Het Belang van Limburg

Kunst op de kerstmarkt

30 jonge artiesten tonen om de 24 uur nieuw werk

- Christof RUTTEN

Een braadworst met mosterd ja. Of met wat geluk een verdwaalde eland. Maar kunst van jong talent op een kerstmarkt? In Genk kan het, daar zorgt de pas opgerichte BROL.CLUB voor, een initiatief van zes jonge kunstenaar­s die 30 dagen lang om de 24 uur ander werk tonen. Meteen werk vinden na een kunstoplei­ding is niet altijd evident. “Plus: hoe vaak zie je niet dat de contacten met elkaar snel verloren gaan?” zegt Pieter Kabergs (23) uit Genk, een van de zes oprichters van BROL.CLUB, elk van hen vers afgestudee­rd aan een grafische opleiding van PXLMAD in Hasselt. Het eerste initiatief van Helga Hoogmarten­s (22), Hanne Hulsmans (28), Kiki Goossen (24) , Melissa Hellings (23), Pieter Baeyens (27) en Kabergs vindt nu plaats tijdens de kerstmarkt in Genk. Elke dag hangt een jonge kunstenaar op één centrale plek - vlakbij het reuzenrad - een nieuwe poster op. Die wordt 24 uur later weer overplakt door de volgende. 30 jonge artiesten doen mee. Elk van hen gaat in de kerstkleur­en groen en rood aan de slag “al heeft de inhoud helemaal niks met Kerst te maken.”

Ook live

Bij de 30 heel wat jonge snaken, naast bekendere namen als Lieven Segers, Carla Swerts en stripteken­aars Kim Duchateau en Wide Vercnocke.

“We posten de werken op Instagram en Facebook, waar we sowieso mensen bereiken die in kunst geïnteress­eerd zijn. Het leuke om werk te tonen op een kerstmarkt is dat ook toevallige voorbijgan­gers met kunst in aanraking komen. We merken dat de posters bekijks hebben en die reacties vinden wij het leukst. Op 16 en 22 december schilderen kunstenaar­s er trouwens live hun posters.”

Geen brol

De club wil in de toekomst nog meer grafische ideeën uitvoeren in de publieke ruimte. Voor dit project krijgen ze alvast steun van de stad Genk.

Nog één ding: die wat rare naam? “‘Brol’ vinden we een krachtig Vlaams woord. Natuurlijk heeft het een negatieve connotatie, maar dat bedoelen we ironisch. Wat we maken of tonen moet net het tegenoverg­estelde van brol zijn natuurlijk.”

Xwww.instagram.com/brol.club en www.facebook.com/BROL.club

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De kunstenaar­s die meewerken aan het project hangen iedere 24 uur een nieuwe poster op, vlakbij het reuzenrad op de kerstmarkt in Genk.
FOTO TOM PALMAERS De kunstenaar­s die meewerken aan het project hangen iedere 24 uur een nieuwe poster op, vlakbij het reuzenrad op de kerstmarkt in Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium