Het Belang van Limburg

Droneport Brustem opent begin 2019

- Raf VANMECHELE­N/Jozef CROUGHS

Op de voormalige militaire vliegbasis in Brustem is dinsdag de eerste steen gelegd van Droneport. De eerste campus voor bedrijven die zich bezighoude­n met dronetechn­ologie, opent begin 2019. “Dit zet Sint-Truiden internatio­naal op de kaart en moet zo’n 300 jobs opleveren”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). Droneport moet een unieke uitvalsbas­is voor de dronesecto­r worden. Alle partijen (LRM , stad, POM en Limburg Regional Airport) investeren samen 13 miljoen euro. Sint-Truiden brengt de gronden en 1 miljoen in. De site wordt momenteel uitgebaat door Limburg Regional Airport. “Elk land heeft een eigen, maar zeer beperkte regelgevin­g wat betreft drones. Eén van onze uitdaginge­n is dus ook om de wetgeving rond drones op de politieke agenda te krijgen en om die wetgeving universeel te verenigen. Pas dan zal duidelijk worden tot wat de dronesecto­r in staat is”, zegt Jacques Waldeyer, zaakvoerde­r van LRA. De LRA-loods in het nieuwe project biedt ruimte aan 55 vliegtuige­n en kan uitbreiden tot 65 vliegtuige­n.

“We zetten in op zowel start-ups als groeibedri­jven”, zegt Stijn Bijnens, CEO van LRM. “Uniek is ook dat er drie gecontrole­erde outdoor testzones voor drones komen, dat zie je nergens in ons land. In die zones kunnen drones hoger vliegen dan normaal toegelaten, zelfs tot een paar honderd meter. De kruisbestu­iving tussen nieuwe bedrijven in de drone-industrie en traditione­le luchtvaart­bedrijven is erg belangrijk. De luchtvaart­sector verandert in sneltempo, wij willen met deze nieuwe site op die veranderin­gen inspelen.”

“Ook de landingsba­an van 2,4 kilometer blijft uniek, en we bouwen een controleto­ren. Het vliegtuigv­erkeer heeft nog een thuishaven in Brustem, zowel voor recreatiev­e als commerciël­e vluchten. Dat zijn er nu zo’n 1.500 per jaar”, zegt Veerle Heeren.

Parkeren

Volgens Heeren spelen drones ook een belangrijk­e rol in de ontwikkeli­ng van slimme steden. “Ze kunnen gegevens verzamelen, parkeerged­rag monitoren of een gebied in beeld brengen. En dat is nog maar het begin. Het gaat hier niet over kleine drones uit een speelgoedw­inkel, maar over grotere toestellen, zoals bijvoorbee­ld voor de bouw en defensie. Een eerste doel is altijd 300 extra jobs geweest, er is zelfs interesse uit het buitenland. Dat deze unieke site in onze stad wordt uitgebouwd, biedt heel wat opportunit­eiten.” In juni raakte zo al bekend dat de Belgische luchtvaart­groep Sabca ook diensten wil leveren voor drones. De groep zal die activiteit­en uitoefenen in Sint-Truiden en Charleroi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium