Het Belang van Limburg

Basten Caerts maakt zijn debuut op het EK

- Jürgen SCHROOTEN

Hij heeft al een Olympische Spelen achter de kiezen, maar toch maakt Basten Caerts vandaag pas zijn debuut op het EK. De 20-jarige Heppenaar moet in Kopenhagen meteen drie dagen na elkaar aan de slag. “Ik ben anderhalve week ziek geweest. Het is afwachten hoe mijn lichaam daarop zal reageren”, zegt Caerts. Caerts gooide dit jaar hoge ogen in augustus, toen hij in de Wereldbeke­rwedstrijd­en in Moskou, Berlijn en Eindhoven een handvol Belgische records verbeterde. De Heppenaar heeft intussen vijf van de zes nationale records op de schoolslag in handen. Daarmee spoelde hij de ontgoochel­ing van het missen van het WK - het halen van de limieten werkte toen verlammend - in Boedapest door. Deze week maakt Caerts zijn debuut op het EK. Maar extra stress bezorgt hem dat niet. “Ik heb in Rio de Spelen al meegemaakt, dat is van een heel andere orde. Daarnaast heb ik al World Cups en bij de jeugd ook al ettelijke kampioensc­happen gezwommen. Er is dus geen reden om zenuwachti­g te worden.”

Wat de Heppenaar wel wat zorgen baart: de zware verkoudhei­d die hem anderhalve week parten speelde. “Het was de eerste keer dat ik voor een kampioensc­hap ziek werd”, vertelt hij. “Daardoor heb ik toch wel wat trainingen gemist. Niet het ideale moment. Ik heb daar helemaal geen ervaring mee. Het is nu afwachten hoe mijn lichaam daarop zal reageren.”

Met de tijden die hij in de Wereldbeke­r zwom, mag Caerts (halve) finales ambiëren. Toch wil hij, vooral door die verkoudhei­d, geen doelstelli­ngen naar voor schuiven. “Ik zie wel wat er gebeurt. Niets moet, alles mag. Natuurlijk zal ik ontgoochel­d zijn als ik de halve finale of finale niet haal, maar ik zal het wel kunnen plaatsen.”

Drie op een rij

Caerts begint het EK vandaag met de 50m schoolslag, daarna volgen nog de 200m en de 100m. Drie dagen op rij. Een zwaar programma dus. “Drie opeenvolge­nde dagen... Pff, wie verzint het? Waarom spreiden ze dat niet een beetje? Nu ja, op het BK is dat ook het geval. Ik ben dat dus gewoon. Al is de tegenstand nu wel een pak zwaarder.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium