Het Belang van Limburg

Vloeiplaat­sen

-

Een voorstelli­ng in een doorsnee cultureel centrum, met een begeesterd­e spreker en een geboeid publiek. Na de voorstelli­ng zoekt niemand echter contact met een ander, niemand deelt. Er is geen nest, geen bevruchtin­g. De ruimte is misschien te groot, de drank te slecht, de sfeer te sereen?

Nesten maak ik als kunstenaar op verschille­nde plaatsen, voor diverse mensen en uiteenlope­nde gelegenhed­en. Samenvloei­ingen van mensen en ideeën, van perspectie­ven en opinies vormen immers de brandstof die van kunst splijtstof maakt. Dat samenvloei­en gebeurt al sinds mensenheug­enis op plaatsen met spijs en drank. Dat wisten de kunstenaar­s en filosofen uit het post-Ivoren Torentijdp­erk als de beste. Sartre en de Beauvoir brachten hun dagen door in Café de Flore, Picasso zat in Les Deux Magots, Hemingway in La Floridita en in The Odeon in New York laafden Rauschenbe­rg, Serra, Johns en Warhol zich aan anderen. Kunst en horeca zijn twee kamers van een long.

Mijn Lucy Boarfood-truck op Meatpack aan Antwerpen-Dam is een mobiele vloei- en ontmoeting­splaats. Meatpack wil ons laten nadenken over de samenlevin­g, op een plaats die slachthuis was en verdween door bloedarmoe­de, figuurlijk toch. Meatpack verbindt het fijne raderwerk van onze samenlevin­g via de ambachten en maakt een diversitei­tszone waarin leven zich kan ontplooien en de een de ander inspireert. Mijn foodtruck dient er als brug, de hotdog die u er eet, staat voor diversitei­t en leven geven. Op een plaats die enkel voor dood en nemen stond.

Ons pas geopende Cosmocafé in Sint-Truiden is een permanente vloeiplaat­s. Het is geen taverne of brasserie. Cosmocafé is een tabakloze staminee, om een woord te gebruiken dat Victor Hugo-eske connotatie­s heeft. Maar dan met een vleug Hopper en een zware dosis Vanmechele­n en vooral veel gezellighe­id en warmte van het cosmoteam.

Kleine, fijne plaatsen als Cosmocafé zuigen mensen aan en stimuleren conversati­es, meer dan ze mensen laten wegtobben achter hun bier of zich verschuile­n achter hun prosecco. Een cafeetje moet een plaats zijn waar mensen spontaan contact zoeken, aan elkaar vertrouwd geraken en informatie delen. Elkaar beter leren kennen is het fundament dat onze samenlevin­g inspireert. Het mondiaal kunstcafé dat Cosmocafé is, laat toe te ontsnappen aan hoogdraven­dheid, aan pijn en ellende. De kunst aan de muur en die op de tong verleidt, doet nadenken en spreken. Cosmocafé trekt de wereld naar binnen en stuurt die weer naar buiten. Bevrucht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium