Het Belang van Limburg

Sportcentr­um vraagt klanten om enkel Nederlands te spreken

Zussen voelen zich gediscrimi­neerd en dienen klacht in

-

Ergul uit Houthalen-Helchteren en haar zus Simge uit HeusdenZol­der gingen vorige week sporten in Koersel. “Onder elkaar spreken we vaak Turks. Maar op een gegeven moment hoorden we de uitbaters roepen: ‘Hier wordt Nederlands gesproken’. Ik schaamde mij op dat moment. Ik voelde me zo klein en ik had het gevoel dat ik iets verkeerds gedaan had. Sommige andere sporters keken mij op een rare manier aan. Op mijn werk spreek ik nooit Turks. Dat is ongepast. Maar tijdens mijn ontspannin­gsmomenten spreek ik toch wat ik wil? Ik voel me gediscrimi­neerd en ik heb bij Unia een klacht ingediend tegen de sportzaak”, aldus Ergul Kurnaz. Uitbaters Sonja Lunenburg en Vincenzo Caruso bevestigen dat ze aan klanten vragen om Nederlands te spreken. “Wij begrijpen niet dat sommige bezoekers hier niet mee akkoord gaan. We hebben de regel uitgehange­n op de deur van het toilet, aan het onthaal en in het midden van ons sportcentr­um. We zijn eind 2009 gestart met onze sportzaak in Beringen-Mijn. In 2016 zijn we naar deze locatie verhuisd. Sindsdien hangen die affiches er al”, vertelt Vincenzo Caruso.

Uniek concept

“We hebben hier een uniek concept”, vervolgt Caruso. “Een plaats waar alleen vrouwen aan sport kunnen doen. Veel allochtone vrouwen zijn op zoek naar zo’n een zaak. Hier komt geen enkele man binnen, alleen ik. Iedereen is welkom, maar ze moeten de huisregels wel respectere­n. Als je vanuit het ene toestel je vriendin in het andere toestel aanspreekt in het Turks, dan stoort dat volgens ons. We willen niet dat onze klanten hierdoor wegblijven.”

Volgens Ergul Kurnaz is er meer aan de hand. “Toen ik mij onlangs aanbood met een betaalde beurtenkaa­rt met vervaldatu­m eind december 2017, bleek dat die niet meer geldig was. Blijkbaar hadden ze een tijd geleden de tarieven verhoogd en ik was inderdaad enkele maanden niet meer in het sportcentr­um geweest. Maar die keuze maak ik toch zelf? Het was precies alsof ze van mij af wilden, omdat ik Sonja LUNENBURG en

Vincenzo CARUSO Uitbaters Dynamica minder betaald had. De uitbaters begonnen te roepen en hebben mij daarna aan de deur gezet.”

Scheldpart­ij

“Dat was een voorval van vorige week”, zegt Sonja Lunenburg. “De klant was al vier maanden niet komen sporten. En inderdaad klopt het dat ze een beurtenkaa­rt had die nog geldig was tot eind december. Maar ondertusse­n waren de prijzen verhoogd. We hebben toen een papier uitgehange­n dat iedereen drie maanden de tijd kreeg om zijn beurten op te gebruiken. Ook al liep de vervaldatu­m langer, zoals in dit geval. Ze kan mits een bijpassing haar beurtenkaa­rt nog altijd gebruiken. Maar mijn zaak daarom bestempele­n als racistisch, vind ik er echt over. Daarom heeft mijn man haar na een scheldpart­ij de deur gewezen.”

Volgens Bram Sebrechts, woordvoerd­er van Unia, kan de organisati­e geen uitspraak doen op het gebied van taal. “We zullen de situatie naderbij bekijken”, aldus Sebrechts.

Vraag niet bindend

Johan Ackaert, politicolo­og bij de UHasselt, stelt dat strikt juridisch gezien iedereen vrij is om in particulie­re context de taal te spreken die hij wenst. “Het gebruik der talen is vrij, tenzij je natuurlijk een contract of een huishoudel­ijk reglement tekent waarin staat dat je Nederlands moet spreken tijdens het sporten. Dan is het de logica zelve om dit te aanvaarden. In de huisregels van het sportcentr­um staat ‘Wegens wederzijds respect vragen wij iedereen om Nederlands te spreken, kwestie van mekaar te kunnen begrijpen en vertrouwen’. Op zich is dit al een rare zin. Bovendien is een vraag altijd vrijblijve­nd en niet bindend. Persoonlij­k heb ik geen sympathie voor deze aanpak, omdat dit niet bevorderli­jk werkt voor de acceptatie van bepaalde groepen in onze maatschapp­ij. Wat natuurlijk niet wegneemt dat we mensen moeten stimuleren om Nederlands te leren”, aldus Ackaert.

Ergul Kurnaz (37) en haar zus Simge (28) zijn niet te spreken over de aanpak van sportcentr­um Dynamica in Koersel. De zaak vraagt sporters om onderling enkel Nederlands te spreken. De zussen hebben een klacht ingediend bij gelijkekan­sencentrum Unia. Wij begrijpen niet dat sommige bezoekers hier niet mee akkoord gaan. Het is een kwestie van wederzijds respect

 ?? Foto ZB ?? Op verschille­nde plekken in het sportcentr­um hangt deze boodschap uit. Ergul Kurnaz met haar zus Simge: “Op mijn werk praat ik nooit Turks. Maar als ik mij ontspan, spreek ik toch wat ik wil?”
Foto ZB Op verschille­nde plekken in het sportcentr­um hangt deze boodschap uit. Ergul Kurnaz met haar zus Simge: “Op mijn werk praat ik nooit Turks. Maar als ik mij ontspan, spreek ik toch wat ik wil?”
 ?? Foto ZB ??
Foto ZB
 ?? FOTO ZB ??
FOTO ZB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium