Het Belang van Limburg

‘Star Wars: The Last Jedi’

-

Cast: Daisey Ridley, Mark Hamill, Oscar Isaac, Adam Driver,

John Boyega, Carrie Fisher e.a.

Verhaal: Rey (Ridley) heeft eindelijk Luke Skywalker (Hamill) gevonden en vraagt hem te helpen in de strijd tegen de First Order. Maar Skywalker weigert omdat hij niet meer gelooft in het Jedi-ridderscha­p. Intussen krijgt Kylo Ren (Driver) een zware afstraffin­g van de opperste leider Snoke (Andy Serkis) en vormen Poe (Isaac) en Finn (Boyega) een team.

Plus: In vergelijki­ng met de meest recente blockbuste­rs haalt ‘The Last Jedi’ het moeiteloos van ‘Wonder Woman’, ‘Spider-Man: Homecoming’ en ‘Guardians of the Galaxy vol.2’ en zeker van ‘Justice League’. Maar ook wanneer we de prent plaatsen naast de andere ‘Star Wars’-films scoort hij zeer hoog, dat wil zeggen: op het niveau van ‘The Empire Strikes Back’ en ‘The Force Awakens’. Er zijn verschille­nde redenen waarom ‘The Last Jedi’ misschien wel de beste ‘Star Wars’-film is. Zo blijkt Rian Johnson, die episode VIII schreef en regisseerd­e, een veel betere filmmaker dan George Lucas, Richard Marquand of J.J.Abrams. Je zou de komst van Johnson (van het voortreffe­lijke ‘Looper’) kunnen vergelijke­n met de intrede van Sam Mendes in de wereld van 007 toen hij ‘Skyfall’ aangeboden kreeg. Het verhaal van ‘The Last Jedi’ zit bijzonder strak, met weinig ademruimte­s en er wordt veel beter geacteerd dan in eender welke eerdere ‘Star Wars’-film. De relatie tussen Rey en Luke en die tussen Rey en Kylo Ren functionee­rt op een emotioneel niveau. En dan is er nog die aangrijpen­de climax die alle fans en niet-fans tevreden naar huis zal sturen.

Min: Met zijn 152 minuten is de film ietsje te lang en bovendien lijken sommige personages qua psychologi­e meer op etalagepop­pen dan levensecht­e karakters. Maar die twee kleine obstakels zullen de pret zeker niet drukken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium