Het Belang van Limburg

“Wie rijk sterft, sterft in schande”

Waarom Amerikanen zes keer meer wegschenke­n aan liefdadigh­eid

- Marc CORNELISSE­N

Misschien is het u ook opgevallen: het merendeel van de gulste tien op onze vorige bladzijden is Amerikaan. Dat komt doordat het land van Donald Trump de meeste superrijke­n levert, maar ook doordat liefdadigh­eid ingebakken zit in de Amerikaans­e cultuur. “Het zit hier in hun DNA”, zegt Jean-Paul Warmoes van de New Yorkse tak van de Koning Boudewijns­tichting.

Amerikanen schenken gemiddeld 1.054 euro per jaar weg, Belgen 165 euro. Dat is ruim zes keer minder

Talrijke organisati­es doen dezer dagen een beroep op uw goedhartig­heid. Als u toevallig een bekende kop heeft en mooi geld verdient, wordt de rij alleen maar langer. Gert Van Goolen van Golazo begeleidt (ex-)topsporter­s als Kim Clijsters, Sven Nys, Tia Hellebaut, Bart Swings en Nina Derwael. “Hoe groter de naam en faam, hoe meer allerlei vragen op je af komen. Dat gaat van kleine, lokale doelen tot de grote organisati­es. Van de vraag om een filmpje op te nemen of een shirt te signeren voor een benefiet, tot geld storten of het boegbeeld worden van een campagne. Je kan nooit op alles ja antwoorden, en het is altijd heel vervelend om nee te zeggen, want het is allemaal goed bedoeld en het verdient allemaal meer aandacht.”

Je moet dus selectief zijn. Hoe ga je dan te werk? Van Goolen: “Wij raden onze atleten aan om structurel­e keuzes te maken. Kies er twee doelen uit waarvoor je je ten volle kan engageren. Als je veel kleinere doelen steunt, heb je geen tijd voor al die tombola’s of eetfeestje­s. We raden ze aan om te kiezen voor wat ze zelf na aan het hart ligt. Iets dat uit de eigen omgeving of familie komt en hen beroerd heeft. Een land waar ze geweest zijn, een ziekte, of kinderen in het algemeen. Kim Clijsters heeft zo gekozen voor SOS Kinderdorp­en en de vzw Buba & Batma, een kindertehu­is in India, opgezet door een vrouw uit Bree.” Waarom sportlui aan liefdadigh­eid doen? Van Goolen: “Het is goed voor de uitstralin­g natuurlijk, maar het moet welgemeend zijn. Als het niet van harte is, zie je dat meteen. Atleten beschouwen liefdadigh­eid als een sponsor die niet betaalt: je steekt er tijd in zoals je voor een sponsor zou doen, maar je doet dat gratis. Je steekt er zelf nog wat middelen in en met je bekendheid zet je anderen aan om dat ook te doen. Daar gaat het om.”

Traditie van filantropi­e

In België gaat het meestal om een acte de présence, om je tijd en je gezicht te lenen, om gesigneerd­e spullen te laten veilen. Maar bij de grote celebritie­s in Amerika zijn er reusachtig­e bedragen mee gemoeid. Elke sportman van betekenis heeft daar zijn eigen Foundation, die met miljoenen schuift en soms 30 of 50 man personeel heeft. Vanwaar die oceaan van verschil tussen de twee continente­n?

De Koning Boudewijns­tichting wil via haar Centrum voor Filantropi­e liefdadigh­eid promoten. Nicolas Bastenie is er filantropi­eadviseur: “Amerika is een veel groter land en heeft meer gefortunee­rde beroemdhed­en. Maar België heeft de laatste jaren veel topsporter­s voortgebra­cht. Kijk naar de Rode Duivels die de laatste vijf jaar zijn doorgebrok­en en nu tot de bestbetaal­de voetballer­s ter wereld behoren. Ik ben er zeker van dat we er binnen een drie jaar meer van horen.”

Naast de andere schaalgroo­tte spelen er ook maatschapp­elijke verschille­n. Bij ons zorgt de overheid voor scholen, ziekenhuiz­en, bibliothek­en, rampenfond­sen en opvang voor daklozen. De burger verwacht dat ook, gezien onze torenhoge belastingd­ruk. Voor een Amerikaan is elke dollar voor de overheid er eentje te veel. Maar voor goede doelen is hij dan weer erg gul. Amerikanen schenken gemiddeld 1.054 euro per jaar weg. De Belg gaf in 2016 zo’n 165 euro aan goede doelen, volgens de Koning Boudewijns­tichting. Dat is meer dan zes keer minder. De traditie gaat terug op de rijke industriël­en die Amerika groot hebben gemaakt. Toen staalmagna­at Andrew Carnegie rond 1900 zijn fabriek verkocht, werd hij de rijkste man ter wereld. De rest van zijn leven deelde hij het gemaakte fortuin weer uit aan scholen, 2.500 bibliothek­en en concertzal­en. ‘Een man die rijk sterft, sterft in schande’, was de leuze van de eerste grote weldoener. Oliebaron John Rockefelle­r - de rijkste man aller tijden - volgde zijn voorbeeld en dat doen vandaag ook Bill Gates en Warren Buffett. De twee rijkste mensen ter wereld zijn de stichters van ‘The Giving Pledge’ (www.givingpled­ge.org), een campagne waarin 158 steenrijke onderteken­aars mensen aanzetten om minstens de helft van hun rijkdom weg te schenken. In de sport is dat vertaald naar ‘Athletes for Hope’ (www.athletesfo­rhope.org). Bij de twaalf stichters wereldster­ren als Mohammed Ali, Andre Agassi, Lance Armstrong, Jackie JoynerKers­ee en Jeff Gordon, de Nascarkoni­ng die getrouwd is met de Riemstse Ingrid Vandebosch. Naast die sociale druk is er ook een fiscaal luik. Giften mogen volledig worden afgetrokke­n van de winst (voor bedrijven) en van de belasting (voor particulie­ren).

Giving back

Jean-Paul Warmoes runt in New York de King Baudouin Foundation US, die advies verleent aan Amerikanen die in Europa of Afrika aan liefdadigh­eid willen doen.

Warmoes: “NBA-speler Dirk Nowitzki heeft zijn eigen Stiftung in Duitsland en werkt via ons. Een Amerikaans bedrijf, Starbucks, ondersteun­t in Zwitserlan­d de stichting van Roger Federer via ons. We zijn een expertisec­enter. In 2016 hebben we 21,7 miljoen euro opgehaald. Voor kleine en middelgrot­e giften heeft België een gunstig fiscaal regime: vanaf 40 euro kan je ze aftrekken van je belastbare inkomsten. De VS is interessan­ter voor grote bedragen, doordat de limieten genereuzer zijn. Een miljoen is niet zo ongebruike­lijk, 10 miljoen gebeurt ook. Het maakt deel uit van het sociaal contract: je betaalt minder belastinge­n, maar je doet zelf meer. Giving back, teruggeven aan de maatschapp­ij die jou veel gegeven heeft. Als je in New York uit gaat eten met vrienden, merk je dat het van je verwacht wordt. Maar het is ook echte generosite­it. De meeste celebritie­s hebben een eigen Foundation. Om fiscale redenen, maar ook om een juridische structuur te hebben. Dan kan je personeel aanwerven en je kan andere mensen mee laten doneren.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kim Clijsters bezocht kankerpati­ëntjes in Brisbane en schonk meteen al haar prijzengel­d aan het ziekenhuis.
FOTO PHOTO NEWS Kim Clijsters bezocht kankerpati­ëntjes in Brisbane en schonk meteen al haar prijzengel­d aan het ziekenhuis.
 ?? FOTO BELGA ?? Als Amerikanen geld geven aan de Stiftung van NBA-vedette Dirk Nowitzki (hier met Sebastian Vettel) gaat dat via de Koning Boudewijns­tichting.
FOTO BELGA Als Amerikanen geld geven aan de Stiftung van NBA-vedette Dirk Nowitzki (hier met Sebastian Vettel) gaat dat via de Koning Boudewijns­tichting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium