Het Belang van Limburg

“Winkeldiev­en zijn asielzoeke­rs en Oostblok-arbeiders”

Politierap­port winkeldief­stallen wijst immigrante­n expliciet met de vinger aan

- Timmie VAN DIEPEN

Ondanks extra inspanning­en, is het aantal winkeldief­stallen in Limburg moeilijk terug te dringen. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie die Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). In het rapport wijzen verschille­nde politiezon­es expliciet naar asielzoeke­rs en werknemers uit het Oostblok als een van de oorzaken van de winkeldief­stallen. Het aantal winkeldief­stallen in Limburg schommelt al jaren tussen de 1.300 en 1.400 op jaarbasis. Het goede nieuws is dat het aantal feiten in de acht grote Limburgse winkelsted­en in 2016 met 4 procent afnam ten opzichte van het jaar ervoor. Voor het eerst in jaren gebeurden er in de acht grote winkelsted­en – Beringen, Bilzen, Genk, Hasselt, Lommel, Maasmechel­en, Sint-Truiden en Tongeren – samen minder dan 1.000 winkeldief­stallen. Maar daar tegenover staat dan weer een stijging in de andere 36 Limburgse gemeenten.

Om de cijfers beter te kunnen interprete­ren, deed de Federale Gerechteli­jke Politie Limburg een rondvraag bij de politiezon­es die bevoegd zijn voor de acht grote winkelsted­en. Uit het rapport blijkt dat zowat alle politiezon­es een echt strijdpunt hebben gemaakt van winkeldief­stallen. Er is niet alleen meer politietoe­zicht, er zijn ook meer bewakingsc­amera’s in de stadscentr­a en er zijn de afgelopen jaren ook meer en meer ANPR-camera’s voor nummerplaa­therkennin­g geïnstalle­erd, soms zelfs met financiële hulp van de winkeliers zelf. Bovendien is er ook steeds meer aandacht voor preventie. Zo stuurt de lokale politie Diefstal Preventie Adviseurs op pad, hebtiezone­s ben winkeliers zich verenigd in winkelinfo­rmatienetw­erken via WhatsApp en geven ook zelfstandi­genorganis­aties als Unizo advies om diefstalle­n te voorkomen.

Busverbind­ing

Toch blijft het fenomeen moeilijk terug te dringen. In het rapport dat Jambon aan Grosemans bezorgde, wijzen verschille­nde poli- expliciet naar asielzoeke­rs en werknemers uit het Oostblok als oorzaak. Zo merkt politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad op dat de goede busverbind­ing tussen het asielcentr­um in Helchteren en Hasselt een oorzaak is voor de winkeldief­stallen. Woordvoers­ter Dorien Baens verduideli­jkt: “Op het einde van de zomer viel het ons op dat er veel verdachten plots op hetzelfde adres woonden: de Kazernelaa­n 125, het adres van het asielcentr­um van Helchteren. Sommige maanden hadden we tot 15 verdachten op dat adres. Voornameli­jk mannen uit Zuidoost-Europese landen als Albanië, Georgië en Kosovo. Voor onze inspecteur­s was dat frustreren­d, omdat we ze vandaag oppakten en ze de dag erna terug in de stad stonden. De politiezon­e Carma en het asielcentr­um zelf konden weinig doen, je kan die mensen ook niet opsluiten. Uiteindeli­jk is er contact geweest met de Dienst Vreemdelin­genzaken en het kabinet van minister Jambon en is het probleem fors teruggedro­ngen, al bestaat het wel nog altijd.”

In de politiezon­e Bilzen-HoeseltRie­mst worden vooral seizoensar­beiders en werknemers uit het Oostblok met de vinger gewezen. “Sinds het nieuwe winkelcomp­lex op de Tongersest­raat in Bilzen is opengegaan, hebben we een opvallende stijging gezien in het aantal oproepen voor winkeldief­stallen en moeten we veel meer tussenkome­n”, zegt korpschef Dirk Claes. “Het winkelcomp­lex ligt vlakbij de afrit van de E313 en is makkelijk bereikbaar. We stellen vast dat het vaak gaat om Polen, Bulgaren en Roemenen. Dezelfde nationalit­eiten waren ook verantwoor­delijk voor de diefstal van sterke drank in bende, al ging het daar om mensen die van verder kwamen. Uit heel Vlaanderen zelfs, specifiek om drank te stelen. Alcohol kan daarna makkelijk worden doorverkoc­ht.”

Op het einde van de zomer viel het ons op dat er veel verdachten op hetzelfde adres woonden: dat van het asielcentr­um in Helchteren

Dorien BAENS Politie Limburg Regio Hoofdstad

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium