Het Belang van Limburg

“Als acteur ben je maar een stukje van een grote puzzel”

Mark ‘Luke Skywalker’ Hamill over ‘Star Wars: The Last Jedi’

- Greet RAMAEKERS

In ‘Star Wars: The Force Awakens’ dook Luke Skywalker pas in de slotscène op, maar in de langverwac­hte sequel ‘Star Wars: The Last Jedi’ haalt Luke - gespeeld door de nu 66-jarige Mark Hamill - al snel zijn vertrouwde lichtzwaar­d boven en neemt hij de jonge Rey op sleeptouw. Hamill is onder de indruk van de frisse wind die door de cast waait: “Star Wars is in goede handen met deze nieuwe garde jonge leeuwen.”

Was het wennen om opnieuw in de huid te kruipen van het iconische personage Luke Skywalker?

Mark Hamill: “Eerlijk? Er spookten allerlei nare gedachten door mijn hoofd. In de ogen van vele diehardfan­s is de eerste ‘Star Wars’- trilogie een soort werelderfg­oed waar je niet aan mag raken. Daarom vond ik het nogal delicaat om een nieuwe strofe te schrijven van een prachtig lied dat al leek uitgezonge­n. Na de gloriejare­n van ‘Star Wars’ maakte ik de switch naar Broadway en verleende ik mijn stem aan tal van tekenfilms en videospell­etjes (onder meer als Batmans aartsvijan­d The Joker, nvdr.). Om decennia later terug te keren voor de camera in de gigantisch­e rol die mijn carrière heeft gelanceerd, vond ik bijzonder overdonder­end. Toen ik mijn hart luchtte bij regisseur Rian Johnson, bleek dat ook hij eerst zijn angsten moest overwinnen alvorens hij zijn tanden kon zetten in deze razend spannende uitdaging. Tja, na een overtuigen­de peptalk van een uur wist hij me helemaal in te palmen om het waanzinnig ‘Star Wars’-avontuur verder te zetten.”

Skywalker is niet langer een gladgescho­ren knaap, maar een ervaren zestiger met een verwilderd­e baard. Is zijn persoonlij­kheid ook zo fel geëvolueer­d?

“Luke was altijd een grote optimist, maar de cliffhange­r van ‘The Force Awakens’ toonde aan dat hij de toekomst zichtbaar minder

Mark HAMILL rooskleuri­g inziet. Ik moet toegeven dat die bittere en cynische karaktertr­ek van Luke voor mij geen steek hield in eerste instantie. Telkens wanneer ik tijdens de repetities zijn vertrouwde luchtige kant naar boven haalde, tikte Rian (Johnson, nvdr.) me op de vingers. ‘Minder emoties, meer nuchterhei­d’, klonk hij kordaat. Toch probeerde ik eigenwijs zijn ongelijk te bewijzen en gaf ik hem een extra droge performanc­e. Tot mijn grote verbazing riep hij op het einde van de take: ‘Perfect!’ Ik stond perplex… (lacht) Kijk, als acteur besef je niet altijd dat je maar een stukje van een grote puzzel bent. Want naargelang de andere mysterieuz­e verhaallij­nen zich stilaan ontrafelde­n voor mijn ogen, werd zijn geniale meesterpla­n plots helemaal duidelijk. Kortom: Rian had gelijk, ik had ongelijk.”

Hoe was het om op de schrale Ierse Skellig-eilanden te filmen?

“Na het lezen van het scenario dacht ik: ‘Ideaal, deze scène nemen we waarschijn­lijk op in een green key-studio op amper twintig minuutjes van mijn thuis in Santa Monica.’ (schatert) Nee hoor, Rian wilde zo weinig mogelijk gebruikmak­en van computeref­fecten en vloog ons de oceaan over naar Ierland. In Dublin dacht ik dat een helikopter ons zou droppen op de top van het rotsachtig­e eiland, maar het afgelegen gebied is beschermd door UNESCO en enkel te bereiken per ferry. Eens aan wal, moesten we de kolossale stenen trappen beklimmen die monniken meer dan duizend jaar geleden hadden aangelegd. De crew, gepakt en gezakt met loodzwaar materiaal, bereikte de top van 230 meter in maar liefst 45 minuten, terwijl ikzelf anderhalf uur heb liggen zwoegen en zweten. (lacht) Het waren werkelijk erbarmelij­ke werkomstan­digheden, maar nadien was de voldoening eens zo groot.”

Mij hoor je niet klagen: ik sta liever de rest van mijn leven bekend voor de rol van Luke Skywalker, dan voor eeuwig en altijd in de vergeetput te tuimelen

Wat doet het met een mens om vast te stellen dat ‘Star Wars’ nog steeds razend populair is bij de jongere generaties?

“Ik sta er echt van versteld dat de meeste ‘oude’ fans hun enthousias­me ook doorgeven aan hun nakomeling­en. Het lijkt wel een universeel fenomeen. Zo gebeurt het wel eens vaker dat ik in een luchthaven of supermarkt wordt herkend door een jong gezinnetje. ‘Kijk daar! Luke Skywalker!’ roepen de ouders meestal in volle extase, terwijl hun vierjarige kleuter me verward aanstaart omdat er een 66-jarige oude man voor zijn neus staat. (schatert) Soms vraagt men wel eens of het me stoort dat Luke Skywalker voorgoed op mijn voorhoofd geschreven staat. Wel, mij hoor je echt niet klagen: ik sta liever de rest van mijn leven bekend om deze memorabele rol, dan voor eeuwig en altijd in de vergeetput te tuimelen.”

 ?? FOTO DISNEY
FOTO DISNEY ?? Mark Hamill als oudere Luke Skywalker in ‘The Last Jedi’. De Millennium Falcon probeert aan TIE Fighters te ontsnappen.
FOTO DISNEY FOTO DISNEY Mark Hamill als oudere Luke Skywalker in ‘The Last Jedi’. De Millennium Falcon probeert aan TIE Fighters te ontsnappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium