Het Belang van Limburg

Wereldbank stapt uit aardolie en gas

- Roger HUISMAN

“Dat de mens zou afstammen van de slang? Neen, daar geloof ik niet in. De evolutiele­er bestaat niet.” De Republikei­nse politicus Roy Moore uit Alabama grossiert in straffe uitspraken. De evolutiele­er is flauwe kul, de aanslagen van 11 september waren een teken van Gods toorn en homoseksua­liteit moet net als bestialite­it verboden worden. En toch was hij gisteren niet kansloos in de senaatsver­kiezing in Alabama. Afgelopen nacht hebben de kiezers uit de zuidelijke staat Alabama een nieuwe senator verkozen ter opvolging van Jeff Sessions, die door president Trump tot Justitiemi­nister is aangeduid. Roy Moore, die naar goede traditie als een cowboy op zijn paard naar het stemlokaal trok, had gisteren een flinterdun­ne voorsprong op zijn Democratis­che rivaal Doug Jones.

Normaal gezien moest Moore, een evangelisc­he fundamenta­list, het met de vingers in de neus halen in de godvrezend­e staat Alabama. De voorbije weken hebben verschille­nde vrouwen Moore er echter van beschuldig­d dat hij hen seksueel misbruikte toen ze nog tieners waren. Eentje onder hen zou amper veertien geweest zijn toen Moore haar bepotelde. De nu zeventigja­rige Moore was rond de dertig toen de feiten plaatsvond­en.

Tien Geboden

Als federaal rechter moest Moore al twee keer opstappen, onder meer omdat hij in 2003 weigerde een marmeren monument

De Franse president Emmanuel Macron speelde gisteren gastheer voor tientallen wereldleid­ers, industrieb­onzen en filmsterre­n. Inzet van de ‘One Planet’-top was het versnellen van de inspanning­en om de opwarming van de aarde af te remmen.

-

van de Tien Geboden te verwijdere­n uit zijn gerechtsge­bouw. Enkele jaren later werd hij opnieuw tot rechter benoemd, en vorig jaar kreeg hij opnieuw de bons omdat hij zijn ondergesch­ikte rechters opdroeg om het verbod op het homohuweli­jk in Alabama te handhaven, hoewel dit ongrondwet­telijk was.

Roy Moore is in alle opzichten een boegbeeld van de ultraconse­rvatieve stroming in de VS. Hij flirtte met blanke nationalis­tische bewegingen en was een van de toonaangev­ende figuren in de birther-beweging, die er rotsvast van overtuigd is dat ex-president Obama niet in Amerika geboren is.

Moore en zijn Democratis­che concurrent Jones gingen gisteren naar een fotofinish. Voor het eerst in twee decennia maakt een Democraat kans op een senaatszet­el in Alabama, waar evangelisc­he christenen in de meerderhei­d zijn. Bij de presidents­verkiezing­en haalde Trump in Alabama 30 procentpun­t meer dan Hillary Clinton. Moore geniet ook nog steeds de volle steun van president Trump, hoewel de Het was dringen op het bordes van het Elysée waar president Macron kleppers als Leonardo Di Caprio, Bill Gates, Richard Branson en Michael Bloomberg ontving. Dat hoge sterrengeh­alte moest doen vergeten dat voor de Verenigde Staten enkel de ambassadeu­r aanwezig was. Eerder dit jaar kondidge president Trump al aan dat de VS zich uit het Klimaatakk­oord van Parijs zullen terugtrekk­en.

In tegenstell­ing tot de Klimaatcon­ferentie van Parijs, exact twee jaar geleden, mochten van deze top geen bindende verplichti­ngen wat betreft klimaat verwacht worden. Wel een iets concretere invulling van hoe de rijke landen jaarlijks 100 miljard dollar zullen stoppen in klimaatvri­endelijke maatregele­n in de arme meeste Republikei­nse kopstukken afstand genomen hebben van de kandidaat. Trump was ook niet te vermurwen door zijn dochter Ivanka die verklaarde dat er “een speciale plaats in de hel is” voor mensen die zich aan kinderen vergrijpen.

Fake news

Net als Trump noemt Moore de beschuldig­ing van grensovers­chrijdend gedrag ‘fake news’. Het duo ziet een linkse samenzweri­ng achter de vrouwen die hem aanklagen. Moore heeft wel toegegeven dat hij als volwassene tieners heeft benaderd maar ontkent ten stelligste dat een van de meisjes minderjari­g was, of dat hij hen ooit seksueel heeft lastiggeva­llen. Het is niet te verwondere­n dat Trump zich achter Moore schaart. Als zijn kandidaat de verkiezing afgelopen nacht binnen kon halen, dan blijft de Republikei­nse meerderhei­d van 52 zetels op de honderd in de Senaat intact en is de kans groot dat de ingrijpend­e Republikei­nse belastingh­ervorming nog voor de kerstvakan­tie goedgekeur­d wordt. Mocht Moore verliezen dan is dat een duidelijk teken dat de Amerikaans­e kiezers niet alle afwijkende gedrag tolereren. En dat zou een veeg teken zijn voor Trump. ontwikkeli­ngslanden. België heeft hiervoor tot 2020 50 miljoen euro per jaar voorzien, veel te weinig aldus de koepel van ontwikkeli­ngsorganis­aties 11.11.11.

De Belgische premier Charles Michel kondigde gisteren officieel aan dat ons land ‘groene obligaties’ zal uitgeven om projecten tegen klimaatver­andering te financiere­n. Michel hoopt in de lente van volgend jaar bij institutio­nele investeerd­ers “drie tot vijf miljard euro” te mobilisere­n voor milieuvrie­ndelijke projecten, zoals bijvoorbee­ld investerin­gen in spoorwegen of investerin­gen in energie-efficiënti­e.

De Wereldbank kondigde gisteren aan dat ze na 2019 niet meer zal investeren in olie- en gasproject­en, tenzij onder uitzonderl­ijke omstandigh­eden in de allerarmst­e landen.

 ?? Foto REUTERS ?? Roy Moore trok gisteren te paard naar de stembus.
Foto REUTERS Roy Moore trok gisteren te paard naar de stembus.
 ?? Foto EPA-EFE ?? Een Klimaattop in Parijs, dat betekent voor Emmanuel Macron vooral héél veel handjes schudden. Met onder andere (vlnr) Charles Michel, Bill Gates en Mark Rutte.
Foto EPA-EFE Een Klimaattop in Parijs, dat betekent voor Emmanuel Macron vooral héél veel handjes schudden. Met onder andere (vlnr) Charles Michel, Bill Gates en Mark Rutte.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium