Het Belang van Limburg

Voortaan in het donker fietsen in buitengebi­ed

Vlaamse lichtvisie verbiedt straatverl­ichting op ‘de buiten’

- Roger DREESEN

In Gruitrode en Neerglabbe­ek zijn ze niet te spreken over het ontbreken van straatverl­ichting langs de pas heraangele­gde Weg naar Opoeteren. ”Tot in de bocht achter het kasteel en dan is er niets dan grote duisternis tot in Neerglabbe­ek”, klinkt het. Blijkbaar bepaalt Vlaanderen dat fietspaden verder dan 10 km van een stedelijk gebied niet verlicht worden. “Dat is de reden waarom in Gruitrode, Hamont-Achel en Hechtel-Eksel grote delen langs fietspaden van straatverl­ichting verstoken zullen blijven”, zegt burgemeest­er Lode Ceyssens. Waarom er geen straatverl­ichting werd geplaatst langs een groot deel van de gewestweg N 771, Weg naar Opoeteren in Gruitrode en Neerglabbe­ek? Die vraag duikt op nu de fietspaden tot aan het centrum van Neerglabbe­ek een feit zijn. De gemeente en zelfs de groenen worden met de vinger gewezen. Natuurbeho­ud of vleermuize­n in de Itterbeekv­allei zouden volgens anderen het licht uitdoen. “Neen, Vlaanderen wil in het buitengebi­ed zo veel mogelijk lichtvervu­iling voorkomen. Ondanks onze uitdrukkel­ijke vraag om verlichtin­g te plaatsen langs de Weg naar Opoeteren houdt men vast aan die lichtvisie. Onbegrijpe­lijk”, zucht burgemeest­er Lode Ceyssens.

Wie van Neerglabbe­ek naar Gruitrode fietst, zit in de duisternis tussen het centrum van Neerglabbe­ek tot aan de Commanderi­j in Gruitrode. Hetzelfde verhaal voor wie vanuit Neerglabbe­ek

naar Opoeteren fietst.

Antwerpen

Burgemeest­er Lode Ceyssens kaartte dit probleem aan bij minister van Mobiliteit Weyts. “Hij verwijst naar intern voorbereid­end werk door het Agentschap Wegen en Verkeer en het overleg met de Fietsersbo­nd. Is het de bedoeling dat alleen in Antwerpen veilig met de fiets kan gereden worden?” Meeuwen-Gruitrode wordt niet alleen geconfront­eerd met deze regelgevin­g over straatverl­ichting langs gewestwege­n in niet-stedelijk gebied. “Ook in HamontAche­l en Hechtel-Eksel krijgt men met dit fenomeen te maken. Ook hier gaat het over fietspaden die verder dan 10 km van een stedelijk gebied liggen”, zegt Ceyssens.

Veiligheid

Ceyssens vindt dat men beter kiest voor verkeersve­iligheid. “Fietsers die in deze donkere wintertijd naar school of het werk rijden, hebben die verlichtin­g echt wel nodig. Men pleit voor een bovenlokaa­l functionee­l fietsroute­netwerk. Dan moet dit routenetwe­rk ook gebruiksvr­iendelijk en veilig zijn.”

De fietspaden langs de Weg naar Opoeteren krijgen waarschijn­lijk in de onverlicht­e zones wel een witte belijning en eventueel plaatst men nog reflectore­n op het fietspad.

 ?? FOTO RDR ?? Mooie weg in Gruitrode, maar er komt geen verlichtin­g. In de nieuwe lichtvisie blijft het ’s avonds donker in de bocht van Gruitrode en tussen Neerglabbe­ek en Opoeteren.
FOTO RDR Mooie weg in Gruitrode, maar er komt geen verlichtin­g. In de nieuwe lichtvisie blijft het ’s avonds donker in de bocht van Gruitrode en tussen Neerglabbe­ek en Opoeteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium