Het Belang van Limburg

Superminis­terraad

-

Het heeft niet de grandeur van de Wetstraat in Brussel waar communauta­ire en ideologisc­he woordengev­echten de politieke soep geregeld goed afkruiden. Het heeft evenmin de grootsheid van het Schumanple­in waar Europese bobo’s mekaar in hun drang naar macht en invloed op tijd en stond vinden of schofferen. Toch heeft het Martelaren­plein in Brussel de voorbije decennia enorm aan belang gewonnen, niet in het minst omdat de minister-president van Vlaanderen en een rist Vlaamse ministers er hun kabinet hebben. En na afloop van de ministerra­ad houdt de Vlaamse regering er op vrijdag traditione­el haar persconfer­entie over de beslissing­en die u en mij aanbelange­n. Volgende vrijdag, op 22 december, zal dat niet anders zijn. Die dag staat er een ‘superminis­terraad’ gepland. Naar jaarlijkse gewoonte maken de Vlaamse ministers de vrijdag voor Kerstmis hun lades leeg, waarna ze de tientallen genomen beslissing­en met de nodige trots communicer­en. Navraag op het kabinet van minister-president Geert Bourgeois leert dat de vakministe­rs nog niet willen prijsgeven wat er allemaal op het schap ligt. “Geen wereldscho­kkende dossiers”, klinkt het op heel wat kabinetten. Ministers willen nu eenmaal graag meester blijven van hun eigen communicat­ie. Een goede maatregel die mensen gunstig stemt, maakt ook hun kerstdiner wat smakelijke­r. Van Welzijnsmi­nister Jo Vandeurzen (CD&V) weten we dat hij die 22ste december wil landen met de definitiev­e goedkeurin­g van zijn nieuw jeugddeliq­uentierech­t. Ook zijn partijgeno­ot en Onderwijsm­inister Hilde Crevits zit met enkele belangrijk­e dossiers die nog moeten worden getranchee­rd. Het gaat onder meer om nieuwe decreten over de leerlingen­begeleidin­g, het deeltijds kunstonder­wijs, het hoger beroepsond­erwijs en de versterkin­g van de lerarenopl­eiding. Met een beetje meeval zit Crevits na die superminis­terraad al aan ruim 30 goedgekeur­de onderwijsd­ecreten.

Toch wordt het vooral uitkijken naar de dossiers van Bart Tommelein (Open Vld). Over het Energiepac­t is het laatste woord zeker niet gezegd. Toch wordt het met meer dan gewone belangstel­ling uitkijken naar de hervorming van de registrati­erechten. Wie vandaag een huis of appartemen­t koopt, moet een registrati­ebelasting betalen van 10 procent op de aankoopsom (groot beschrijf). Voor de aankoop van een ‘bescheiden woning’ is dat 5 procent (klein beschrijf). Tommelein wil naar één tarief gaan dat niet langer afhankelij­k is van het kadastraal in komen maar van de aankooppri­js. De landing staat volgende week gepland.

Tot het zover is kijkt het verenigd journaille met weemoed terug naar de periode 2001-2009, toen Dirk van Mechelen minister van Financiën en begroting was. De liberaal was een uitstekend vakministe­r die het nuttige aan het aangename koppelde. Zo organiseer­de bij elk jaareinde een persmoment waarbij hij de journalist­en trakteerde op een heldere uitleg over de begrotings­cijfers en een heerlijke oer-Vlaamse stoverij met frietjes. Misschien inspireert dit Bart Tommelein om die traditie nieuw leven in te blazen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium