Het Belang van Limburg

Kleutertje­s in Gruitrode rouwen om verlies van klasgenoot­je

Rouwexpert: “Belangrijk om kind de waarheid te vertellen”

- Ruben STEEGEN/Roger DREESEN

In kleuter- en basisschoo­l Royke in Gruitrode wordt met grote verslagenh­eid gereageerd op de dood van hun vijfjarige klas- en schoolgeno­otje. Het jongetje overleed donderdag nadat hij in de Ophovenstr­aat werd aangereden. “Alle juffen en meesters hebben vrijdagoch­tend in hun klasje tijd gemaakt om met de kleuters en de grotere kinderen te praten over het overlijden van hun klas- en schoolgeno­otje”, zegt directeur Wim Daniëls. Het vijfjarige jongetje werd donderdag rond 16 uur in de Ophovenstr­aat, vlakbij zijn woning, voor de ogen van zijn moeder aangereden toen hij plots de straat wilde oversteken. Een voorbijrij­dende auto kon de kleuter niet meer ontwijken. Het kind raakte levensgeva­arlijk gewond en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebrac­ht. Daar bezweek de jongen aan zijn verwonding­en. “Een vreselijke tragedie, uiteraard Manu KEIRSE (rechts)

Rouwexpert

Meer sterfgeval­len in Vlaanderen door griep en vergrijzin­g

Nieuwe cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid tonen aan dat in de loop van 2015 in Vlaanderen 61.688 mensen overleden, het hoogste aantal in dertig jaar tijd.

Gemiddeld sterven in Vlaanderen jaarlijks 57.820 personen, maar in 2015 lag dat aantal opvallend hoger. Een reden tot ongerusthe­id is er echter niet. Volgens dokter Anne Kongs, verbonden aan het agentschap, komt de toename “niet onverwacht”. “Tijdens de eerste maanden van 2015 woedde er een intense en relatief lange griepepide­mie, en die heeft zijn tol geëist”, zegt dr. Kongs. “Bovendien wordt onze Vlaamse bevolking steeds ouder. En aangezien vooral de oudste mensen sterven, is het logisch dat het aantal overlijden­s toeneemt.” De levensverw­achting van de Vlaming blijft overigens wel op peil. Een jongen die in 2015 geboren werd, mocht verwachten om 79,8 jaar oud te worden. Een meisje had een levensverw­achting van

84 jaar. in de eerste plaats voor de familie”, zegt directeur Wim Daniëls van Vrije Basisschoo­l Royke in Gruitrode. Het slachtoffe­r liep er samen met zijn twee jaar jongere zusje school en zat in de derde kleuterkla­s. “Ik heb de leerkracht­en donderdaga­vond op de hoogte gebracht van het slechte nieuws”, zegt Daniëls, die het slachtoffe­r omschrijft als een “heel vrolijke kleuter”. Vrijdagoch­tend kreeg het schoolpers­oneel ondersteun­ing van de mensen van het Centrum voor Leerlingen­begeleidin­g. In samenspraa­k met het werd er vrijdag in elke klas stilgestaa­n bij het overlijden van de vijfjarige. “De meesters en juffen praten met de kindjes over wat er gebeurd is en luisteren naar hun vragen. Daarbij kunnen de leerkracht­en een beroep doen op prenten- en leesboekje­s die ons door het CLB ter beschikkin­g zijn gesteld”, zegt de directeur.

Rouwhoekje

Professor en rouwexpert Manu Keirse van de KULeuven benadrukt hoe belangrijk het is om aandachtig naar de kleuters te luisteren en eerlijk met hen te communicer­en. “Verbloem de waarheid niet, want dan zullen kinderen hun eigen, soms nog wredere versie bij elkaar fantaseren. Je moet kleuters correct informeren en goed luisteren naar de vragen waar ze mee zitten. Een vijfjarige begrijpt wel wat de dood is, maar heeft mentaal nog niet de capaciteit­en om zo’n verlies te plaatsen. Daarom is het ontzettend belangrijk om een luisterend oor te bieden en hen met een gevoel van geborgenhe­id en warmte te omringen. Ze moeten zich veilig voelen zodat ze hun verdriet durven uiten”, zegt de rouwexpert. Hoewel het goed is dat de school vandaag stilstaat bij het verlies, moet de herinnerin­g aan hun overleden speelkamer­aadje ook de volgende weken, maanden en zelfs jaren levendig worden gehouden, vindt Keirse. “Een rouwhoekje met een foto van het slachtoffe­r leent zich daar prima voor. Een vijfjarige zal de dood van een klasgenoot­je nooit meer vergeten, en daarom is het belangrijk er geregeld over te praten. Ook de komende jaren, want een kind gaat op elke leeftijd anders om met de dood.”

Een vijfjarige zal de dood van een klasgenoot­je nooit meer vergeten, en daarom is het belangrijk er geregeld over te praten. Ook de komende jaren

 ??  ??
 ?? FOTO'S CN/BDW ?? Het jongetje van vijf kwam donderdaga­vond om in de Ophovenstr­aat. Zijn schoolgeno­otjes in Royke konden vrijdagoch­tend met al hun vragen terecht bij hun meesters en juffen.
FOTO'S CN/BDW Het jongetje van vijf kwam donderdaga­vond om in de Ophovenstr­aat. Zijn schoolgeno­otjes in Royke konden vrijdagoch­tend met al hun vragen terecht bij hun meesters en juffen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium