Het Belang van Limburg

Waarom heel veel winkeldiev­en hetzelfde adres hebben

Rusthuisve­rblijf in Limburg op twee jaar tijd 4,6 procent duurder

-

1.665 euro. Zoveel betaalt de Vlaming gemiddeld per maand voor een rusthuis, extraatjes zoals pedicure of medicijnen inbegrepen. In Limburg is dat 1.604 euro. Bij de goedkoopst­en van de klas, maar wel een fikse stijging van 4,6 procent sinds 2014. Dat blijkt uit de rusthuisba­rometer van de Socialisti­sche Mutualitei­ten. “Die stijging viel helaas te verwachten”, zegt Katrien Vervoort van de Socialisti­sche Mutualitei­ten. “En ze lijkt ook niet meteen stil te vallen.”

De overheid zet steeds meer in op thuiszorg. Daardoor komen bewoners op latere leeftijd naar het rusthuis, met een zwaardere hulpvraag

Inge VERVOTTE voorzitste­r rusthuisne­twerk

Dat is in de eerste plaats slecht nieuws voor zeker driekwart van de bewoners die nu al met hun pensioen niet rondkomen en moeten terugvalle­n op familie of het OCMW om alle kosten te dekken. “De tekorten variëren daarbij van 170 tot 319 euro per maand”, aldus Vervoort. Niet moeilijk, als je weet dat het gemiddelde pensioen van een werknemer zo’n 1.300 euro per maand bedraagt. Zelfstandi­gen zijn nog slechter af, ambtenaren kunnen doorgaans rekenen op meer dan 2.000 euro. De grootste toename zit in de dagprijs, het vaste bedrag dat een inwoner moet betalen voor zijn verblijf. Die komt doorgaans neer op 1.559 euro per maand, tegenover 1.488 in 2014, en wordt bepaald door het type kamer, de personeels­bezetting en het comfort. Voormalig Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte, tegenwoord­ig de voorzitste­r van Emmaüs, een zorgnetwer­k met een viertal woon- en zorghuizen, verklaart de stijging van de dagprijs door de onderfinan­ciering van de sector. Die is dan weer het gevolg van een shift in de zorg, zegt ze. “Meer dan vroeger zet de overheid in op thuiszorg. Hoe langer mensen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven, hoe beter. Maar als het finaal niet meer lukt, wordt een verhuizing naar een rusthuis onvermijde­lijk. Daardoor komen de bewoners op latere leeftijd binnen, met een zwaardere hulpvraag.”

Nood aan 250 miljoen

Moeilijker­e zorgen betekenen intensere medische begeleidin­g (zowel wat uren als aantal personeels­leden betreft) en dus hogere arbeidskos­ten. “Maar de financieri­ng vanuit de Vlaamse overheid kan de stijging van de zorgzwaart­e niet volgen.”

Veel opties blijven daarom niet over om de continuïte­it van de zorg te garanderen, zegt Vervotte. “Volgens onze berekening­en is er tegen 2025 minstens 250 miljoen euro nodig om aan de basiseisen te voldoen. Ofwel komt dat van de volgende regering, ofwel zal de client een groot deel van die som moeten opvangen. Besparen op de werking zal niet echt soelaas bieden, want de sector heeft amper middenkade­r- of administra­tieve functies.” Interessan­t in dat opzicht is een proefproje­ct van vijf woon-zorgcentra in Oost-Vlaanderen. Uit de eerste resultaten, gisteren in Gavere voorgestel­d, blijkt dat met een gerichte aanpak het gebruik van dure en kostelijke psychofarm­aca (zoals slaappille­n) in één jaar met tien procent kan dalen. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) liet begin deze maand nog weten te ijveren voor een vaste dagprijs en voor “een duidelijk meerjarenp­erspectief”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium