Het Belang van Limburg

Gerechteli­jke onderzoeke­n in Limburg na de aanslagen

-

Naar aanleiding van terroristi­sche aanslagen zijn er een aantal onderzoeke­n gestart in Limburg. Hieronder de drie meest opvallende.

Op het eerste terrorisme­proces van Limburg werden in juni van dit jaar een 21-jarige Zonhovenaa­r en zijn 19-jarige zus tot drie jaar celstraf veroordeel­d, waarvan één jaar met uitstel. De twee zijn schuldig bevonden aan deelname aan een terroristi­sche groepering en het verspreide­n van propaganda voor de terreurgro­ep IS.

Een 20-jarige Hasselaar zit nog altijd in de gevangenis van Hasselt op verdenking van het voorbereid­en van een terroristi­sche aanslag. Speurders kwamen hem op het spoor nadat hij allerhande verontrust­ende uitspraken deed. Op zijn laptop werden zoekopdrac­hten aangetroff­en over het maken van een bom. Daarnaast had de man een ticket richting Londen geboekt. De verdachte beweert niet religieus te zijn en geen banden te hebben met IS. De jonge Hasselaar kampt in ieder geval met psychische problemen en zou mogelijk kopieerged­rag vertonen.

Volgend jaar wordt in Brussel het proces hernomen waarop dertien vermoedeli­jke Syriëstrij­ders en -ronselaars terechtsta­an. Onder hen 4 inwoners uit Houthalen en 3 uit Maaseik. Spilfiguur in het dossier is Khalid Bouloudo, die in 2006 tot 5 jaar cel werd veroordeel­d omdat hij samen met twaalf andere mannen een Belgische cel zou gevormd hebben van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM). Die wordt verantwoor­delijk gehouden voor de aanslagen in Casablanca, op 16 mei 2003, en de aanslagen in Madrid in maart 2004. Volgens het federaal parket zou Bouloudo samen met de verdachten vanuit een moskee in Neeroetere­n mensen geronseld hebben om te gaan strijden aan de zijde van Islamitisc­he Staat in Syrië en teruggekee­rde strijders opgevangen hebben.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium