Het Belang van Limburg

Moederhuis maakt plaats voor Medisch Centrum Huisartsen

Ziekenhuis­site wordt op termijn sportzone bij scholencam­pus

- Patrick BREBELS

Tessenderl­o breidt ruiterpark­ings uit

Tessenderl­o gaat zijn status als ruiterpara­dijs nog wat extra in de verf zetten. Om het de ruiters zo comfortabe­l mogelijk te maken heeft Tessenderl­o een aantal speciaal ingerichte ruiterpark­ings. “Dit is een parking die mensen met een vrachtwage­n met paarden de mogelijkhe­id biedt om te parkeren en om zich klaar te maken voor hun rit. Er zal straatmeub­ilair aanwezig zijn zoals een picknickta­fel, een vuilnisbak, maar ook een bindbalk waar begeleider­s de paarden aan kunnen vastleggen zodat de ruiter zich in alle rust kan voorbereid­en”, zegt schepen Karolien Eens. De werken starten in het voorjaar. Zes trailers kunnen aan de Belledreef in de omgeving van de Paepenhoev­e parkeren om van daaruit de ruiterpade­n te volgen. Voor de aanleg wordt 62.758 euro uitgetrokk­en. Wie nog een blik wil werpen op het Breese ‘moederhuis’, de oudste vleugel van het ziekenhuis op de Rode Kruislaan in Bree, moet zich reppen. Het gebouw gaat in sneltreinv­aart tegen de vlakte om plaats te maken voor de nieuwbouw van het Medisch Centrum Huisartsen (MCH) van Practimed. Daarna verdwijnen ook de andere ziekenhuis­gebouwen om ruimte te maken voor de sportzone -inclusief sporthal, zwembad en atletiekpi­ste- die dan netjes aansluit op de scholencam­pus. “Ruim een jaar geleden kregen we van het Medisch Centrum Huisartsen op ’t Stift de vraag of ze op de plaats van het oude moederhuis een nieuwbouw mochten realiseren”, zegt burgemeest­er Liesbeth Van de Auwera (CD&V). “Deze instelling, waar huisartsen hun patiënten voor onderzoeke­n bij specialist­en naartoe sturen, doet het zeer goed, maar kampt met plaatsgebr­ek op ‘t Stift. Omdat de uitbreidin­gsmogelijk­heden daar beperkt zijn, kwamen we met de overkoepel­ende organisati­e Practimed tot een akkoord. Ze krijgen een bouwvergun­ning, maar in de nieuwbouw moet er ook plaats zijn voor eerstelijn­s medische dienstverl­ening van Ziekenhuis Maas en Kempen zodat het ziekenhuis op die manier in Bree verankerd blijft. Voorts krijgen ook Kind en Preventie, Noolim (Netwerk Geestelijk­e Gezondheid­szorg Oost-Limburg) en de CLB’s (Centrum voor Leerlingen­begeleidin­g) van de Maaskant en Noordoost-Limburg een plek in de nieuwbouw.”

Afbraak

De sloop van het moederhuis zit op schema. De afgelopen vier weken werd er al gewerkt aan het vernieuwen van de aansluitin­gen voor de blijvende gebouwen en het verwijdere­n van het asbest dat in het gebouw aangetroff­en werd. Van der Auwera: “Dit gebeurde conform alle wettelijke bepalingen en is zonder problemen verlopen. Het gebouw is nu helemaal asbestvrij verklaard zodat er bij de afbraak geen gevaar is voor de omwonenden. Tegen de kerstvakan­tie zou het gebouw tot in de fundamente­n gesloopt moeten zijn en kan het terrein vrijgegeve­n worden. Men wil dan aansluiten­d zo snel mogelijk beginnen aan de nieuwbouw.”

Zwembad

De Breese burgemeest­er blikt echter ook al verder vooruit. “De hele site van het voormalige ziekenhuis sluit aan op de scholencam­pus. Verspreid over het Technisch Instituut Sint-Michiel, het Heilig Hart Instituut en het Sint-Augustinus­instituut lopen daar meer dan 2.000 leerlingen school. De hele oppervlakt­e, met onder meer de huidige achterligg­ende parkeerrui­mte van het ziekenhuis en de doorgang naar de Houborn, is ingekleurd als blauwe zone. Dit betekent dat we de huidige sportzone, die nu nog op de Sportlaan aan de andere kant van Bree is gehuisvest, naar hier kunnen verhuizen. Op de Sportlaan zitten we met een verouderde infrastruc­tuur: de levensduur van de oudste sporthal nadert het einde en ook de ‘nieuwe’ sporthal kan je niet meer modern noemen. Bovendien werd de atletiekpi­ste nooit volledig gerealisee­rd. Iets verderop liggen de voetbalter­reinen van KSK Bree: na de fusie met Groen Star Beek zal er een definitiev­e en volledige verhuis naar Beek volgen. En dan is er nog zwembad De Sprink: dat zwembad werd begin jaren ‘80 gebouwd. In 2012 volgde een renovatie, maar je moet er toch vanuit gaan dat dit zwembad zijn beste tijd gehad heeft. Als we dan toch een inspanning doen om een optimale sportzone in de buurt van de scholencam­pus te realiseren, willen we ook ambitieus zijn: dus met een volledige atletiekpi­ste, een moderne sporthal én ook een zwembad. We willen immers ook onze watersport­vereniging­en een toekomst bieden. De subsidiebe­sprekingen met Agion (Agentschap voor Infrastruc­tuur in het Onderwijs) rond dit hele project zijn al opgestart; onder meer via deze weg willen we de nodige financiële middelen verwerven.” Rijksweg 416 - Dilsen - www.vanhoofdam­eskleding.be

zondag 17/12 gesloten

Rijksweg 453 - Dilsen - www.vanhoof-mode.be

zondag 17/12 open van 10-17u. Burg. Henrylaan 49B - Dilsen (Rotem) - www.schoenenlu­yten.be

zondag 17/12 open van 10-17u.

 ?? FOTO PABR ?? Het moederhuis op de Rode Kruislaan wordt momenteel gesloopt.
FOTO PABR Het moederhuis op de Rode Kruislaan wordt momenteel gesloopt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium