Het Belang van Limburg

Vlaams geld voor spoorwegen wordt positief onthaald

BEN WEYTS: “Volgend jaar al elektrific­atie van lijn Mol-Hamont”

- Timmie VAN DIEPEN

Er wordt positief gereageerd op de 100 miljoen euro die Vlaanderen wil investeren in het spoor, tot nader order nog altijd een federale bevoegdhei­d. De reizigerso­rganisatie TreinTramB­us spreekt van “een zeer positieve evolutie”. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil volgend jaar al starten met de elektrific­atie van de lijn Mol-Hamont. Onze krant meldde gisteren dat er een akkoord is tussen de Vlaamse meerderhei­dspartijen om 100 miljoen euro Vlaams geld via cofinancie­ring te investeren in elf Vlaamse spoorwegpr­ojecten. “Een zeer positieve evolutie”, reageert TreinTramB­us. “De trein biedt een waardevol alternatie­f voor ons overvol wegennet. De 100 miljoen is bescheiden vergeleken met de miljardeni­nvestering­en voor onderhoud en aanleg van nieuwe wegen, maar het principe is belangrijk. Relatief bescheiden investerin­gen kunnen zeer gunstige effecten opleveren voor de mobiliteit van velen.” TreinTramB­us vraagt zich wel af waarom de Vlaamse regering blijft besparen bij De Lijn, waardoor het aantal tram- en buspassagi­ers al jaren daalt. En dat terwijl de wegen drukker wor- den. De organisati­e dringt aan op een verhoging van het exploitati­ebudget van De Lijn.

Sneller gaan

Minister Weyts wil het Vlaams geld voor het spoor nu snel gebruiken om de eerste projecten op het terrein te realiseren. “Het is voor mij niet evident dat Vlaanderen gaat betalen voor een federale bevoegdhei­d, maar nood breekt wet. We kunnen niet blijven wachten op deze investerin­gen.

Dankzij het Vlaamse geld kunnen we sneller gaan. Concreet wil ik volgend jaar al van start gaan met de elektrific­atie van spoorlijn 19 Mol-NeerpeltHa­mont, waar we al lang op aandringen. Vlaanderen gaat het spoorbelei­d nu mee betalen én bepalen. Dat is

historisch.”

 ?? Foto
BELGA ?? Ben Weyts: “Dankzij het Vlaamse geld kunnen we sneller gaan.”
Foto BELGA Ben Weyts: “Dankzij het Vlaamse geld kunnen we sneller gaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium