Het Belang van Limburg

STANDARD NAAR HALVE FINALES

Rouches knokken zich met volwassen prestatie naar halve finale

- Bob FAESEN

Standard heeft zich met een knappe prestatie in Oostende naar de laatste vier van de Beker van België geknokt. In een vermakelij­k duel haalden de Rouches het met 2-3 dankzij goals van Sa, Marin en Emond. In de eerste helft claimde de thuisploeg een strafschop voor handspel van Standard-aanvoerder Sébastien Pocognoli. Maar ook na het bekijken van de beelden hield ref Wim Smet vol: “100 procent geen strafschop.” Bij Standard werd Carlinhos na enkele mindere prestaties geslachtof­ferd voor Renaud Emond, die naast Orlando Sa in de spits stond. In de ouderwetse 4-4-2-formatie was Standard in de beginfase het gevaarlijk­st met kansen voor Sa en Emond. Maar ook de kustploeg was dicht bij een goal: Collins Fai redde een kopbal van Richairo Zivkovic van de lijn. Op het kwartier was het dan toch raak voor de mannen van trainer Adnan Custovic. Na een heerlijke steekbal van Sebastien Siani stapte Sébastien Pocognoli verkeerd uit. Zivkovic bleef oog in oog met Jean-François Gillet ijzig kalm en tikte simpel de 1-0 binnen.

Geen penalty

Na de voorsprong nam de thuisploeg even de regie over. Al leidde dat overwicht niet meteen tot kansen. En heeft Standard altijd de arbitrage tegen? Nou, neen. De bal had op het halfuur namelijk op de stip gekund toen Brecht Capon in de zestien de bal tegen de arm van Pocognoli schoot. Gelukkig voor de Rouches grepen scheidsrec­hter Wim Smet en vijfde ref Lawrence Visser niet in. “Na het bekijken van de beelden ben ik honderd procent zeker dat het geen strafschop was”, reageerde Smet na de match. KVO-trainer Custovic toonde begrip voor de uitleg van de scheidsrec­hter. “Het eeuwige probleem: gaat de bal naar de hand of de hand naar de bal?”

Rui Mota, een van Sa Pinto’s trouwe adjudanten, nam wederom de honneurs waar in plaats van zijn geschorste hoofdtrain­er. Maar wat zat die eigenlijk? In de tribunes was hij alvast niet te bekennen. “Niet belangrijk. Dat is enkel voer voor roddels”, bleef Rui Mota vaag. “En de handsbal van Pocognoli? Eerlijk, ik heb niets gezien.” Toch wel een groot contrast met zijn uitleg na de verloren competitie­match tegen Waasland-Beveren.

Verdiende zege

Ach, waar Sa Pinto ook zat en wat Mota er ook van vond, Standard boog de achterstan­d met een volwassen prestatie om in een knappe zege. Een rake kopbal van Sa zorgde voor de 1-1-ruststand. Een pareltje van Marin, die vanaf zo’n 20 meter de ruimte kreeg om heerlijk uit te halen, bracht de Rouches vlak na rust op voorsprong. Oostende probeerde nog, maar kon de Standard-defensie niet meer ontwrichte­n. “Luyindama was niet te passeren”, gaf Custovic toe. Emond maakte in de 82ste minuut een einde aan de laatste twijfels: 1-3. Een veilige marge die niet meer in gevaar kwam na de aansluitin­gstreffer van invaller Zinho Gano. Mota: “Deze zege wil ik opdragen aan Sa Pinto. Dit behoort hem toe.” Aanvoerder Pocognoli had het na afloop over een verdiende overwinnin­g. “Standard had dit positieve elan nodig. De handsbal? Ik begrijp dat de fase voor interpreta­tie vatbaar is, maar volgens mij stond de vijfde ref goed geposition­eerd en hebben ze de juiste beslissing genomen. Ik kan toch moeilijk met mijn armen op mijn rug verdedigen. Dat we ons de voorbije weken vaak benadeeld voelden? Laten we daar niet te veel op focussen. Ik geloof dat aan het einde van het seizoen alles in evenwicht zal zijn”, besloot de linksback van Standard. Ndongala en Sa geschorst, Cavanda gepasseerd - Orlando Sa en Dieumerci Ndongala zijn geschorst voor de heenwedstr­ijd van de halve finales van de Beker van België. De twee Rouches kregen tegen Oostende in de slotfase hun tweede gele kaart van het bekertorno­oi aan. Luis Pedro Cavanda ontbrak in de wedstrijdk­ern. “Geen blessure, maar een keuze van de coach”, legde Rui Mota uit.

Na het bekijken van de beelden ben ik honderd procent zeker: geen strafschop

Scheidsrec­hter Wim SMET

 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Luikse spelers vieren de 1-3 van Emond. Capon trapte de bal tegen de hand van Pocognoli, maar ref Smet legde de bal niet op de stip.
FOTO PHOTO NEWS De Luikse spelers vieren de 1-3 van Emond. Capon trapte de bal tegen de hand van Pocognoli, maar ref Smet legde de bal niet op de stip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium