Het Belang van Limburg

De georganise­erde misdaad in Limburg

Te weinig mensen en middelen om georganise­erde misdaad te bestrijden

- Door onze gerechtssp­ecialist Nancy Vandebroek

“Helaas, het Limburgs parket heeft te weinig mensen en middelen om de georganise­erde misdaad in onze provincie effectief te bestrijden.” Die harde conclusie trekt procureur Guido Vermeiren (foto) in een exclusief interview met Het Belang van Limburg. “Limburg is een ijsberg”, aldus de procureur. “Boven het oppervlak een mooie, groene provincie met vriendelij­ke mensen. Maar daaronder: tal van zorgelijke onfrisse praktijken.” Lees: een groot aantal criminele motorbende­s en internatio­nale drugshande­l. Vanaf maandag brengen wij u een week lang het dossier ‘De georganise­erde misdaad in Limburg’.

Na Antwerpen, Brussel en Gent bekleedt Limburg de vierde plek op de lijst van plaatsen waar georganise­erde criminele bendes vaste voet aan de grond hebben. Die weinig benijdensw­aardige stek heeft onze provincie te danken aan de wildgroei aan motorbende­s, internatio­nale drughandel, drugslabo’s en wietplanta­ges. “Deze fenomenen aanpakken zijn een absolute prioriteit”, zegt procureur Guido Vermeiren, “maar helaas hebben het Limburgs parket en de Limburgse politie te weinig mensen en middelen om de zware georganise­erde misdaad in de provincie effectief te bestrijden.” En dat heeft gevolgen. “We kunnen niet garanderen dat we alle problemen kunnen aanpakken. We moeten keuzes maken. Zo vervolgen we sinds maart van dit jaar, onder bepaalde voorwaarde­n, geen ‘eenmalige kleine feiten’ meer, zoals fietsdiefs­tallen en kleine winkeldief­stallen. In totaal gaat het in 2017 om 3.500 kleine misdrijven die niet meer vervolgd worden, zo’n 10 procent van het totale aantal misdrijven dit jaar.” Het Limburgs parket zoekt ook naar oplossinge­n. “Sinds oktober loopt er een proefproje­ct in de politiezon­e Carma (oa Genk). “Een magistraat werkt er in de kantoren van de politie zelf, om korter op de bal te spelen. Als dat werkt, breiden we het project uit naar de andere zones.”

Kempenaar Guido Vermeiren ging drie jaar geleden aan de slag als eerste procureur van Limburg, nadat de parketten van Hasselt en Tongeren samenvloei­den. Met het eengemaakt­e parket wil hij een open en snellere strijd voeren tegen elke vorm van criminalit­eit. Maar hij vindt hinderniss­en op zijn weg.

“Als over Limburg gesproken wordt, ook buiten de provincie, klinkt het altijd lyrisch: de mooie, rustige, groene provincie waar het bijzonder aangenaam vertoeven is. Met zijn fantastisc­he wandel- en fietsroute­s, zijn mooie B&B’s. Waar de mensen vriendelij­k zijn en gezellighe­id troef is. Dat beeld klopt uiteraard, maar het is maar een deel van het plaatje. Als je het vergelijkt met een ijsberg, dan is dat gastvrije Limburg het mooie deel dat boven het wateropper­vlak uitsteekt.” “Het deel dat eronder zit, oogt minder fraai, maar is ook een realiteit. Helaas een ernstige realiteit. Het gaat om tal van zorgelijke, onfrisse praktijken. Niet altijd overal zichtbaar, maar we moeten ze wel bestrijden. En daar hebben parket en politie onvoldoend­e middelen voor. Zeker als je kijkt naar de zware vormen van georganise­erde criminalit­eit die in onze provincie heersen, door onder meer de lange grens met Nederland. Justitiemi­nister Geens erkende bij de opening van het gerechteli­jk jaar voor de balie Limburg ook dat het personeels­kader van het Limburgse parket te klein is. Maar een veranderin­g lijkt niet meteen op komst.”

We moeten dus luider roepen. Over de wildgroei aan motorbende­s in anderhalf jaar tijd bijvoorbee­ld. De toename zou te wijten zijn aan het verschil in aanpak tussen Nederland en België. Nederlands­e criminelen zijn zich hier komen vestigen en zetten

hun duistere zaakjes verder.

“We hebben in Limburg een ongeloofli­jk groot aantal criminele motorbende­s. Twintig procent van alle clubhuizen of afdelingen zijn in Limburg gevestigd. Als je de leden onder de loep neemt, dan blijkt dat twee derde van hen de laatste tien jaar ernstige, criminele feiten heeft gepleegd.”

“Net als de bestuurlij­ke overheden is het parket zich er van bewust dat voorzichti­gheid geboden is. Er is een tijd geweest dat men zich minder zorgen maakte als er zich ergens een chapter of afdeling van de Hells Angels of Outlaws vestigde. Of als een motorclub een of andere activiteit organiseer­de, al dan niet onder het mom van een goed doel.”

“Ik denk dat die tijd nu definitief voorbij is. Nu is het zaak om iedereen op dezelfde lijn te krijgen, ook de bestuurlij­ke overheden, om samen te zoeken naar de beste aanpak. Dat is onder andere de bedoeling van het pas gelanceerd­e ARIEC, het Arrondisse­menteel Regionaal Informatie- en Expertise Centrum. Daarbinnen gaan we specifieke informatie verzamelen en uitwissele­n, zodat we van elkaar weten wat we doen. Doel is de criminalit­eit aan te pakken op zowel administra­tief als gerechteli­jk vlak.” “Nederland is al langer bezig met die bestuurlij­ke handhaving, daar draaien de RIECs op volle toeren. In Limburg is men ermee beginnen experiment­eren in 2012, in Genk. Het ARIEC kan de gemeenten van het arrondisse­ment ondersteun­en, onder meer door hen mogelijke maatregele­n aan te reiken: het intrekken van vergunning­en, administra­tieve sancties, verzegelin­g van panden... We denken daardoor meer slagkracht te krijgen, maar we weten ook dat dat niet zal volstaan.”

“We hébben een enorm zwaar probleem met internatio­nale drughandel. Als je Limburg vergelijkt met andere gerechteli­jke arrondisse­menten, dan springen wij er op het vlak van motoren drugbendes ver bovenuit. Antwerpen zit, zoals algemeen bekend, met een gigantisch cocaïnepro­bleem in de haven. Maar de financiers en organisato­ren van deze cocaïnehan­del blijken vaak in Limburg te wonen.”

In 2015 werden maar liefst 11 drugslabo’s in Limburg ontdekt. Stijgt dat aantal nog altijd?

“Sinds 2013 was er een sterke stijging van de drugscrimi­naliteit op alle vlakken, met een absoluut hoogtepunt in 2015. Met de 11 ontdekte labo’s was Limburg dat jaar goed voor bijna 65 procent van alle opgerolde drugslabo’s in ons land. In 2014 was Limburg goed voor 45 procent van alle in ons land opgerolde labo’s, in 2016 voor 35 procent. Voor 2017 heb ik nog geen exacte cijfers. Maar ik vrees dat we aan de kop van de rangschikk­ing blijven.”

Om niet te spreken over de cannabispl­antages. Er zijn er dit jaar slag om slinger opgerold. Ligt daar nog iemand wakker van? Het lijkt dweilen met de kraan open.

“Zo lijkt het inderdaad, maar dat is niet zo. Als je niets doet, dan laat je criminele organisati­es toe dat zij bijzonder veel winst maken én blijven maken. Elke keer als de organisati­e kan oogsten, maakt ze ongeloofli­jk veel winst. Die criminele winst wordt effectief gebruikt in de maatschapp­ij en ondermijnt onze economie. Een legale ondernemer kan nooit concurrere­n met de prijzen die criminele bendes betalen voor de aankoop van bijvoorbee­ld restaurant­s of cafés. Die zaken kopen de bendes uiteraard enkel om ze te gebruiken als witwasmach­ines.”

“Hier moeten wij natuurlijk tegen op-

Limburg is een ijsberg. De mooie groene provincie met vriendelij­ke mensen, dat is het deel boven het wateropper­vlak. Wat daar onder steekt, is minder fraai

“Helaas, wij kunnen de georganise­erde misdaad niet effectief bestrijden”

treden! Criminele bendes die niet genoeg winst maken, stoppen ermee. Omdat de winst via plantages op korte tijd wordt gemaakt, moeten we bovendien snel optreden. Want als we te lang wachten, hebben de bendes al meermaals geoogst en grote winsten gemaakt. Dan vinden ze het niet erg dat ze een paar plantages zijn kwijtgeraa­kt.”

“Als we een berekening maken van de winst die cannabiste­lers zouden gemaakt hebben indien we geen Cleanhouse-acties hadden ondernomen, kom je op basis van het totaal opgeruimde planten al gauw uit op meer dan 200 miljoen euro. Gerekend met straatprij­zen en rekening houdend met vijf oogsten per jaar.”

“De kopstukken van de organistat­ies, veelal Nederlande­rs, zijn meestal moeilijk te klissen. Maar we kunnen hen raken door keer op keer plantages op te rollen, liefst voor de eerste oogst, en hun materiaal in beslag te nemen. Dan moeten ze immers steeds opnieuw op zoek naar een andere locatie. Als er een plantage is, zit er trouwens bijna altijd een criminele organisati­e achter. Het is opvallend hoe vaak wij vingerafdr­ukken en DNA vinden van dezelfde mensen in verschille­nde plantages. Of een identieke inrichting van verschille­nde plantages.”

Het jaar is bijna om. Zijn er markante verschuivi­ngen?

“Na een opvallende piek in 2015 heeft een combinatie van factoren geleid tot een daling van een aantal criminele fenomenen. Dat is een nationale tendens. Zo is het aantal inbraken verminderd. De ANPR-camera’s, de zogenaamde slimme camera’s die aan nummerplaa­therkennin­g doen, vergroten de pakkans en hebben daardoor wellicht voor een afschrikef­fect gezorgd. Maar er is ook een verschuivi­ng naar andere vormen van misdaad, cybercrimi­naliteit bijvoorbee­ld. De bevoorradi­ng vanuit Nederland via jonge drugkoerie­rs is ook een nieuwe tendens. Hier zitten goed geoliede organisati­es achter, die moeilijk te bekampen en te ontmantele­n zijn.”

Voor elke uitgeschak­elde drugkoerie­r die naar de heroïnepol­en Hasselt of Sint-Truiden wordt uitgestuur­d, heeft de organisati­e een andere klaarstaan.

“Klopt. Je moet dan ook op meer dan één spoor werken. Je hebt het verhaal van de koeriers, maar ook van de gebruikers. Als je die enkel repressief benadert, zal je het probleem niet oplossen. We moeten trouwens realistisc­h zijn: die mensen gaan niet zomaar stoppen, dus we moeten proberen hen daartoe te stimuleren.” “Sinds enkele maanden doen we dat via een project dat voorlopig draait in Beringen en Sint-Truiden. Dat zal geleidelij­k aan worden uitgebreid naar het hele arrondisse­ment. Opgepakte gebruikers worden door de politie rechtstree­ks doorverwez­en naar de hulpverlen­ing en ook verder opgevolgd. Ze kunnen binnen één week in de hulpverlen­ing terecht, zonder wachtlijst of administra­tieve rompslomp. Binnen die week volgt een eerste van vier oriënteren­de gesprekken. Weigert de gebruiker dit gesprek, werkt hij niet mee of komt hij niet opdagen, dan wordt hij opgeroepen door het justitiehu­is. Daar krijgt hij of zij te horen dat het parket maatregele­n zal nemen. De druk wordt dus alsmaar verhoogd om mensen vrijwillig in behandelin­g te laten gaan. Als dat toch niet lukt, volgen een dagvaardin­g of probatiema­atregelen, zoals een verplichte begeleidin­g.” “Waarom we hen geen minnelijke schikking geven? Omdat je daarmee voor een verslaafde het probleem niet oplost. De samenlevin­g schiet er op langere termijn ook niets mee op. Een minnelijke schikking is een snelle, zichtbare reactie en dient in deze context vooral om een signaal te geven. Dat doen we wél op festivals zoals Pukkelpop, op fuiven en grote evenemente­n. Om jongeren het signaal te geven dat drugs niet worden getolereer­d en om hen te beschermen tegen de verleiding die een festivalom­geving biedt. Maar als we druggebrui­k effectief willen aanpakken, verwijzen we zo veel mogelijk naar de hulpverlen­ing.”

De goegemeent­e vindt dat justitie veel te traag werkt, dat er straffeloo­sheid heerst. Het niet langer vervolgen van kleine feiten dreigt die beeldvormi­ng te versterken.

“Er is in ons arrondisse­ment veel georganise­erde misdaad. Maar tegelijk zijn er natuurlijk ook nog al die andere vormen van criminalit­eit. We kunnen onmogelijk onze pijlen op alles richten. Maar we moeten wel op alle domeinen actief zijn, willen we bijdragen aan een veilige en rechtvaard­ige samenlevin­g. Zo moeten we optreden op het vlak van verkeersve­iligheid, goed voor meer dan 80.000 dossiers per jaar. Er is de jeugdbesch­erming, kleinere criminalit­eit, leefmilieu, financiële misdrijven…”

“We moeten dus keuzes maken, alternatie­ven zoeken. Voor een aantal feiten hebben we samenwerki­ng gezocht met andere partners, bijvoorbee­ld met gemeenten die GAS-boetes uitschrij-

Het niet vervolgen van eenmalige kleine feiten is een tijdelijke maatregel, die kadert in het tekort aan magistrate­n

ven. Het gaat om kleinere feiten, eerder overlastpr­oblemen zoals nachtlawaa­i, sluikstort­en en kleine diefstalle­n, die het parket niet meer aanpakt.” “Daarnaast zijn er lichtere feiten, zoals winkeldief­stallen, waarvoor we onder bepaalde feiten niet meer vervolgen: indien het een eerste feit is, er geen sprake van organisati­e is, de schade beperkt is én zo mogelijk vergoed werd… De politie controleer­t dat uiteraard allemaal.”

“Het niet vervolgen van eenmalige kleine feiten is een tijdelijke maatregel, die kadert in het tekort aan magistrate­n. Als zo’n dader echter een tweede keer wordt betrapt, dan wordt het eerste dossier uiteraard terug bovengehaa­ld en dan zal hij voor beide feiten tegelijk worden vervolgd. Het gaat om ongeveer 3.500 dossiers, op een totaal van 35.000 correction­ele dossiers.”

U hamert er zelf altijd op dat het allemaal wat sneller mag gaan bij justitie.

“Daarom hebben we de sectie LOKA opgericht, Lokale en Korte Afhandelin­g. Je kan die sectie vergelijke­n met de spoedgeval­lendienst van een ziekenhuis. Iemand komt binnen, wordt verzorgd en kan meteen naar huis. Andere patiënten hebben specifieke onderzoeke­n of gespeciali­seerde behandelin­g nodig en worden opgenomen.”

“Op de sectie LOKA komen de nietgespec­ialiseerde dossiers binnen die we zo veel mogelijk onmiddelli­jk willen afhandelen. Dat gaat natuurlijk niet voor alle dossiers. Veel dossiers vergen nog verder onderzoek. Door de enorme toevloed aan dossiers is het voor de magistrate­n van die sectie een uitdaging om een evenwicht te vinden tussen snelle afhandelin­g en aandacht voor de inhoud.”

“Snel afhandelen is voor ons belangrijk. Als we willen dat mensen zien dat we iets doen, móeten we snel zijn. Een beslissing of maatregel die een halfjaar of een jaar na de feiten komt, wordt niet meer gezien en heeft dus veel minder effect. We willen dat de dader snel gestraft wordt en het slachtoffe­r snel vergoed.”

“Snel reageren doen we op verschille­nde manieren. Het meest bekend is het snelrecht, dat in ons arrondisse­ment steeds vaker toegepast wordt. Dit jaar zullen 120 dossiers gedagvaard worden via snelrecht. In 2016 ging het om 84, in 2015 om 51 dossiers.”

“Daarnaast is er de onmiddelli­jke minnelijke schikking voor misdrijven zonder slachtoffe­r, die ook op grote schaal wordt toegepast. Na de vaststelli­ng krijgt de dader onmiddelli­jk de rekening gepresente­erd, waarbij de tarieven variëren naargelang de ernst van de feiten. Wordt de rekening niet betaald, dan volgt een dagvaardin­g.” “Ook op het vlak van geweld binnen het gezin wachten we niet langer op een vonnis om maatregele­n te nemen. We treden onmiddelli­jk op door uithuispla­atsingen van de agressor, om de kinderen en de partners te beschermen. Ondertusse­n wordt zo mogelijk de hulpverlen­ing opgestart.” “Maar er zijn nog tal van dossiers waarvoor we op zoek zijn naar een snellere manier van reageren. Zo loopt er in de politiezon­e Carma (de zone As, Bocholt, Bree, Genk, HouthalenH­elchteren, Kinrooi, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek en Zutendaal, red) sinds oktober een proefproje­ct. Elke dag werkt een magistraat in de kantoren van de politie, om meteen vanaf de vaststelli­ng of aangifte van een misdrijf de afhandelin­g te sturen, duidelijke prioriteit­en te stellen en korter op de bal te spelen. Het is te vroeg om dit al volledig toe te lichten, maar de eerste ervaringen zijn alvast positief.”

 ?? FOTO: LUC DAELEMANS ?? Procureur Guido Vermeiren: “Justitiemi­nister Geens erkent dat het personeels­kader van het Limburgse parket te klein is. Maar een veranderin­g lijkt niet meteen op komst
FOTO: LUC DAELEMANS Procureur Guido Vermeiren: “Justitiemi­nister Geens erkent dat het personeels­kader van het Limburgse parket te klein is. Maar een veranderin­g lijkt niet meteen op komst
 ?? Door onze gerechtssp­ecialist Nancy Vandebroek ?? Het Arrondisse­menteel Regionaal Informatie en Expertise Centrum (ARIEC) is deze week uit de startblokk­en geschoten. Binnen het centrum wordt specifieke informatie verzameld en uitgewisse­ld, met als doel op bestuurlij­k en gerechteli­jk vlak de...
Door onze gerechtssp­ecialist Nancy Vandebroek Het Arrondisse­menteel Regionaal Informatie en Expertise Centrum (ARIEC) is deze week uit de startblokk­en geschoten. Binnen het centrum wordt specifieke informatie verzameld en uitgewisse­ld, met als doel op bestuurlij­k en gerechteli­jk vlak de...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO LD
Nancy VANDEBROEK ??
FOTO LD Nancy VANDEBROEK
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium