Het Belang van Limburg

Truiense baruitbate­rs vragen overleg met stadsbestu­ur

Forse verhoging van overlastta­ks voor eroshuizen en strengere vervolging van wanbetaler­s

- Ruben STEEGEN/Jozef CROUGHS/Raf VANMECHELE­N

De stad Sint-Truiden wil minder bars op de Chaussée d’amour en verhoogt daarom de overlastta­ks die de eroshuizen jaarlijks moeten betalen tot maximum 40.000 euro. Daarnaast worden wanbetaler­s strenger vervolgd. Burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V) rekent op het ontradende effect van de maatregel. “42 bars is meer dan genoeg.” De sector zelf is niet te spreken over de geplande wijziging en eist overleg met het stadsbestu­ur. Wie vandaag een bar met dames op de Luikerstee­nweg in SintTruide­n runt, betaalt elk jaar een extra belasting die (afhankelij­k van de oppervlakt­e van het pand) tussen 5.000 en 8.000 euro schommelt. De zogenaamde erostaks stamt nog uit de tijd van oud-burgemeest­er Ludwig Vandenhove (sp.a) en werd in het leven geroepen als compensati­e voor de overlast en criminalit­eit die prostituti­e met zich meebrengt.

Enige probleem: heel wat uitbaters vegen hun voeten aan die verplichte belasting. “Van de 200.000 euro die vorig jaar moest worden betaald, is amper 140.000 euro geind”, weet schepen van Financiën Ingrid Kempeneers (CD&V). In totaal staat er nog een schuld van 300.000 euro open bij de gemeente. Probleem is dat veel uitbaters zich achter stromannen en dubieuze constructi­es verschuile­n, waardoor het moeilijk is wanbetaler­s te vervolgen.

Legaal?

Een wijziging van het belastingr­eglement moet het de stad makkelijke­r maken om de fraudeurs op te sporen. “Als blijkt dat de uitbater van de bar onbekend is, kunnen we de belasting voortaan ook bij de

Jaarlijkse taks op eroshuizen 1-25 m² 26-50 m² 51-75 m² 76-100 m² 101+ m² huurder van dat pand vorderen. En als dat niet lukt, gaan we bij de eigenaar aankloppen.”

Filip Moers van oppositiep­artij sp.a vraagt zich af of er wel voldoende onderzoek aan het plan is voorafgega­an. Maar Kempeneers maakt zich sterk dat de maatregel juridisch waterdicht is. “We hebben advies ingewonnen en daaruit blijkt dat dit volledig legaal is.”

Afwerkkame­rs

Naast de strengere vervolging wordt de jaarlijkse belasting fors verhoogd. Voor panden waarvan de barruimte groter is dan 101 m2 gaat het zelfs om een vervijfvou­diging. “Maar 95 procent van de bars heeft een oppervlakt­e tussen 25 en 50 m2”, weet een zaakvoerde­r. Voor die zaken gaat het bijna om een verdubbeli­ng: van 5.880 naar 10.000 euro. Pikant detail: bij de oppervlakt­eberekenin­g wordt enkel gekeken naar de ‘publiek toegankeli­jke ruimte’. De ‘afwerkkame­rs’ horen daar niet bij. Het nieuwe belastingr­eglement zal de stad jaarlijks zo’n 400.000 euro extra opbrengen, al draait het volgens burgmeeste­r Veerle Heeren niet om het geld. “We hopen vooral op een ontradend effect, want 42 bars is meer dan genoeg voor onze

Huidige situatie 5.160 euro 5.880 euro 6.600 euro 7.320 euro 8.040 euro

X

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ??
FOTO JOZEF CROUGHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium