Het Belang van Limburg

“Minder slaappille­n, meer gelukkige ouderen”

-

In één jaar het gebruik van psychofarm­aca bij ouderen in een rusthuis met tien procent laten dalen: het kan, zelfs zonder veel moeite. Dat blijkt uit een pilootproj­ect met vijf woon-zorgcentra in Oost-Vlaanderen. “Tijd voor een cultuuroms­lag in heel Vlaanderen”, zegt Dirk De Meester, trekker van het project.

Die tien procent: is dat nu veel of weinig?

“Dat lijkt cijfermati­g weinig, maar in de praktijk betekent het een enorm verschil, zeker als je weet dat drie op de vier rusthuisbe­woners psychofarm­aca slikken. Wat chronisch gebruik betreft, komt dat per persoon op één pil per dag minder uit. Indien doorgevoer­d in alle woon-zorgcentra, geeft dat een grote berg medicatie die we niet meer moeten toedienen, en een hoop minder kosten.”

“De afbouw ging het makkelijks­t voor slaappille­n en antidepres­siva. De weerstand bij antipsycho­tica bleek iets groter bij de artsen en het verplegend personeel. Die vreesden immers voor moeilijk hanteerbaa­r gedrag en controleve­rlies bij ouderen die stopten.”

Hoe reageerden de ouderen zelf?

“Positief. Ze waren veel actiever, babbelden meer, namen vaker deel aan groepsacti­viteiten, want ze bleven niet de hele tijd op hun kamertje. Dat herwonnen menselijk contact verhoogde zichtbaar de levenskwal­iteit.”

Valt die daling makkelijk te realiseren?

“Belangrijk is dat iedereen meewerkt: van het verplegend personeel en de familie tot en met de onderhouds­medewerker, zeker als een inwoner een moeilijk moment kent.”

Is dit niet ook vechten tegen een algemene ‘slikcultuu­r’?

“Ja. Kijk naar de jongeren en de volwassene­n: ook die slikken bakken pillen. Vanuit het idee dat het alle problemen oplost. Daarom moeten wij durven te vragen aan iemand die al twintig jaar slaappille­n neemt: waarom? Wat is het nut nog? Ben je eigenlijk niet verslaafd?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium