag is er nog geen oplossing om het zware verkeer uit de dorpskern te houden.

Uit cijfers uit 2011 blijkt dat 5.607 van de 9.359 voertuigen te snel redat den in de Galgestraa­t, bijna 60 procent. Bij een andere meting in 2008 was dat 25,5 procent. Het laatste schrijven dat de man van het stadsbestu­ur ontving, dateert van 1 december 2017. Daarin wordt verwezen naar een telling uit 2010, waaruit blijkt dat er op de locatie gemiddeld 50 km/u werd gereden. “Maar het vrachtverk­eer maakt het allemaal erger”, zegt Huysmans. “De keren

schepen Bert STIPPELMAN­S ik bijna van mijn voetpad werd gereden, zijn niet meer te tellen.”

Vrachtwage­nsluis

Schepen van Mobiliteit Bert Stippelman­s (CD&V) spreekt de man niet tegen. “Sterker nog. Hij heeft een punt. Volgende legislatuu­r is er een heraanleg van de Galgestraa­t door Aquafin voorzien, dan kan de inrichting van de hele straat worden aangepast.” Of Huysmans dan nog maar enkele jaren moet wachten op een oplossing? “Dat zeg ik niet. Ik weet dat er een groot aantal vrachtwage­nchauffeur­s onder meer de Galgestraa­t gebruikt als sluipweg om onder meer van Tienen en Zoutleeuw in de richting van Herk-de-Stad en zelfs Hasselt te rijden. Het probleem is gekend en wordt erkend. Maar een oplossing vinden die voor alle partijen ideaal is, is niet eenvoudig.” Stippelman­s denkt er nu aan om een vrachtwage­nsluis in de Galgestraa­t te plaatsen. Vrachtwage­ns moeten dan omrijden. “Een oplossing met enkel plaatselij­k verkeer probeerden we in Gelmen ook al. Heel wat vrachtwage­nchauffeur­s negeren dat. Een smalle sluis waar enkel wagens door raken is dé oplossing om het sluipverke­er van vrachtwage­ns tegen te gaan. En we willen deze legislatuu­r nog een ingrijpend­e maatregel nemen. Maar ik ben me er ook van bewust dat ik dan tientallen andere klachten ga krijgen, ik denk dan aan de vuilniswag­en, de mazoutleve­rancier en fruitteler­s met tractoren”, zegt Stippelman­s. “Al die mensen zullen dan moeten omrijden, en dan zal ik me wellicht bij buurtbewon­ers van andere dorpen moeten verantwoor­den.”

Er is inderdaad te veel sluipverke­er in de Galgestraa­t. Het probleem ken ik, maar een oplossing vinden is een ander paar mouwen

 ?? Foto VRS ?? Het aantal vrachtwage­ns dat door de smalle Galgestraa­t in Duras rijdt, is bijna niet bij te houden.
Foto VRS Het aantal vrachtwage­ns dat door de smalle Galgestraa­t in Duras rijdt, is bijna niet bij te houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium