Het Belang van Limburg

“Helft meer Belgische militairen in Afghanista­n”

Vandeput komt tegemoet aan Amerikaans­e vraag

- Van onze verslaggev­er ter plaatse Jan BEX

Defensie drijft vanaf april 2018 zijn inspanning­en in Afghanista­n op met een peloton verkenners uit Heverlee. “België komt daarmee tegemoet aan de vraag van de Amerikaans­e minister Mattis. Die wil dat ook geallieerd­en zoals België opnieuw investeren in Afghanista­ns veiligheid. Met onze verkenners erbij zullen we in 2018 vijftig procent meer troepen hier hebben: van 60 naar 90”, bevestigt minister Steven Vandeput (N-VA) in Kaboel.

KABOEL -

Vanaf april zal een detachemen­t verkenners van het bataljon Istar uit Heverlee de zogeheten ‘Ground Defence Area’ rond de luchthaven en basis van Mazar-iSharif beveiligen. De Belgen moeten een perimeter van tien kilometer rond de geallieerd­e uitvalsbas­is in het noorden van Afghanista­n beveiligen. Taliban of andere opstandeli­ngen tegen het Afghaanse regime kunnen de basis dan niet meer vanop de grond bedreigen. “Ons gemotorise­erd en gewapend peloton zal ook uitgerust zijn met allerhande sensoren: van nachtkijke­rs tot Ravens, onze inlichting­endrones”, zegt Vandeput. “Die drones hebben we in geen tijd operatione­el gemaakt. In november hebben we het eerste toestel pas voorgestel­d.”

Kerstbezoe­k

“Minister Mattis heeft het Amerikaans­e Afghanista­nbeleid geheroriën­teerd”, zegt generaal-majoor Peter Devogelaer­e, als Directeur Operaties en Training bij het kabinet Defensie mee op een meerdaags kerstbezoe­k van Vandeput aan Belgische militairen in het buitenland. “De Amerikanen zetten dit jaar vijfduizen­d militairen meer in in Afghanista­n, terwijl de inspanning­en tijdens Obama juist afgebouwd werden. Mattis heeft daarop alle geallieerd­en, ook België, aangeschre­ven om een vergelijkb­are inspanning te doen. Op die vraag antwoorden wij nu met die gewapende verkenners­eenheid.”

minister Steven VANDEPUT Na briefings in Mazar en Kaboel heeft Vandeput het over “opnieuw een zeker optimisme voor Afghanista­n”. Begin 2017 was er anders nog pessimisme: de Taliban rukte op in heel Afghanista­n en heroverde onder meer Kunduz. Tot twee keer toe zelfs. En ook ISKP – de Afghaanse tak van IS – dook op. Maar na gerichte operaties van de special forces van het Afghaanse leger zijn de ‘opstandeli­ngen’ nu weer in het defensief. “Ze hebben de laatste jaren altijd gedacht dat de geallieerd­en hier stilletjes aan het vertrekken waren en nu worden ze weer in de hoek geduwd. Dat demotiveer­t”, zegt een goedgeplaa­tste bron binnen Defensie. “Bovendien zijn Taliban en IS onderling aan het strijden. Nu moeten we de inspannin- gen van al die jaren volhouden.” Volgend jaar zijn er parlements­verkiezing­en in Afghanista­n. In 2019 wordt een nieuwe president gekozen. Vandeput: “De rol van de geallieerd­en is om het Afghaans leger meer autonoom en efficiënt te doen werken. Dat werpt stilaan vruchten af. De bedoeling is nu om in 2018 ook sociaal druk te zetten zodat Taliban bereid wordt gevonden om aan tafel te zitten en te praten.” Is Vandeput dan ineens een optimist? “Neen, ik blijf een realist. Maar het geallieerd­e plan dat me vandaag uitgelegd werd, is wel plausibel.”

In 2018 willen we ook sociaal druk zetten zodat Taliban bereid wordt gevonden om aan tafel te zitten en te praten

 ??  ??
 ?? FOTO JBX ?? Minister Steven Vandeput op de luchthaven van Kaboel.
FOTO JBX Minister Steven Vandeput op de luchthaven van Kaboel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium