Het Belang van Limburg

“Sjoemelaar­s blijven buiten schot en wij worden gestraft”

-

Van de 42 bars die Sint-Truiden vandaag telt, is nog maar een kleine minderheid in handen van Belgische uitbaters. “De sector is in handen gevallen van Roemenen, Turken en Bulgaren die eens goed zullen lachen met deze maatregel”, zucht een van de laatst overgeblev­en Truienaren met een zaak op de Luikerstee­nweg. “Ik baat zelf nog één bar uit en bezit een paar panden”, zegt de man, die al ruim twintig jaar in het wereldje meedraait. “Vroeger kende ik elke collega, maar vandaag is het aantal Truienaren met een eigen zaak op één hand te tellen. Roemenen, Bulgaren en Turken zwaaien hier nu de plak, maar geen kat weet wie er juist aan het hoofd van die bars staat. De zaakvoerde­rs verschuile­n zich achter schimmige vennootsch­appen en stromannen. Die zaken wisselen vaker van eigenaar als u en ik van onderbroek, en de meisjes worden er vaak uitgebuit. Wanneer de factuur van de gemeente in de bus valt, is de oorspronke­lijke uitbater allang spoorloos.”

Illegaal

De Truienaar, die naar eigen zeggen elk jaar braaf zijn belastinge­n betaalt, is niet te spreken over de geplande verhoging. “De paar zaakvoerde­rs die de regeltjes volgen worden gestraft, terwijl de sjoemelaar­s buiten schot blijven. Je denkt toch niet dat die Oostblokke­rs nu plots wel gaan betalen, of schrik hebben omdat gemeente. We willen de sector zo goed mogelijk onder controle houden. Vroeger kende het stadsbestu­ur zowat elke zaakvoerde­r op de Luikerstee­nweg, maar tegenwoord­ig hebben uitbaters vaak een andere nationalit­eit. Soms zit er zelfs een stroman in de constructi­e rond de uitbating. Met dit nieuwe reglement hebben we een extra stok achter de deur. Prostituti­e zal altijd blijven bestaan, en er bij de eigenaar van het pand kan worden aangeklopt? Voor mij is de oplossing heel simpel: hef de erostaks vóór de bar opent in plaats van een jaar later. Maar dat kan de stad niet, want juridisch rammelt die belasting aan alle kanten. Prostituti­e blijft immers illegaal in België, dus hoe kan je daar dan taksen op heffen?”

Door de strot

Een Truiense collega die zo’n vijf panden op de Luikerstee­nweg bezit, sluit zich aan bij de klaagzang. “Ik baat al een paar jaar geen bar meer uit, maar bezit wel nog huizen waarin enkele bars zijn ondergebra­cht. Binnenkort zou ik dus kunnen worden vervolgd omdat mijn huurder zijn belastinge­n niet betaalt. De wereld op zijn kop, en volgens mij zelfs volstrekt illegaal.”

De man eist overleg met het stadsbestu­ur. “Niemand heeft mij op de hoogte gebracht. Deze maatregel wordt zonder ons te horen door onze strot geduwd, terwijl de oplossing doodeenvou­dig is: hef die overlastta­ks maandelijk­s in plaats van op het einde van het jaar. En wie niet betaalt, moet de deuren dichthoude­n.” je zal mij niet horen zeggen dat alle bars wegmoeten. Maar ik reken wel op een ontradend effect.” Volgende week dinsdag wordt het gewijzigde belastingr­eglement gestemd op de gemeentera­ad. Jelle Engelbosch van oppositiep­artij N-VA is tevreden met de maatregel. “Het was trouwens een voorstel dat ik al deed in mijn erosplan, waarin ik pleit voor een uitdoofsce­nario.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium