Het Belang van Limburg

“Een kleine liefhebber met grote emoties”

Rodiers-Pattyn trots op zege

- David KINDT

Mathieu en Rita Rodiers-Pattyn uit Meldert wonnen Bourges II bij de jonge duiven. “Onverhoopt en onverwacht, maar dat maakt de beleving nóg groter”, zegt echtgenote Rita. Mathieu, die samen met zijn schoonbroe­r Leon de tandem vormt, glundert: “Het doet deugd, zeker voor een kleine liefhebber.” “Je moet weten dat ik als jong manneke bij mijn papa vroeger samenspeel­de op de achterbouw in Schulen. Dat was een ‘kotteke’ waarin we op handen en voeten moesten kruipen. Daar heb ik de liefde voor de duivenspor­t ontdekt”, herinnert Mathieu zich nog levendig. “Ondertusse­n is hij uitgegroei­d tot een kleine liefhebber met grote emoties”, lacht Rita. In 2010 won hij nog provinciaa­l Limoges. Maar hij stond vooral in 2004 in de spotlights. Toen won hij de Orléansvlu­cht van de krant. “Om nooit te vergeten”, glimlacht hij. “Ik vermoed dat ik toen de hele week zat ben geweest.” De winnares van Bourges (Michel Heremans en Marc Vanonckele­n), een duivin ingemand op een jonge van veertien dagen, verraste het team Meldert compleet. “Ze stoof over het dak en dook ineens binnen”, beeldt Rita uit. “Mathieu trok een spurtje richting hok om de controle te doen. Hij was zo wit als een fles melk, zó content was hij.”

Na de Limogeswin­st in 2010 schonk Boni ‘bij de pinken’ Beckers het koppel een prachtige ‘zegeplaat’ om in de voortuin te plaatsen. “Toen we onlangs de garage aan ‘t opruimen waren, vonden we ze terug. Maar ze was na zeven jaar zo krom getrokken dat we haar weg gooiden”, zegt Rita.

Maar na de winst op Bourges prijkt er al een nieuwe sierplaat in hun tuin van de hand van Boni. “Ditmaal in hout”, lacht het koppel.

 ?? FOTO DAKI ?? Mathieu en Rita Rodiers-Pattyn.
FOTO DAKI Mathieu en Rita Rodiers-Pattyn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium