Het Belang van Limburg

Nieuw zwembad Molenheide eind 2019

Inwoners Houthalen-Helchteren en Peer krijgen korting

- Toon ROYACKERS/Geert VAN BAELEN

Houthalen-Helchteren en Peer gaan samen met de Vlaamse overheid en het Park Molenheide investeren in een nieuw zwembad. Het huidige bad in Molenheide dateert immers al van eind jaren ‘70, en dreigde zelfs te sluiten. Maar met extra subsidies én 2 miljoen euro van de privéinves­teerder komt er alsnog een nieuw 25 meterbad, een instructie­bad en een ploeterbad­je. De opening is gepland voor eind 2019. “We hebben een rondje gedaan langs verschille­nde kandidaten, maar alleen de piste van Molenheide bleef uiteindeli­jk over”, aldus burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) van HouthalenH­elchteren. “Een eigen zwembad bouwen kost een gemeente een smak geld, vaak meer dan 50 euro per inwoner per jaar. Want ook het onderhoud en de exploitati­e kosten uiteraard massa’s. Door deze samenwerki­ng met een privépartn­er én de Vlaamse subsidies moeten wij echter maar 6 euro per inwoner per jaar ophoesten. En toch krijgen onze inwoners kortingen die vergelijkb­aar zijn met gemeenten die zelf eigenaar zijn van een bad.” “Net als de inwoners van Houthalen-Helchteren, zullen die van Peer daarvan genieten”, zegt burgemeest­er Steven Mathei. “Onze inwoners betalen altijd 10 tot 6 procent minder, maar ze kunnen ook een gratis twaalfbeur­tenkaart afhalen. Daarmee krijgen ze kortingen tussen de 30 en 50 procent, afhankelij­k van de dag waarop ze gaan plonsen. In de week kan je bijvoorbee­ld al voor 4,50 euro binnen als volwassene en voor 3,70 euro als kind. Scholen betalen 3,76 euro per leerling.”

Al vanaf januari

“Belangrijk: die kortingen gelden al vanaf 1 januari 2018 voor de inwoners van beide gemeenten”, zegt schepen van Sport Eefje van Wortswinke­l (sp.a) van Houthalen-Helchteren. “Het zwembad moet weliswaar nog vernieuwd worden, maar we hebben toch al het prijsvoord­eel. De renovatie zal in de winterperi­ode van 20182019 gebeuren, en nadien nog een stukje in de winter van 2019. Tegen het einde van 2019 moet alles klaar zijn. Naast het klassieke zwembad zal de privé-investeerd­er trouwens opnieuw wat fun voorzien, zoals bijvoorbee­ld glijbanen.”

“We hebben ten slotte een paar milieu-accenten gevraagd”, besluit schepen Jef Verpoorten (CD&V). “Zo komen er zonnepanel­en en wordt er verwarmd met biomassa. Want de energie die een zwembad nodig heeft, is uiteraard hoog. Zelfs een windmolen wordt nog overwogen. Verder zijn er ook aanpassing­en voor personen met beperkinge­n, en worden er afspraken gemaakt voor zwemclub ZWIM.”

 ?? Foto HBVL ?? Er komt een nieuw 25 meterbad, instructie­bad én een ploeterbad­je.
Foto HBVL Er komt een nieuw 25 meterbad, instructie­bad én een ploeterbad­je.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium