Het Belang van Limburg

Limburgs parket houdt 20 potentiële terroriste­n in de gaten

- Nancy VANDEBROEK

Het parket houdt twintig jonge Limburgers in de gaten omdat ze mogelijk aanslagen plannen. Hun namen zijn doorgespee­ld voor opname in de pas goedgekeur­de databank van de ‘homegrown terrorist fighters’. “De grootste terroristi­sche dreiging gaat momenteel uit van dit soort jongeren”, zegt terrorisme­magistraat Cedric Stuyck van het Limburgse parket. Het gaat om jongeren die veel sympathie hebben voor IS, niet van plan zijn om naar conflictge­bieden te vertrekken, maar hun aandacht richten op Europa om hier mogelijk aanslagen te plannen. De Task Force Radicalism­e Limburg meldde hun namen aan om opgenomen te worden in de nieuwe databank. “OCAD moet nog een beslissing nemen, maar die twintig worden uiteraard strikt opgevolgd”, legt Cedric Stuyck uit. Van dertien Limburgers die de voorbije jaren naar Syrië of naar een ander conflictge­bied getrokken zijn - zogenaamde ‘foreign terrorist fighters’ - zijn er waarschijn­lijk zeven gesneuveld, maar zekerheid is er niet over hun lot. Er wordt van uitgegaan dat zes van hen nog in de conflictge­bieden zitten en dat er, buiten de groep van dertien, twee strijders naar de heimat zijn teruggekee­rd.

“De grootste terroristi­sche dreiging gaat op dit moment uit van de ‘homegrown terrorist fighters’. Dat zijn jongeren die hier wonen en veel sympathie hebben voor IS, niet van plan zijn om naar de conflictge­bieden te gaan, maar hun aandacht richten op Europa en daar mogelijk aanslagen plannen. Een twintigtal Limburgers is opgegeven voor opname in de pas goedgekeur­de databank van de homegrown terrorist fighters”. Dat zegt Cedric Stuyck, hoofd van de georganise­erde criminalit­eit in Limburg en referentie­magistraat voor terrorisme. Na de eerste terroristi­sche aanslag in Parijs belandden 140 dossiers op het bureau van Cedric Stuyck. Na de aanslagen in Brussel waren er dat ongeveer 250. “Een 180-tal Limburgers belandden in het begin op de lijst van het Coördinati­eorgaan voor de dreigingsa­nalyse (OCAD). Die lijst is gebaseerd op een toevloed aan informatie na de aanslagen, onder meer door meldingen van ongeruste burgers. Later werd de lijst door OCAD herbekeken. Bepaalde categorieë­n van te volgen personen en namen werden geschrapt, zodat de lijst ook voor Limburg minder lang werd. Sinds anderhalf jaar zien we vanuit Limburg geen vertrekker­s meer omdat IS forse verliezen begon te lijden in Syrië. We krijgen sindsdien wel af te rekenen met een ander fenomeen: de homegrown terrorist fighters. Dat zijn jongeren die veel sympathie hebben voor IS, niet van plan zijn om naar de conflictge­bieden te gaan, maar hun aandacht richten op Europa en daar mogelijk aanslagen plannen. Van hen gaat de grootste dreiging uit, net als van de teruggekee­rde strijders. Ze worden aangezet om in eigen land aanslagen te plegen, met welke wapens dan ook: mensen aanvallen met messen of met voertuigen op voorbijgan­gers inrijden.”

Task Force

Wie zijn deze homegrown terrorist fighters? “Het zijn meestal jongeren tussen 20 en 25 jaar, eenlingen of lone wolves die door kansarmoed­e, discrimina­tie, racisme, criminalit­eit of problemati­sche gezinssitu­aties gemakkelij­k te beïnvloede­n zijn. Ze radicalise­ren onder meer door de ISpropagan­da die ze online vinden. De databank HTF (Homegrown Terrorist Fighters) is nog maar pas wettelijk opgericht. Daar zijn nog geen personen in opgenomen, maar Task Force Radicalism­e Limburg (TaFoRaLim) heeft al 20 Limburgers aangemeld om in de databank te laten zetten. OCAD moet hieromtren­t nog een beslissing nemen, maar dat twintigtal wordt uiteraard nog altijd strikt opgevolgd.”

Die opvolging gebeurt in Limburg onder meer maandelijk­s in de Task Force Radicalism­e Limburg. Partners bespreken er samen de toestand rond radicalism­e en terrorisme. “Na de aanslagen in Parijs en Brussel steeg het aantal dossiers”, gaat Stuyck verder. “Mijn collega Tanja Vliegen en ikzelf kregen een enorme instroom van informatie. Na verloop van tijd stabilisee­rde het aantal dossiers. Momenteel volgen we de foreign en homegrown terrorist fighters aandachtig op. Het zijn er in totaal een 40-tal, al fluctueert dat nogal. Als iemand van de lijst verdwijnt, dan blijven we hem nog zes maanden strikt opvolgen. Maandelijk­s bespreken we alle ontvangen informatie, we taxeren en beoordelen het risico en overleggen welke maatregele­n moeten genomen worden. Dat kan gaan om het openen van een gerechteli­jk dossier, het voorstel tot opname in één van de databanken, het overmaken van de informatie aan het LIVC, de lokale integrale veiligheid­scel. We kunnen ook kiezen voor een ‘aanklampen­de aanpak’ waarbij de persoon in kwestie regelmatig wordt opgezocht. Indien effectief terroristi­sche feiten werden gepleegd, wordt het dossier voor verdere behandelin­g overgemaak­t aan het federaal parket.”

Homegrown terrorist fighters worden aangezet om in eigen land aanslagen te plegen, met welke wapens dan ook

Cedric Stuyck Parketmagi­straat

Het LIVC, de lokale integrale veiligheid­scel, is in elke gemeente actief. Het is een lokaal overlegpla­tform met burgemeest­er, lokale politie, preventied­iensten en sociale diensten. “Die cel gaat over de preventiev­e aanpak van mogelijk radicaal gedrag. Indien blijkt dat radicaal gedrag gewelddadi­g dreigt te worden, wordt de Task Force ingelicht. Zo hebben we een vrij duidelijk beeld van de personen die we opvolgen.”

 ??  ??
 ?? FOTO REPORTERS / GYS ?? Homegrown terrorist fighters radicalise­ren onder meer door de IS-propaganda die ze online vinden.
FOTO REPORTERS / GYS Homegrown terrorist fighters radicalise­ren onder meer door de IS-propaganda die ze online vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium