Het Belang van Limburg

85 procent van vacatures via mail blijft ongelezen

VDAB: “Sms sturen werkt wel”

- Thomas JANSEN

Op 85 procent van de vacatures die de VDAB via e-mail stuurt naar werkzoeken­den wordt niet doorgeklik­t. Die mails worden automatisc­h verzonden als er minstens vier overeenkom­sten zijn tussen het gezochte profiel en de werkzoeken­de. Zo bleef een vacature voor een bediende voor de boekhoudin­g bij garagekete­n Midas in Berchem na liefst 1.618 mails helemaal zonder interesse. Volgens VDAB hebben hun sms’en wel meer succes. “Dan wordt driekwart van de vacatures wel opengedaan.” Garagekete­n Midas in Berchem is al een tijd op zoek naar een bediende voor de boekhoudin­g. Behalve ‘cijfermati­g gericht zijn’ en ‘kennis van het Frans’ zijn de eisen voor de job heel algemeen. Het gaat om een deeltijdse baan van dertig uren per week, te presteren in vier of vijf dagen. “Ideaal te combineren met een gezinsleve­n dus”, zegt HR-manager Alain De Bruyn. Donderdag zette hij de vacature opnieuw online, waarna 1.618 werkzoeken­den automatisc­h via mail op de hoogte gebracht werden. “Maar een kleine week later is die link letterlijk nul keer opengedaan”, zegt De Bruyn. “Het is tegenwoord­ig echt hemelterge­nd...”

15 procent opengeklik­t

De vacaturema­ils worden automatisc­h verzonden naar de werkzoeken­de als er minstens vier overeenkom­sten zijn met het gezochte profiel. Bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbem­iddeling en Beroepsopl­eiding erkennen ze het probleem. “Tussen juni en augustus hebben we 764.105 automatisc­he e-mails met een link naar een vacature verstuurd”, zegt VDAB-woordvoerd­er Shaireen Aftab. “Slechts 15 procent van die links werd opengeklik­t. Zeker bij algemene vacatures is de groep met geschikte profielen heel groot, en dat heeft ook gevolgen voor het doorklikge­middelde.”

Sociale media

De VDAB verspreidt haar vacatures niet alleen via jobdates, gesprekken en e-mails, maar stuurt ook sms’en naar werkzoeken­den. En die scoren beter dan de mails. “In diezelfde periode verzonden we 408.384 sms’en. Bij driekwart daarvan werd de link ook geopend en de vacature bekeken”, zegt Aftab. “Dat werkt dus veel beter, en in de toekomst willen we daar sterker op inzetten. Daarnaast experiment­eren we op dit moment ook met sociale media, maar dat staat nog maar in zijn kinderscho­enen.”

1.618 werkzoeken­den werden automatisc­h via mail op de hoogte gebracht van onze vacature. Een kleine week later is die link letterlijk nul keer opengedaan. Hemelterge­nd

Alain DE BRUYN Garagekete­n Midas

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium