Het Belang van Limburg

HERBOREN VERMAELEN

Barça-verdediger oogst lof van coach Ernesto Valverde

- Guillaume MAEBE

kenden ze er al, maar Barcelona heeft met Thomas Vermaelen (32) voortaan ook een De verdediger is wedergebor­en, opgestaan uit de voetbaldod­en, door blessures - van anderen deze keer - gekatapult­eerd naar de basis van de Catalaanse grootmacht. Voor het eerst sinds zijn komst naar Barcelona oogst de Rode Duivel lof.

La Remontada

Resurrecci­on.

Ernesto Valverde is een gelukkig man. De coach van Barcelona heeft met Thomas Vermaelen een oplossing gevonden voor de problemen in zijn verdedigin­g. The Verminator is bezig aan zijn sterkste periode ooit bij Barça, de club waar hij Arsenal in 2014 voor inruilde. Afgelopen weekend tegen Villarreal was hij outstandin­g: hoogste percentage gewonnen duels, op een na meest veroverde ballen. Perfecte statistiek­en voor een verdediger, iets wat ook Valverde zag. “Thomas is op een bepalend moment in de ploeg gekomen en heeft zich getoond. Ik heb geen twijfels meer over hem.”

Vermaelen begon het seizoen als vierde centrale verdediger, maar profiteert optimaal van de blessures van Javier Mascherano en Samuel Umtiti. De Rode Duivel werd eind oktober in de beker tegen Real Murcia klaargesto­omd en speelde mee in de laatste vijf wedstrijde­n van Barcelona. De laatste keer dat hij daarin slaagde was in 2014, toen hij negen keer op rij in actie kwam voor Arsenal. En die reeks zal niet meteen stoppen. Umtiti is nog een tijdje out en Mascherano vertrekt mogelijk in de winter. Daardoor kan Vermaelen opschuiven in de hiërarchie. Op 23 december, in Santiago Bernabeu, staat hij tegen Real Madrid gewoon in de basis.

Zeven matchen in één maand

Tenzij blessures roet in het eten

Vermaelen speelde - de dubbele oefenparti­j met de Rode Duivels incluis - zeven wedstrijde­n tussen 10 november en 10 december. Best pittig voor een blessurege­voelige speler, maar angst dat de Belg hervalt, hebben ze bij Barcelona niet. De Catalanen hebben volgens de Spaanse pers hun plannen om een extra centrale verdediger te halen in de wintermerc­ato zelfs opgedoekt. De reden: de meer dan meevallend­e prestaties van Vermaelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium