Het Belang van Limburg

“Stamcellen uit wijsheidst­anden vallen tumoren aan”

Kom op tegen Kanker steunt mondkanker­onderzoek van UHasselt met 15.000 euro

- Mohamed LAGHMOUCH

Dr. Esther Wolfs, onderzoeks­ter aan de Universite­it Hasselt, heeft van de stichting Kom op tegen Kanker 150.000 euro gekregen om onderzoek te doen naar een nieuwe behandelin­g tegen mond- en keelkanker. “We willen stamcellen inzetten om de tumor aan te vallen, in plaats van die operatief te moeten verwijdere­n. Dat voorkomt dat grote delen van de mond en het aangezicht van de patiënt moeten worden weggenomen.” Patiënten met mond- of keelkanker moeten vandaag nog vaak een chirurgisc­he ingreep ondergaan om de tumor te verwijdere­n. “Als de tumor in de tong of het gehemelte is ingegroeid, moet de chirurg veelal grote delen van de mond of zelfs het aangezicht verwijdere­n”, zegt Esther Wolfs, als arts verbonden aan het Biomedisch Onderzoeks­instituut van de UHasselt.

“Dat heeft grote gevolgen voor de patiënt, zowel op functionee­l, esthetisch als sociaal vlak. Het esthetisch­e probleem, dat kunnen de chirurgen wel overbrugge­n. Maar de functionel­e gevolgen zijn lastiger. De moeilijkhe­den met eten en drinken zijn voor de patienten het zwaarste om mee om te gaan. En ook de speekselkl­ieren worden door de operatie aangetast.” Volgens Wolfs zijn ook de sociale gevolgen niet te onderschat­ten. “Spreken gaat niet meer vanzelf. Daardoor kan de patiënt in een sociaal isolement vallen.”

Afvalmater­iaal

Esther Wolfs onderzoekt nu een therapie met stamcellen die een operatie om de tumor te verwijdere­n kan vervangen. “We stellen onze hoop op de stamcellen in wijsheidst­anden. Als die tanden getrokken worden, worden ze nu nog te vaak meegegeven aan de patiënt, of gewoon weggegooid. Wij willen die wijsheidst­anden gebruiken om er stamcellen uit te onttrekken. Die cellen kunnen we genetisch manipulere­n, zodat ze enkel de tumorcelle­n aanvallen. Zo blijft het gezonde weefsel gespaard en zijn er minder problemen met eten en drinken.” Tanden zijn een bron van stamcellen. “We halen de cellen uit het middelste deel van de tand, wat niet moeilijk is. Het is eigenlijk ‘afvalmater­iaal’ dat we kunnen inzetten in de strijd tegen kanker.” Nog een voordeel: de stamcellen voor de therapie hoeven niet uit de tanden van de kankerpati­ënt te komen. “We zouden de wijsheidst­anden van een volstrekt onbekende kunnen gebruiken om tumoren bij een patiënt te behandelen.”

De UHasselt is trots én blij met het geld van Kom op tegen Kanker. “Hiermee kunnen we de inzetbaarh­eid van tandstamce­llen in kankerther­apie verder ontdekken”, zegt professor Ivo Lambrichts, de promotor van het onderzoek.

In België registreer­t men ongeveer 1.750 nieuwe gevallen van mondkanker per jaar. Twee derde van de patiënten zijn mannen. Voor keelkanker gaat het om 550 nieuwe gevallen per jaar. Uit de meest recente cijfers blijkt dat er jaarlijks 626 mannen en 177 vrouwen in ons land sterven aan de gevolgen van mond- en keelkanker. “Roken en alcohol blijven de grote boosdoener­s”, zegt Wolfs.

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? “Stamcelthe­rapie kan voorkomen dat grote delen van de mond en het aangezicht van de patiënt met mondkanker moeten worden weggenomen”, zegt Esther Wolfs.
Foto SVEN DILLEN “Stamcelthe­rapie kan voorkomen dat grote delen van de mond en het aangezicht van de patiënt met mondkanker moeten worden weggenomen”, zegt Esther Wolfs.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium