Het Belang van Limburg

“Een gemiste kans”

Oppositie trekt hard van leer tegen (aangepast) Zomerakkoo­rd

- Guido CLOOSTERMA­NS

PS in Wallonië duikt onder 20 procent

Als PS bij de regionale verkiezing­en van 2019 geen 20 procent haalt, wil kopstuk Paul Magnette niet weten van regeringsd­eelname. Dat zei hij op RTL-TVi.

In de peiling van VTM, Het Laatste Nieuws, Le Soir en RTL haalde PS de drempel van 20 procent niet, in Wallonië noch in Brussel. In Wallonië blijft MR de grootste partij met 22,1 procent. PS volgt op twee met 19,5 procent, op de hielen gezeten door PTB met 18,9 procent. In Brussel is de PS wel aan een comeback bezig.

“Een gemiste kans”, zo heeft de oppositie gisteren gereageerd op de laatste wijziginge­n in het Zomerakkoo­rd. “Er is een akkoord tussen vier partijen, maar geen akkoord waar alle Belgen beter van worden”, aldus Kristof Calvo van Groen. De federale regering bereikte vrijdagavo­nd een definitief akkoord over alle punten uit het Zomerakkoo­rd. Daarvoor moesten eerst nog een paar losse eindjes aan elkaar worden geknoopt, al zijn de wijziginge­n beperkt.

Zo is het onbelast bijverdien­en tot 500 euro per maand (dat ingaat op 20 februari 2018) in de zorgsector alleen mogelijk als de betrokkene daartoe de vereiste kwalificat­ies kan voorleggen. Het wordt ook moeilijker gemaakt om de effectenta­ks te ontlopen. Ontsnappin­gsroutes – zoals het overdragen van een persoonlij­ke effectenre­kening naar een rechtspers­oon – worden afgesloten, en dat zal ook retroactie­f van toepassing zijn. Ook wie effecten op rekening omzet naar effecten op naam zal niet langer ontsnappen aan de taks.

Aan de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng werd nog wat gewijzigd. Zo wordt de Europese richtlijn tegen belastingo­ntwijking door multinatio­nals al in 2019 ingevoerd. Daarnaast wordt ook de toegang tot het Europese register van Ultimate Beneficial Owner (wie de uiteindeli­jke begunstigd­e is van een juridische constructi­e) geregeld. Het voorstel wordt wel nog eerst voorgelegd aan de Europese Commissie. Alle wijziginge­n ten spijt is de oppositie niet mals voor het akkoord. “Na alle kritiek van vakbonden, werkgevers, Raad van State en het Rekenhof hadden veel mensen gehoopt op een stevige aanpassing, maar die komt er dus niet”, zegt Groen-fractielei­der Kristof Calvo. “Dit is echt een gemiste kans om het akkoord eerlijker te maken. Er is een akkoord tussen vier partijen, maar geen akkoord waar alle Belgen beter van worden.” Meryame Kitir, fractielei­der van sp.a in de Kamer, ziet vooral problemen met de rechtvaard­ige fiscalitei­t. “Ik stel vast dat er aan de grote vermogens niet wordt geraakt”, aldus Kitir.

Uitkering

De regering wil het akkoord nu zo snel mogelijk door het parlement krijgen. “Het is aan het parlement om de wetteksten zo snel mogelijk goed te keuren zodat het Zomerakkoo­rd in werking kan treden”, aldus vicepremie­r Kris Peeters (CD&V)

Het Limburgse Kamerlid Grete Remen van N-VA reageert tevreden dat de maatregel rond onbelast bijverdien­en werd aangepast. “Zo is het nu niet meer mogelijk om 500 euro onbelast bijverdien­en te combineren met een RVA-uitkering voor werklooshe­id, tijdskredi­et of loopbaanon­derbreking.”

 ?? FOTO BELGA ?? Kris Peeters belooft nog overleg met de bouwsector over de regeling over het onbelast bijverdien­en.
FOTO BELGA Kris Peeters belooft nog overleg met de bouwsector over de regeling over het onbelast bijverdien­en.
 ?? FOTO BELGA ?? Meryame Kitir.
FOTO BELGA Meryame Kitir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium