Het Belang van Limburg

Chauffeurs De Lijn staken na inbraak en groeiend onveilighe­idsgevoel

-

Door een staking bleven gisterocht­end zowat alle bussen van De Lijn in de regio SintTruide­n op stal. Directe aanleiding was een inbraak in de stelplaats. Maar volgens Geert Witterzeel van ACV is er meer aan de hand: “Er was al onenigheid en nu liep de emmer over. Maar door de constructi­eve houding van de directie kon iedereen snel weer aan het werk.” Nadat dieven zondagnach­t hadden ingebroken in de stelplaats van De Lijn op het industriet­errein in Brustem, vroeg het personeel maatregele­n omdat ze naar eigen zeggen kampen met een onveilighe­idsgevoel. Er reed gisterocht­end slechts een handvol bus- sen uit. Vooral scholieren bleven in de kou staan en op sociale media regende het klachten. “Maar er speelde meer dan enkel de inbraak in de gebouwen”, zegt Geert Witterzeel, provinciaa­l secretaris van vakbond ACV. “Er is al een tijdlang geen aanspreekp­unt in de stelplaats in Brustem, de chef is er vaak niet en mensen voelen zich niet gehoord. Daar kwam nu nog eens de inbraak bij. Zoiets zorgt voor een onveilighe­idsgevoel.” Gisterocht­end werd er meteen overlegd met de directie. “Er werd ons beloofd dat er steeds een chef zal zijn. Ook de mensen van het planton blijven voortaan ’s avonds later, zodat er nooit een chauffeur alleen in de gebouwen is. Niemand wil natuurlijk overvallen worden. Verder zegde de directie ook extra beveiligin­g toe.”

In eerste instantie konden de bussen ’s ochtends niet uitrijden omdat de slagboom en de poort geblokkeer­d werden door de alarminsta­llatie. “Daarna werd het werk neergelegd”, zegt Sonja Loos van De Lijn Limburg. “Omstreeks 10.30 uur is alle busverkeer weer op gang gekomen.” Dieven braken zondagnach­t binnen in de stelplaats. Ze haalden heel wat overhoop. Volgens Loos werd er niets gestolen.

Op 12 oktober hadden chauffeurs ook al het werk neergelegd na een inbraak in de stelplaats van Cintra, een onderaanne­mer van De Lijn in Landen. Ook toen was het busverkeer in het zuiden van Limburg erg verstoord. Een maand eerder gingen inbrekers erg driest te werk in diezelfde Landense stelplaats. Ze braken in, haalden alles overhoop en brachten heel wat vernieling­en aan. “Deze twee zaken en de onrust bij de werknemers nu hebben niets met mekaar te maken”, besluit Witterzeel.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Gisterocht­end bleef de toegangspo­ort van de stelplaats van De Lijn op het industriep­ark van Brustem gesloten.
FOTO JOZEF CROUGHS Gisterocht­end bleef de toegangspo­ort van de stelplaats van De Lijn op het industriep­ark van Brustem gesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium